• math quiz 1 simplification

    Jul 18 • Uncategorized • 509 Views

    QUIZ 1

     

    1. 1866242916 = (?)3
    1. 512         b) 343 c) 729        d) 216 e) None of these

     

    1. 2. 7586 + 6532 + 458 +253 = 5624 + 8542 + ?
    1. 753 b) 689      c) 663       d) 452        e) 894

     

    1. 3. 678976 = ?
    1. 854   b) 924        c) 824         d) 836 e) None of these

     

    1. How much part of a year (365 days) is 36 hours and 30 minutes ?
    1. 1/360 b. 1/300 c. 1/180 d. 1/240 e. 1/290

     

    1. 62 15 – 173 –2? = 19
    1. 7 b. 4 c. 5 d. 2 e. None of these

     

    1. 6. 4456976 = ?
    1. 28 b. 24 c. 26 d. 27 e. 25

     

    1. 7. 1478.4 56 + 66.8 57 = (?3) + (345)
    1. 785 b. 887 c. 889 d. 989 e. 885

     

    1.  1¼ +159158612= ?
    1. 17         b)  27          c) 42            d) 18          e) 12336

     

    1.   0.0640.47 =0.4?0.02562
    1. 17           b) 2             c) 18            d) 3             e) None of these

     

    1. 545+150+21=(?)2
    1. 21      b)21       c) 4412    d) 441         e) -441

     

    1.  72492=7?343
    1. 4         b) 3         c) 6        d) 2          e) None of these

     

    1.  374 – 65– 1 = (?)3
    1. 13       b) 19        c) 17          d) 7       e) None of these

     

    1.  6573 ÷ 21 × (0.2)2= ?
    1. 7825         b) 62.6           c) 1565            d) 12.52          e) 15.97

     

    1.  74156 – ? – 321 – 20 + 520 = 69894
    1. 3451          b) 4441     c) 5401          d) 4531        e) 4671

     

    1.  40% of 265 + 35% of 180 = 50% of ?
    1. 338       b) 84.5     c) 253.5        d) 169       e) None of these

     

    Answer key

     

                                                                         

     

    1. a
    2. c 3. c 4. d 5. a 6. c 7. b
    8. e 9. b 10.  b 11. b 12. d 13. d 14. b
    15. a 16. e 17. e 18. a 19. b 20. a 21. b

     

    SOLUTIONS:

     

    1. (a) 1866242916= 432/54= 216/27

          3216/27= 6/3= 2 (ans)

     

    1. (c)  7586 + 6532 + 458 +253 = 5624 + 8542 + ?

              ? = 663

     

    1. (c)   678976 = 824 (ans)

     

    1. (d) part of a year (365 days) is 36 hours and 30 minutes = 73/2

            (73/2) / 36524 = 1/240 (ans)

     

    1. (a) 62 15 – 173 –2? = 19

               2? = 27

                So, ? = 7 (ans)

     

    1. (c)  4456976 = ?

                  ?  = 26 (ans)

    1. (b) 1478.4 56 + 66.8 57 = (?3) + (3434.5)

             ? = 887 (ans)

     

    1. (e) 1¼ +159158612= ?

       5/4 +14/9*13/8*2/13 = 59/36 = 12336 (ans)

    9.(b)  0.0640.47 =0.4?0.02562

             (4/10)3(4/10)7= (4/10)x(4/10)8

              (4/10)10= (4/10)x + 8

                    X + 8 = 10

                    X = 2 (ans)

    1. (b) 545+150+21=(?)2

     

                441= (?)2

                     ? = 441 (ans)

     

    1. (b)  72492=7?343

                7274= 7? 73

                 6 = ? +3

                  ? = 3 (ans)

     

    1. (d)  374 – 65– 1 = (?)3

            (?)3= 3744 – 31= 343= 73

                  X = 3 (ans)

         

    1. (d) 6573 ÷ 21 × (0.2)2= ?

               ? =313.04 = 12.52 (ans)

     

    14.(b)  74156 – ? – 321 – 20 + 520 = 69894

     

                 ? = 74156 – 69894 + 179 = 4441 (ans)

     

    15.(a)  40% of 265 + 35% of 180 = 50% of ?

     

             ⅖ 265 + 18035/100 = ? ½

                     ? = 2(106 +63) = 338 (ans)      

    No Comments on math quiz 1 simplification

    Read More
  • CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

    Jul 18 • Bank • 650 Views

    CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

    CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

     

     

    • Directions (71-80) : : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    

     

     

    By ordering an investigation by the Central Bureau of Investigation into more than 80 cases of suspected extrajudicial killings in Manipur, the Supreme Court has (71) the principle of accountability as an (72) part of the rule of law. These cases involved either suspected fake encounters or the use of excessive or (73) force. The court has rightly (74) an (75) by the government to stall any probe into these deaths on the ground that they were too old to be (76) up now. It has taken the view that the killing of a person who was possibly innocent cannot be (77) owing to mere lapse of time. The state cannot take (78) of its own inaction and scuttle a probe by (79) the delay as a reason. Last year, the court had ruled that the armed forces cannot (80) investigation for excesses even in places where they enjoy special powers and that the legal protection provided by the Armed Forces (Special Powers) Act, or AFSPA, will have to yield to the principles of human rights.

     

    71) a) reiterated b) rehearsed c) retreated d) reverted e)  released                  

    72) a)  prolonged b) required c) compulsory d) necessary e) essential               

    73) a) listed b) revealed c) retaliatory d) reacted e) get                                      

    74) a)  accepted b) rebuffed c) neglected d) declined e) inclined                          

    75) a) attempt b) venture c) endeavour d) seek e) try                                      

    76) a) searched b) scraped c) raked d) dragged e) pulled                                  

    77) a)  figured b) considered c) remembered d) forget e) overlooked          

    78) a)  position b) advantage c) benefit d) profit e)  comfort                                

    79) a)  praising b) citing c) mentioning d) reproducing e) summoning              

    80) a)  released b) escape c) fade d) invite e) proclaimed                            

    ANSWERS

    71. A

    72. E

    73. C

    74. B

    75. A

    76. C

    77. E

    78. B

    79. B

    80. B

     

    No Comments on CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

    Read More
  • quadratic equation quiz

    Jul 17 • Uncategorized • 521 Views

    quadratic equation quiz

     

    Direction (1-10) : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer.

    If

    (1) x > y

    (2) x y

    (3) x < y

    (4) x y

    (5) x = y or the relationship cannot be established

     

    1. I. 8x2 – 3x = 38
    2. 6y2 + 34 = 39y

     

    1. I. 7x2 + 15x – 18 = 0
    2. 2y2 – 13y + 21 = 0

     

    1. I. 3x2 – 15x + 18 = 0
    2. y2 + 13y = –42

     

    1. I. 2x + 3y = 13
    2. 4x + y = 6

     

    1. I. x2 = 529
    2. y2 + 241 = 770

     

    1. I. 2x^2 + 11x + 14 = 0 and
    2. 4y^2 + 12y +9 =0

     

    1. I. x^2-7x+12=0 and
    2. y^2+y-12=0

     

    1.  I. x^4- 227= 398 and
    2. y^2 + 321=346

     

    1. I. x^2-1=0 and
    2. y^2+4y+3=0

     

    1.  I. x^2-7x+12=0 and
    2. y^2-12y+32=0

     

    Answers and Solution

    1.  (5)

    8x2 – 3y – 38 = 0

    X = 198, -2

     

    6y2 – 29y + 34 = 0

    Y = 176, 2

     

    1. (3)
    2. 7x2 + 15x – 18 = 0  

    7x2 + 21x – 6x – 18 = 0  

    7x(x + 3) – 6(x + 3) = 0  

    (7x – 6) (x + 3) = 0

    X = 67, -3

     

    1. 2y2 – 13y + 21 = 0  

    2y2 – 6y – 7y + 21 = 0  

    2y(y – 3) – 7(y – 3) = 0  

    (2y – 7) (y – 3) = 0

    Y = 73, 3

     

    1. (1)
    2. 3x2 – 15x + 18 = 0  

    x2 – 5x + 6 = 0  

    x2 – 2x – 3x + 6 = 0  

    x(x – 2) – 3(x – 2) = 0  

    (x – 3) (x – 2) = 0  

    x = 3, 2

     

    1. y2 + 13y = – 42  

    y2 + 13y + 42 = 0  

    y2 + 7y + 6y + 42 = 0  

    y(y + 7) + 6(y + 7) = 0  

    (y + 6) (y + 7) = 0  

    y = – 6, –7

     

    1. (3)

    2x + 3y = 13 ………. (i)

    4x + y = 6 ………. (ii)

    Now, equation (i) × 2 – equation (ii),  

    4x + 6y – 4x – y = 26 – 6

    5y = 20

    y = 4

    Put the value of y in equation (ii),

    4x + 4 = 6

    4x = 2

    x = 12

     

    1. (5)   x2 = 529  

    x = +23, –23

    1. y2 + 241 = 770

    y2 = 770 – 241

    y2 = 529

    y = + 23, – 23

     

    1. (3)

    X = -8/2 , -3/2

    Y = -6/4 , -6/4

       -3/2 , -3/2

     

    1. (2)

    X = 3, 4

    Y = -4 , 3

     

    1. (5)

    X = -5 , +5

    Y = -5 , +5

     

    1. (2)

    X = -1 , +1

    Y = -3 , -1

     

    1. (4)

    X = 3 , 4

    Y = 4, 8

     

    No Comments on quadratic equation quiz

    Read More
  • Mixed Quiz 1

    Jul 17 • Bank, Banking Awareness Notes • 662 Views

    Mixed Quiz 1

     

    1. If the numerator of a fraction is increased by 20% and the denominator is increased by 25%, the fraction obtained is ⅗  . What was the original fraction?

    (1) 5/7 (2) 4/7 (3) 3/8 (4) Can’t be determined (5) None of these

     

    1. If the present age of Sumit is twice the present age of Bipin. 18 years ago, age of Nitesh is half the age of Varun six years hence. If the average of the present age of Sumit, Varun and Nitesh are 42 years, then find the age of Sumit after 9 years?

    (1) 69 years (2) 70 years (3) 73 years (4) 77 years (5) None of these

     

    1. A mixture of acid and water measures 60 litres. It contains 10% water. How much water should be added with it so that water may 25% in the new mixture?

    (1) 12 litres (2) 14 litres (3) 10 litres (4) 8 litres (5) None of these

     

    1. 2 trains start at the same time from Haryana and Rajasthan respectively and proceed towards each other at the rate 60 km/hr and 45 km/ hr per respectively. When they meet it is found that one train has travelled 200 km more than the other. Find the distance between Rajasthan and Haryana.

    (1) 1650 km (2) 1750 km (3) 1600 km (4) 1800 km (5) 1400 km

     

    1. The length and breadth of a park are 18 m and 17m respectively. From the centre of each side, a 3 m wide path is to make the centre of the opposite side. Find the area of path and cost of paving the path at the rate of Rs 205 per sq. metre.

    (1) 66 sq m, Rs 165 (2) 66 sq m, Rs 363 (3) 90 sq m, Rs 225 (4) 96 sq m, Rs 252 (5) 96 sq m, Rs 240

     

    1. A man puts Rs 35,500 in a scheme which gives simple interest at the rate of 15% per annum for 2 years. At the end of 2 years, he reinvests the principal and interest earned in another scheme which gives compound interest at the rate of 20% per annum. What will be the total interest earned by the man over the principal amount at the end of 5 years ?

    (1) Rs 30,956.80    (2) Rs 35,017.20   (3) Rs 43,597.80 (4) Rs 44,247.20 (5) None of these

     

    1. The Mixture of vinegar and water was mixed in 2 different containers. The Ratio between vinegar and water in one of the containers is 5 : 1 and that in the other container is 7 : 2. In what ratio the mixture of these 2 containers should be added together, so that the quantity of milk in the new mixture become 80% ?

    (1) 2 : 3      (2) 3 : 2     (3) 4 : 5      (4) 3 : 4      (5) None of these

     

    1. Divide Rs 1301 between A and B, so that the amount of A after 7 years is equal to the amount of B after 9 years, the interest being compounded at 4% per annum.

    (1) Rs 676 and Rs 625         (2) Rs 686 and Rs 615      (3) Rs 666 and Rs 635                             (4) Rs 656 and Rs 645         (5) None of these

     

    1. Two pipes L and M can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes respectively. There is a waste pipe which withdraws water at the rate of 8 litres per minute. If the tank is full and all the pipes are opened simultaneously the tank is emptied in 60 minutes. Find the capacity of the tank.

    (1) 60 litres      (2) 70 litres         (3) 80 litres         (4) 90 litres       (5) None of these

     

    1. Sushil started a business by investing Rs 30,000. Six months later, Monty joined the business by investing Rs 1,20,000. After one year Bhupendra joined them in business by investing Rs 1,80,000. At the end of two years from the commencement of the business, they earn a profit of Rs 21,0000, then what is the Monty’s share in the profit?

    (1) Rs 84640     (2) Rs 81400     (3) Rs 81600     (4) Rs 90000    (5) None of these

     

    Answers and Solutions

    1. (5) 58

     

    1. Sumit = 2 bipin

     

    1. (1) Mixture of acid and water = 60 litres Volume of water in the mixture = 10% of 60 = 6 litres

    Let ‘x’ litres of water be added in the mixture.

    (x + 6) = 25% of (x + 60) or, x + 6 = 1 4 (x + 60)

    or, 4x + 24 = x + 60

    or, 4x – x = 60 – 24 = 36

    or, 3x = 36

    x = 12 litres

     

    1. (5) Let both the trains travel for x hrs.

    According to Question

    60x – 45x = 200  15x = 200  

    x = 20015  

    Distance between Punjab and Delhi

    = 20015 × (60 + 45) = 20015 × 105 = 1400 k.m

     

    1. (5)

    Area of path

    = (18 × 3 + 17 × 3) – (3 × 3)

    = 54 + 51 – 9 = 96 sq. m  

    total cost of paving the path at the rate of 2.5/sq. m= 96 × 2.5 = Rs 240

     

    1. (4) Simple interest

    = 35500 15 2100 = Rs 10650

    Principal for another investment = 35500 + 10650 = Rs 46150  

    C.I. = 46150 [(1 + 20100)3– 1]

    =   46159 91125

    =   33597.20

    Total interest earned

    = Rs 10650 + Rs 33597.20 = Rs 44247.20

     

    1. (1) Percentage of milk in the first mixture

    = 56 ×100 = 2503%

    = 79 × 100 = 7009%

    Using Alligation method,

    required ratio = 209 : 103= 2 : 3

     

    1. (1) Let the two parts be Rs x and Rs (1301 – x)

    x(1 + 4100) = (1301 – x ) (1 + 4100)^9

    =625

     

    1. (3) (120+ 1301t) 60 = –1

    ‘-1’ is taken because the work is negative. T is the time taken by the waste pipe to empty the tank alone. We will t = 10 So, capacity = 10 × 8 = 80 litres

     

    1. (4) Ratio of profit between Sushil, Monty and Bhupendra

    = 30000 × 24 : 120000 × 18 : 180000 × 12

    = 1 : 3 : 3  Share of Manish in the profit

    = 2100007 × 3 = Rs 90,000

     

    No Comments on Mixed Quiz 1

    Read More
  • Quant Mixed Quiz 1

    Jul 17 • Uncategorized • 558 Views

    Quant Mixed Quiz 1

     

    1. If the numerator of a fraction is increased by 20% and the denominator is increased by 25%, the fraction obtained is ⅗  . What was the original fraction?

    (1) 5/7 (2) 4/7 (3) 3/8 (4) Can’t be determined (5) None of these

     

    1. If the present age of Sumit is twice the present age of Bipin. 18 years ago, age of Nitesh is half the age of Varun six years hence. If the average of the present age of Sumit, Varun and Nitesh are 42 years, then find the age of Sumit after 9 years?

    (1) 69 years (2) 70 years (3) 73 years (4) 77 years (5) None of these

     

    1. A mixture of acid and water measures 60 litres. It contains 10% water. How much water should be added with it so that water may 25% in the new mixture?

    (1) 12 litres (2) 14 litres (3) 10 litres (4) 8 litres (5) None of these

     

    1. 2 trains start at the same time from Haryana and Rajasthan respectively and proceed towards each other at the rate 60 km/hr and 45 km/ hr per respectively. When they meet it is found that one train has travelled 200 km more than the other. Find the distance between Rajasthan and Haryana.

    (1) 1650 km (2) 1750 km (3) 1600 km (4) 1800 km (5) 1400 km

     

    1. The length and breadth of a park are 18 m and 17m respectively. From the centre of each side, a 3 m wide path is to make the centre of the opposite side. Find the area of path and cost of paving the path at the rate of Rs 205 per sq. metre.

    (1) 66 sq m, Rs 165 (2) 66 sq m, Rs 363 (3) 90 sq m, Rs 225 (4) 96 sq m, Rs 252 (5) 96 sq m, Rs 240

     

    1. A man puts Rs 35,500 in a scheme which gives simple interest at the rate of 15% per annum for 2 years. At the end of 2 years, he reinvests the principal and interest earned in another scheme which gives compound interest at the rate of 20% per annum. What will be the total interest earned by the man over the principal amount at the end of 5 years ?

    (1) Rs 30,956.80    (2) Rs 35,017.20   (3) Rs 43,597.80 (4) Rs 44,247.20 (5) None of these

     

    1. The Mixture of vinegar and water was mixed in 2 different containers. The Ratio between vinegar and water in one of the containers is 5 : 1 and that in the other container is 7 : 2. In what ratio the mixture of these 2 containers should be added together, so that the quantity of milk in the new mixture become 80% ?

    (1) 2 : 3      (2) 3 : 2     (3) 4 : 5      (4) 3 : 4      (5) None of these

     

    1. Divide Rs 1301 between A and B, so that the amount of A after 7 years is equal to the amount of B after 9 years, the interest being compounded at 4% per annum.

    (1) Rs 676 and Rs 625         (2) Rs 686 and Rs 615      (3) Rs 666 and Rs 635                             (4) Rs 656 and Rs 645         (5) None of these

     

    1. Two pipes L and M can fill a tank in 20 minutes and 30 minutes respectively. There is a waste pipe which withdraws water at the rate of 8 litres per minute. If the tank is full and all the pipes are opened simultaneously the tank is emptied in 60 minutes. Find the capacity of the tank.

    (1) 60 litres      (2) 70 litres         (3) 80 litres         (4) 90 litres       (5) None of these

     

    1. Sushil started a business by investing Rs 30,000. Six months later, Monty joined the business by investing Rs 1,20,000. After one year Bhupendra joined them in business by investing Rs 1,80,000. At the end of two years from the commencement of the business, they earn a profit of Rs 21,0000, then what is the Monty’s share in the profit?

    (1) Rs 84640     (2) Rs 81400     (3) Rs 81600     (4) Rs 90000    (5) None of these

    join our whatsapp group https://chat.whatsapp.com/invite/IGnEtDqj7AvI3eeO1TXvWO

    Answers and Solutions

    1. (5) 58

     

    1. Sumit = 2 bipin

     

    1. (1) Mixture of acid and water = 60 litres Volume of water in the mixture = 10% of 60 = 6 litres

    Let ‘x’ litres of water be added in the mixture.

    (x + 6) = 25% of (x + 60) or, x + 6 = 1 4 (x + 60)

    or, 4x + 24 = x + 60

    or, 4x – x = 60 – 24 = 36

    or, 3x = 36

    x = 12 litres

     

    1. (5) Let both the trains travel for x hrs.

    According to Question

    60x – 45x = 200  15x = 200  

    x = 20015  

    Distance between Punjab and Delhi

    = 20015 × (60 + 45) = 20015 × 105 = 1400 k.m

     

    1. (5)

    Area of path

    = (18 × 3 + 17 × 3) – (3 × 3)

    = 54 + 51 – 9 = 96 sq. m  

    total cost of paving the path at the rate of 2.5/sq. m= 96 × 2.5 = Rs 240

     

    1. (4) Simple interest

    = 35500 15 2100 = Rs 10650

    Principal for another investment = 35500 + 10650 = Rs 46150  

    C.I. = 46150 [(1 + 20100)3– 1]

    =   46159 91125

    =   33597.20

    Total interest earned

    = Rs 10650 + Rs 33597.20 = Rs 44247.20

     

    1. (1) Percentage of milk in the first mixture

    = 56 ×100 = 2503%

    = 79 × 100 = 7009%

    Using Alligation method,

    required ratio = 209 : 103= 2 : 3

     

    1. (1) Let the two parts be Rs x and Rs (1301 – x)

    x(1 + 4100) = (1301 – x ) (1 + 4100)^9

    =625

     

    1. (3) (120+ 1301t) 60 = –1

    ‘-1’ is taken because the work is negative. T is the time taken by the waste pipe to empty the tank alone. We will t = 10 So, capacity = 10 × 8 = 80 litres

     

    1. (4) Ratio of profit between Sushil, Monty and Bhupendra

    = 30000 × 24 : 120000 × 18 : 180000 × 12

    = 1 : 3 : 3  Share of Manish in the profit

    = 2100007 × 3 = Rs 90,000

     

    No Comments on Quant Mixed Quiz 1

    Read More
  • Data Interpretation Quiz 1

    Jul 17 • Bank, IBPS PO • 662 Views

    Data Interpretation Quiz 1

     

        Direction (1–5) Study the following table carefully and answer the given questions. The table show the number of appeared candidates, percentage of appeared candidates who qualified and ratio of number of qualified male and female candidates among them during the given years.

     

        Years        No. of candidates who appeared      % of appeared candidates who qualifies      Ratio between no. of qualified male and female
        2001      700      –     3:2
        2002      –         –     5:3
        2003      480      60%     –
        2004      –      42%     9:5
        2005     900      64%     –

     

    1. If the number of female candidates who qualified in the year 2005 is 176, then what is the ratio between the number of male candidates who qualified and number of female candidates who qualified in the same year?

        (1) 25 : 16       (2) 5 : 4       (3) 25 : 11      (4) 21 : 16      (5) None of these

     

    1. The number of candidates who appeared from the year 2001 to 2005 is increased by 40%. If 25% of the number of qualified candidates in the year 2006, then what is the number of qualified candidates in the year 1996?

        (1) 240          (2) 225          (3) 255         (4) 245        (5) None of these

     

    1. The ratio between the number of candidates who appeared and number of candidates who qualified in the year 2002 is 5 : 4 in the year 2002, then the number of female candidates who qualified is what percentage of number of candidates who appeared in the same year?

        (1) 20%       (2) 25%       (3) 30%      (4) 15%        (5) None of these

     

    1. If the difference between the number of male candidates who qualified and the female candidates who qualified in the year 2004 is 72, then what is the number of candidates who appeared in that year ?

        (1) 800        (2) 900        (3) 850        (4) 600        (5) None of these

     

    1. If the average number of candidates who qualified in the year 2001 and 2003 is 249, then the number of candidates who qualified in the year 2001 is what percentage of the number of candidates who appeared in that year?

        (1) 40%       (2) 30%       (3) 20%       (4) 35%       (5) None of these

     

    Direction (6-10): Study the following line graph carefully and answer the given questions. The line graph shows the number of printers sold by two companies HP and Canon over the years.

    1. The sales of HP printer in the year 1995 is approximately what per cent of total sales of HP printer in all the years together?

           (1) 20 % (2) 18 % (3) 11 % (4) 24 % (5) None of these

     

    1. Which of the following combinations of year and percentage rise in sales from the previous year for HP printer is correct?

              (1) 1994 – 99.85 % (2) 1995 – 83.33 % (3) 1992 – 43.21 % (4) 1997 – 7.68 % (5) None of these

     

    1. Total sales of Canon printer in the years 1991, 1992 and 1995 together is approximately what per cent of the total sales of Canon printer in all the years together? (1) 24% (2) 46% (3) 29% (4) 37% (5) None of these

     

    1. What is the ratio between the total sales of HP printer and the total sales of Canon printer over the given years?

              (1) 26 : 29 (2) 27 : 31 (3) 53 : 51 (4) 56 : 59 (5) None of these

     

    1. In which year was percentage rise/fall in sales from the previous year the highest for HP printer?

        (1) 1993 (2) 1995 (3) 1992 (4) 1994 (5) None of these

     

         Answers and Solutions

     

         (1-5) :

    1. (3) No. of qualified candidates in the year 2005 = 900 × 64100 = 576

         No. of male candidates who qualified in the year 2005 = 576 – 176 = 400  

         Required ratio = 400 : 176

         = 25 : 11

     

    1. (4) No. of qualified candidates in the year 2006

          = 700 × 140100 × 25100 = 245

     

    1. (3) Let the appeared candidates in the year 2002 = 500 and qualified candidates in the year 2002 = 400

        No. of qualified female candidate = (4008 3 )  = 150  

         Required% = (150500 100) % = 30%

     

    1. (4) No. of qualified candidates in the year 2004 = 724 14 = 252  

          Total no. of appeared candidates in the year 2004 = (25242 100)% = 600

     

    1. (2) No. of qualified candidates in the year 2003 = 480 × 60 100 = 288  

           No. of qualified candidates in the year 2001 = 249 × 2 – 288 = 210  

           Required % = (210700100)% = 30%

     

    1. (3) Required % = (600700+400+1200+1200+600+900+900 100 ) %

           = (6005900 100 ) % = approx 11%

     

    1. (5) In 1994 = 0%

           In 1995 = No increase

            In 1992 = No increase

            In 1997 = 0%

     

    1. (2) Total sales of Canon printer in the year 1991, 1992 and 1995

            = 600 + 900 + 1100 = 2600

             Total sales of Canon printer in all the years

             = 600 + 900 + 300 + 600 + 1100 + 1000 + 1100 = 5600  

             Required % = approx 46 %

     

    1. (5) Total sales of HP printer in all the years

            = 700 + 400 + 1200 + 1200 + 600 + 900 + 900 = 5900

             and total sales of Canon printer in all the year = 5600  

             Required ratio = 5900 : 5600 = 59:56

     

    1. (1) The sale of HP Printer from the Previous year

           in 1993 = 200% more

          1995 = 50% less

          1992 = 42.85% less

           1994 = 0%  

            Required answer is 1993

     

    No Comments on Data Interpretation Quiz 1

    Read More
  • Simplification/Approximation Quiz 1

    Jul 17 • Bank, IBPS PO, Maths Notes, question bank • 1048 Views

    Simplification/Approximation Quiz 1

     

    1. 169/45 × 125/208 ÷ 5/16 + 7/9 = ?

    (1) 8            (2) 12            (3) 32            (4) 64          (5) None of these

     

    1. 38of 168 × 15 ÷ 5 + ? = 549 ÷ 9 + 235

    (1) 11449     (2) 11664     (3) 12100      (4) 14400     (5) None of these

     

    1. 1456 ÷ 16 × 14 + 22 = (?)2

    (1) 24           (2) 36           (3) 48            (4) 52           (5) None of these

     

    1. (0.64)4÷ (0.512)3× (0.8)4= (0.8)? + 3

    (1) 0              (2) 1            (3) 2               (4) 3            (5) None of these

     

    1.  62 22 2 – 63 + 28 = ?      

    (1) 14.42       (2) 18.2       (3) 15.7         (4) 12.33      (5) none of these

     

    Direction (46-50) : What will come in place of the question mark (?) in the following number series ?

     

    1. 3,   732, 1244,    1587,      1803,     1928,   ?

    (1) 2144      (2) 1992      (3) 1955      (4) 2053      (5) None of these

     

    1. 16,     24,   ? ,   210,    945,    5197.5,    33783.75

    (1) 40         (2) 36           (3) 58          (4) 60          (5) None of these

     

    1. 45030,   9000,   1795,   355,   68,   ? ,  1.32

    (1) 11.6       (2) 12.2        (3) 10.4       (4) 9.8         (5) None of these

     

    1. 5,   12,   36,   123,   ? ,  2555,    15342

    (1) 508        (2) 381        (3) 504         (4) 635        (5) None of these

     

    1. 8,    11,    17,   ? ,   65,    165.5,    498.5

    (1) 27.5       (2) 32         (3) 28            (4) 30.5       (5) None of these

     

    Answers and Solutions

     

    1. (1) 16945 × 125208 ÷ 516 + 79

       = 659 + 79 = 729  = 8

     

    1. (1) 38 of 168 × 15 ÷ 5 + ? = 549 ÷ 9 + 235  

       38 × 168 × 3 + ? = 61 + 235  

       189 + ? = 296  

       ? = 296 – 189 = 107

       ? = 107 × 107 = 11449

     

    1. (2) 1456 ÷ 16 × 14 + 22 =   (?)2  

       91 × 14 + 22 =    (?)2  

       1296 =    (?)2  

       (?)     = 36

     

    1. (1) (0.64)4 ÷ (0.512)3 × (0.8)4 = (0.8)? + 3  

       (0.8)8 ÷  (0.8)9 ×  (0.8)4 =  (0.8)? + 3  

       ? + 3 = 8 – 9 + 4  

       ? + 3 = 3  

       ? = 0

     

    1. (1)  62 22 2 – (6)3 + 28

       = 36 11 – 216 + 28 = 208 = 14.42

     

    1. (2) The pattern of the number series is :

       732 – 3 = 729 = 93

       1244 – 732 = 512 = 83

       1587 – 1244 = 343 = 73

       1803 – 1587 = 216 = 63

       1928 – 1803 = 125 = 53

       ? = 1928 + 43 = 1928 + 64 = 1992

     

    1. (4) The pattern of the number series is :

       16 × 1.5 = 24

       24 × 2.5 = 60

       60 × 3.5 = 210

       210 × 4.5 = 945

     

    1. (1) The pattern of the number series is :

       (45030 5) – 6 = 9000

       (9000 5) – 5 = 1795

       (1795 5) – 4 = 355

       (355 5) – 3 = 68

       (68 5) – 2 = 13.6 – 2 = 11.6

     

    1. (1) The pattern of the number series is :

       5 × 1 + 1 × 7 = 12

       12 × 2 + 2 × 6 = 36

       36 × 3 + 3 × 5 = 123

       123 × 4 + 4 × 4 = 492 + 16 = 508

       508 × 5 + 5 × 3 = 2540 + 15 = 2555

     

    1. (4) The pattern of the number series is :

       8 × 0.5 + 7 = 4 + 7=11

       11 × 1 + 6 = 17

       17 × 1.5 + 5 = 25.5 + 5 = 30.5

       30.5 × 2 + 4 = 61 + 4 = 65

     

    No Comments on Simplification/Approximation Quiz 1

    Read More
  • Reasoning Quiz 5

    Jul 15 • Uncategorized • 478 Views

    Reasoning Quiz 5

    Directions (Question 1-5) The questions given below are based on the following information:

    A © B means B is the brother of A

    A # B means A is the daughter of B

    A = B means B is the sister of A

    A ? B means A is the son the B

    A % B means A is the father of B

    A @ B means A is the mother of B

     

    Question 1- B ? N @ S © M = A

    1. S is the brother of A
    2. N has two sons and two daughters
    3. S is the sister of B
    4. A is the sister of B
    5. None of these

     

    Question 2- What does the expression A @ R = S © T ? V means?

    1. V is the husband of A
    2. R is the son of V
    3. R is the daughter of V
    4. V is the wife of A
    5. None of these

     

    Question 3- Which of the following show that C is the paternal uncle of D?

    1. C ? V # N @ L © D
    2. C ? V ? L @ N © D
    3. D ? L ? N @ V © C
    4. D ? N # V @ L © C
    5. None of these

     

    Question 4- Which of the following indicates that B is the daughter of N?

    1. B % P # C @ N @ V
    2. N % P # C @ B @ V
    3. M @ N # R % B
    4. M © Bb = V # N
    5. None of these

     

    Question 5- Which of the following can be correct conclusion from the expression

                        L = M # N © A % B

    1. B is the grandson of M
    2. L is the uncle of N
    3. N is the uncle of B
    4. B is the niece of N
    5. None of these

     

    Directions (Question 6-10) The questions given below are based on the following information:

    P @ Q means P is smaller than Q

    P # Q means P is greater than Q

    P $ Q means P is either  smaller than or equal to Q

    P % Q means P is either greater than or equal to Q

    P © Q means P is neither greater than nor smaller than Q

    In each of the questions given below, three statements showing relationships have been given, which are followed by two conclusions I & II. assuming that the given statements are true, find out which conclusion(s) is/are definitely true.

    Give Answer

     

    • If only conclusion I is true
    • If only conclusion II is true
    • If either conclusion I or II is true
    • If neither I nor II is true
    • If both conclusions I and II are true

     

     

    Question 6- Statements: A $ B,  B @ C,  D % C

                        Conclusions: I.  A @ C

                                                     II. B @ D

     

    Question 7- Statements: K $ L,  L @ M,  M % N

                        Conclusions: I. K $ M

                                                    II. K © N

     

    Question 8- Statements: M © N,  N # O,  O % P

                        Conclusions: I. M # P

                                                    II. N % P

     

    Question 9- Statements: M # N,  N % O,  O @ P

                        Conclusions: I. O @ M

                                                   II. P © M

     

    Question 10- Statements: M © N,  N # O,  O @ P

                          Conclusions: I. M © P

                                                      II. O @ M

     

    Answer Key

    Join Whats app Group https://chat.whatsapp.com/4CvoD9OziiEAF3xsn4o3kH Image result for whatsapp

    Question Answer
    1 4
    2 1
    3 3
    4 2
    5 5
    6 5
    7 4
    8 1
    9 1
    10 2

     

    Solutions 

    Join Telegram Group https://t.me/joinchat/AAAAAEDnbkVUvDlXsacUyg Image result for telegram

    Question 1- N(-)

                              |   \

                            B(+)   S — M(+) — A(-)

    Since the gender of S is not known , options 1,2 and 3 are not necessarily true. Option 4 is true.

     

    Question 2- A(-)  ⇔  V(+)

                        Ι           |

                       R — S(-) — T(+)

    Since the gender of R is not known. Option 2 and 3 are not necessarily true. Reject option 4 because 4 is male.

     

    Question 3- Make family trees of given expressions:

    1.    N(-)

                     丨  ∖

                   V(-)    L ㅡ D (+)

                     丨

                    C(+)

    Here C is the nephew of D.

    (2)            L(-)

                     ㅣ  \

                   V(+)    N ㄧ D(+)

                     丨

                   C(+)

    Here C is the nephew of D

     

    (3)            N(-)

                     丨   \

                   L(+)     V  ー C(+)

                     丨

                   D(+)

    Here C is the paternal uncle of D

     

    Question 4- Reject options (1) and (4) because in these expression B has been represented as a male. Reject option (3) because the gender of B is not defined. Now, check option (2)

    N(+)   C(-)

    丨        /  |

    A(-)          B(-)

                    |

                   V

     

    Question 5-

                           

                             N    —   A(+)

                             丨           │

                 L  —   M(-)        B

     

    Reject option (1) because B is the cousin of M.

    Reject option (2) because L is the child of N.

    Reject option (3) because the gender of N is not known.

    Reject option (4) because the gender of B is not known.

     

    Question 6-

     

    A ≤ B…. (i); B < C…. (ii)   D ≥ C….. (iii)

     

    Combining all, we get A ≤ B < C ≤ D.

     

    Hence A < C and I follows

     

    Again, B < D and II follows

     

    Question 7-

    K ≤ L ….(i);  L < M ….(ii);  M ≥ N …(iii)

     

    From (i) and (ii), K ≤ L < M or K < M ….(iv)

     

    Hence I does not follow.

     

    Again, from (iv) and (iii), K and N can’t be compared. Hence II does not follow.

     

    Question 8-

     

    M = N …(i);  N > O ….(ii);   O ≥ P ….(iii)

     

    Combining all, we get  M = N > O ≥ P

     

    Hence M > P and so I follows

     

    Also N > P and so II does not follow

     

    Question 9-

     

    M > N …(i);  N ≥ O …(ii);  O < P …(iii)

     

    From (i) and (ii),  M > N ≥ O or O < M.

     

    Hence I follows.

     

    But from I and (iii) P and M can’t be compared.

     

    Hence II does not follow.

     

    Question 10-

     

    M = N …(i);  N > O …(ii);  O < P ….(iii)

     

    From (i) and (ii), M = N > O or O < M

     

    Hence II follows

     

    But from II and (iii) M and P can’t be compared. Hence I does not follow

     

         

     

    No Comments on Reasoning Quiz 5

    Read More
  • MISCELLANEOUS ERROR DETECTION

    Jul 14 • English Notes • 1464 Views

    MISCELLANEOUS ERROR DETECTION

    MISCELLANEOUS ERROR DETECTION

    Directions : Spotting the errors –

    1. Refused to name the group behind/(a) the attack, which left seven pilgrims/(b) dead, he said , “ No one should/(c) jump to any conclusion.”/(d) NO ERROR /(e)  ( Refusing should replace refuse).

    2. One of the biggest /(a) iceberg(Larcen C Ice Shelf) ever /(b) recorded has just broken/(c) away from Antarctica./(d) NO ERROR /(e) (icebergs)

    3. The Juno probe logged it close encounter with/(a) Jupiter’s most distinctive feature on Monday evening/(b) Pacific time as it passed about 9000 km/(c) above the clouds of the mammoth cyclone./(d) NO ERROR /(e) (it’s will replace it )

    4. A return to normality must now await for abatement of/(a) the rising waters, and the drafting of a/(b) comprehensive relief plan by the Assam government with help from/(c) the Centre and the specialised units of the disaster response forces./(d) NO ERROR/(e) (for should be removed)

    5. Yet, short-term measures can have no last impact/(a) on the Brahmaputra’s course each/(b) year, as several factors influence its tendency/(c) to overrun its banks in the June-July season./(d) no error /(e)  (lasting)

    6. Several wild animals have died in the floods,/(a) bringing back memories of the dreadful losses/(b) of 2012, when over/(c) 500 hog deer, 19 rhinos and 22 sambar perish./(d) NO ERROR /(e) (perished)

    7. The meeting amongst U.S. President Donald Trump and his/(a) Russian counterpart Vladimir Putin was their/(b) first after the election hacking scandal/(c) and Mr. Trump’s inauguration./(d) NO ERROR/(e) (between)

    8. Hamburg too was notable, with tens of thousand showing/(a) up, and several hundred police/(b) officers injured. These were yet/(c) another reminder that all is not well with the world./(d) NO ERROR/(e) (thousands)

    9.This continuing turmoil puts/(a) at risk assurances of reforms to/(b) Brazil’s labour laws/(c) and generous pension system./(d) NO ERROR/(e) (no error)

    10. The controversial raise of the retirement age was seen/(a) as a major push to overhaul what was/(b) one of the world’s most/(c) envied social security programmes./(d) no error /(e) (raising)

    ANSWERS 

    1. (A) The sentence is in present tense so ‘Refusing’ should replace ‘Refused’.
    2. (b) One of the / neither of the / none of the/ are always followed by plural noun. So ‘icebergs’ should replace ‘iceberg’.
    3. (a) Possessive case of ‘it’ should be there in sentence.  ‘It’s’ replace ‘it’ in the sentence.
    4. (a) ‘For’ is used with wait and not await. Wait for = await    , for should be removed.
    5. (a) ‘Lasting’ will replace ‘last.’
    6. (d) The whole sentence is in past tense . ‘Perished’ will replace ‘Perish’.
    7. (a) Between will replace amongst.
    8. (a) Thousands will replace thousand.
    9. (e) No error
    10. (a) ‘Raising’ will replace ‘raise’.

    No Comments on MISCELLANEOUS ERROR DETECTION

    Read More
  • SENTENCE REARRANGEMENT 1

    Jul 14 • English Notes • 737 Views

    SENTENCE REARRANGEMENT 1

    SENTENCE REARRANGEMENT 1

    Directions (86-90) Rearrange the following six sentences in a proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them –

     

    1. Russia’s announcement was predictable as a reaction to the court’s report on Tuesday, stating that the 2014 annexation of Crimea from Ukraine amounted to an occupation.
    2. Russia’s move to quit the International Criminal Court (ICC) is the outcome of the political undercurrents with the NATO.
    3. Moscow has denied any role in its military, maintaining that Crimea’s accession was authorized in a popular referendum.
    4. More ominous could be the ramifications of the exit, the fourth within the last two months, from the established world arbiter.
    5. NATO’s continued eastward expansion explains at least some of President Vladimir Putin’s belligerent rhetoric.
    6. The collective vision of that global pact was to bring the impunities of political leaders to justice.

     

    CORRECT ORDER –  BDFACE

     

    Q 86 – which of the following should be the second sentence after rearrangement?

    1. F
    2. A
    3. D
    4. C
    5. B                               

     

    Q 87 – which of the following should be the first sentence after rearrangement?

    1. B
    2. C
    3. D
    4. E
    5. F                             

     

    Q 88- which of the following should be the third sentence after rearrangement?

    1. F
    2. A
    3. C
    4. E
    5. D                        

     

    Q 89- which of the following should be the fifth sentence after rearrangement?

    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E                     

     

    Q 90- which of the following should be the last sentence after rearrangement?

    1. D
    2. F
    3. A
    4. C
    5. E                    

    ANSWERS

    CORRECT ORDER –  BDFACE

    No Comments on SENTENCE REARRANGEMENT 1

    Read More