## Mixed Quiz 1

# Mixed Quiz 1

- If the numerator of a fraction is increased by 20% and the denominator is increased by 25%, the fraction obtained is ⅗ . What was the original fraction?

(1) 5/7 (2) 4/7 (3) 3/8 (4) Can’t be determined (5) None of these

- If the present age of Sumit is twice the present age of Bipin. 18 years ago, age of Nitesh is half the age of Varun six years hence. If the average of the present age of Sumit, Varun and Nitesh are 42 years, then find the age of Sumit after 9 years?

(1) 69 years (2) 70 years (3) 73 years (4) 77 years (5) None of these

- A mixture of acid and water measures 60 litres. It contains 10% water. How much water should be added with it so that water may 25% in the new mixture?

(1) 12 litres (2) 14 litres (3) 10 litres (4) 8 litres (5) None of these

- 2 trains start at the same time from Haryana and Rajasthan respectively and proceed towards each other at the rate 60 km/hr and 45 km/ hr per respectively. When they meet it is found that one train has travelled 200 km more than the other. Find the distance between Rajasthan and Haryana.

(1) 1650 km (2) 1750 km (3) 1600 km (4) 1800 km (5) 1400 km

- The length and breadth of a park are 18 m and 17m respectively. From the centre of each side, a 3 m wide path is to make the centre of the opposite side. Find the area of path and cost of paving the path at the rate of Rs 205 per sq. metre.

(1) 66 sq m, Rs 165 (2) 66 sq m, Rs 363 (3) 90 sq m, Rs 225 (4) 96 sq m, Rs 252 (5) 96 sq m, Rs 240

- A man puts Rs 35,500 in a scheme which gives simple interest at the rate of 15% per annum for 2 years. At the end of 2 years, he reinvests the principal and interest earned in another scheme which gives compound interest at the rate of 20% per annum. What will be the total interest earned by the man over the principal amount at the end of 5 years ?

(1) Rs 30,956.80 (2) Rs 35,017.20 (3) Rs 43,597.80 (4) Rs 44,247.20 (5) None of these

- The Mixture of vinegar and water was mixed in 2 different containers. The Ratio between vinegar and water in one of the containers is 5 : 1 and that in the other container is 7 : 2. In what ratio the mixture of these 2 containers should be added together, so that the quantity of milk in the new mixture become 80% ?

(1) 2 : 3 (2) 3 : 2 (3) 4 : 5 (4) 3 : 4 (5) None of these

- Divide Rs 1301 between A and B, so that the amount of A after 7 years is equal to the amount of B after 9 years, the interest being compounded at 4% per annum.

(1) Rs 676 and Rs 625 (2) Rs 686 and Rs 615 (3) Rs 666 and Rs 635 (4) Rs 656 and Rs 645 (5) None of these

- Two pipes L and M can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes respectively. There is a waste pipe which withdraws water at the rate of 8 litres per minute. If the tank is full and all the pipes are opened simultaneously the tank is emptied in 60 minutes. Find the capacity of the tank.

(1) 60 litres (2) 70 litres (3) 80 litres (4) 90 litres (5) None of these

- Sushil started a business by investing Rs 30,000. Six months later, Monty joined the business by investing Rs 1,20,000. After one year Bhupendra joined them in business by investing Rs 1,80,000. At the end of two years from the commencement of the business, they earn a profit of Rs 21,0000, then what is the Monty’s share in the profit?

(1) Rs 84640 (2) Rs 81400 (3) Rs 81600 (4) Rs 90000 (5) None of these

Answers and Solutions

- (5) 58

- Sumit = 2 bipin

- (1) Mixture of acid and water = 60 litres Volume of water in the mixture = 10% of 60 = 6 litres

Let ‘x’ litres of water be added in the mixture.

(x + 6) = 25% of (x + 60) or, x + 6 = 1 4 (x + 60)

or, 4x + 24 = x + 60

or, 4x – x = 60 – 24 = 36

or, 3x = 36

x = 12 litres

- (5) Let both the trains travel for x hrs.

According to Question

60x – 45x = 200 15x = 200

x = 20015

Distance between Punjab and Delhi

= 20015 × (60 + 45) = 20015 × 105 = 1400 k.m

- (5)

Area of path

= (18 × 3 + 17 × 3) – (3 × 3)

= 54 + 51 – 9 = 96 sq. m

total cost of paving the path at the rate of 2.5/sq. m= 96 × 2.5 = Rs 240

- (4) Simple interest

= 35500 15 2100 = Rs 10650

Principal for another investment = 35500 + 10650 = Rs 46150

C.I. = 46150 [(1 + 20100)3– 1]

= 46159 91125

= 33597.20

Total interest earned

= Rs 10650 + Rs 33597.20 = Rs 44247.20

- (1) Percentage of milk in the first mixture

= 56 ×100 = 2503%

= 79 × 100 = 7009%

Using Alligation method,

required ratio = 209 : 103= 2 : 3

- (1) Let the two parts be Rs x and Rs (1301 – x)

x(1 + 4100) = (1301 – x ) (1 + 4100)^9

=625

- (3) (120+ 130– 1t) 60 = –1

‘-1’ is taken because the work is negative. T is the time taken by the waste pipe to empty the tank alone. We will t = 10 So, capacity = 10 × 8 = 80 litres

- (4) Ratio of profit between Sushil, Monty and Bhupendra

= 30000 × 24 : 120000 × 18 : 180000 × 12

= 1 : 3 : 3 Share of Manish in the profit

= 2100007 × 3 = Rs 90,000