• CLOZE TEST 10 FOR BANKING

    Jul 14 • English Notes • 825 Views

    CLOZE TEST 10 FOR BANKING

    CLOZE TEST 10 FOR BANKING

    Directions (71-80): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

    After 10 years of (71) inflation, prices have spiked 7.5% in the third week of July. This looks scary – after all, Indians had got used to prices crawling up by 2 % in the last two years, and a 10- year average inflation rate of about 5 % – but you shouldn’t worry. This burst of inflation is the result of three factors that have come together unexpectedly, are unlikely to (72) for long and are unlikely to (73) up together again A (74) rise in global oil prices, a monsoon that arrived late and a spike in global metal prices. North Sea crude has crossed $ 42 per barrel, driven up by low petroleum (75) and soaring demand in the US as war production heats up. Oil markets are also spooked by the (76) of Russian oil supplies falling on the back of the Yukos- Sibneft probe. There’s little that the government can do to (77) users from soaring oil prices – indeed, it shouldn’t, if it wants to (78) efficiency. Higher transport costs have pushed up rates of vegetable and fruits; farm produce could also get affected by rains that arrived too late for Kharif sowing. China is (79) up steel and other metals from all over the world to (80) a construction boom ahead of the 2008 Olympics, making metal prices soar all over the world, and sparking inflation in India.

     

    1. a) mere  b) moderate  c) retarding d) vehement e) dull  
    2. a) obstinate b) constitute c) persist d) repeat e) normalize  
    3. a) go b) scramble c) mount d) yield e) crop 
    4. a) sustained b) suspicious c) horrific d) erratic e) favourable 
    5. a) lists b) trades c) services d) inventories e) details 
    6. a) prospect b) progress c) view d) extent e) deposit  
    7. a) support b) ignore c) propel d) prolong e) insulate  
    8. a) position b) promote c) process d) pass e) form 
    9. a) hurrying b) passing c) pairing d) gobbling e) throwing 
    10. a) keep b) make c) feed d) grow e) fight  

     

    ANSWERS

    71. B

    72. C

    73. E

    74. C

    75. B

    76. C

    77. E

    78. B

    79. D

    80. B

    No Comments on CLOZE TEST 10 FOR BANKING

    Read More
  • Reasoning Quiz 4

    Jul 13 • Uncategorized • 609 Views

    Reasoning Quiz 4

    Directions (Ques 1-5) In the following questions, the symbols  $, &, %, @ and  #  are used with the following meaning as illustrated below.

    P $ Q means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’

    P & Q means ‘P is neither greater than nor equal to Q’

    P % Q means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’

    P @ Q means ‘P is not smaller than Q’

    P # Q means ‘P is not greater than Q’

    In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

     

    Question 1- Statements: I @ J, J % K, K & L, L # M

                        Conclusions: I. M % K

                                                  II.  I  % K

                                              III. L % J

    IV. M # I

    (A) Only I is true

    (B) Only II is true

    (C) Only I and II are true

    (D) Only II and III are true

    (E) None of these

     

    Question 2- Statements: A & B, B $ C, C % D, D @ E

                        Conclusions: I. A & D 

                                                  II. E & C

                                              III. C % A

                                              IV. B % E

    (A) Only I is true

    (B) Only I, II and III are true

    (C) Only I, II and IV are true

    (D) Only II, III and IV are true

    (E) None of these

    Question 3- Statements: A % B, B # C, C $ D, D & E

                        Conclusions: I. D $ B

                                                 II. D % B

                                              III. E % B

                                               IV. A % D

    (A) Only either I or II is true

    (B) Only either I or II and III are true

    (C) Only either I or II and III and IV are true

    (D) Only III is true

    (E) None of these

    Question 4- Statements: G # H, H $ I, J % I, K @ J

                        Conclusions: I. I @ G

                                                 II. J % H

                                              III. J % G

                                              IV. K % H

    (A) Only I and II are true

    (B) Only I, II and III are true

    (C) Only II and III are true

    (D) Only II, III and IV are true

    (E) All are true

     

    Question 5- Statements: M $ N, N & O, O @ P, P # Q

                        Conclusions: I. Q % O

                                                 II. P & N

                                              III. P # M

                                               IV. M & Q

     

    (A) None is true

     

     (B) Only I is true

    (C) Only II is true

    (D) Only III is true

    (E) Only IV is true

     

    Directions (Question 6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below:

    Twelve persons are sitting in two parallel lines in such a way that there are six persons in each row at equidistance. A, B, C, D, E and F are sitting in row-1 and they face towards east. P, Q, R, S, T and V are sitting in row-2 and they face towards west. One person of one row faces the other row.

    P, who is sitting at one of the ends of the row, is second to the right of T. A does not face P or T. A is third to the left of F. there are two persons between Q and V. there is only one person between C and D. C and D do not face P. B is neighbour of C. S, who does not face D, is not the neighbour of Q.

     

    Question 6- Who among the following faces F?

    (A) Q

    (B) T

    (C) S

    (D) R

    (E) V

     

    Question 7- How many persons are sitting between E and C?

    (A) One

    (B) Two

    (C) Three

    (D) Four

    (E) None

     

    Question 8- E is related to R in the same way as B is related to S. On this pattern F is related to

    (A) V

    (B) P

    (C) T

    (D) Q

    (E) None of these

     

    Question 9- Which of the following statement is true about B?

    (A) Q is not the neighbour of that person who faces B

    (B) C is not the immediate neighbour of B

    (C) E is second to the right of B

    (D) T faces B

    (E) B is second from the left end of the row

     

    Question 10- Who are sitting at the ends of the row?

    (A) P, V

    (B) F, A

    (C) D, E

    (D) P, S

    (E) None of these

    Answer Key

     

    Question Answer
    1 C
    2 D
    3 B
    4 E
    5 A
    6 E
    7 B
    8 D
    9 D
    10 C

     

    Solutions

    Telegram group for Banking Image result for telegram

    Question 1-    I ≥ J…… (i) ; J > K….. (ii)

                       K < L….. (iii); L ≤ M…. (iv)

                       From (ii) and (iv)

                       K < L ≤ M or M > K….. (v)

                      Hence I follows

                    

                           From (i) and (ii)

                    I ≥ J > K or I > K…… (vi)

                    Hence II follows

                   

                           From (i) and  (iii)  L and J can’t be compared.

                   Hence III does not follow

                  

                           From (v) and (vi), M and I can’t be compared.

                   Hence IV does not follow

    Join Whats app Group for BankingImage result for whats app

    Question 2-    A < B….. (i);   B = C…. (ii)

                           V > B…. (iii);  D ≥ E…. (iv)

                     Combining these we get  A < B = C > D ≥ E

                     So, A and B can’t be compared

                           Hence I does not follow

                   

                           Again E < C

                   Hence II follows

                  

                           C > A

                   Hence III follows

                  

                           B > E

                  Hence IV follows

     

    Question 3-     A >Z….. (i);  B ≤ C….. (ii)

     

                       C = D….. (iii);  D < E ….. (iv)

     

                     Combining these we get

     

                     A > B ≤ C = D < E

     

                    So D ≥ B which means either D = B or D > B

     

                   That is either I or II follows

     

                  Again E > B

     

                  So III follows

     

                  A and D can’t be compared

     

                 So IV doesn’t follow     

     

    Question 4-   G ≤ H…… (i);  H = I…. (ii)

     

                        J > I…….(iii);  K ≥ J…. (iv)

     

                          Combining these we get

     

                      G ≤ H = I < J ≤ K

     

                       So I ≥ G

     

                      Hence I follows

     

                     Again J > H

     

              Hence II follows

     

                    J > G

     

                   Hence III follows

     

                   K > H

     

                   Hence IV follows

     

    Question 5-    M = N…. (i);   N < O…. (ii)

     

                          O ≥ P….. (iii);  P ≤ Q…. (iv)

     

                 From (iii) and (iv), Q and O can’t be compared

     

                      Hence I and consequently IV do not follow

     

                      From (ii) and (iii) N and P can’t be compared

     

                     Hence II and consequently III do not follow

    Questions 6-10

     

    No Comments on Reasoning Quiz 4

    Read More
  • CLOZE TEST 9 FOR BANKING

    Jul 13 • English Notes • 727 Views

    CLOZE TEST 9 FOR BANKING

    CLOZE TEST 9 FOR BANKING

     

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

     

    Sri Lanka’s legislative (71) to prohibit bottom trawling, a (72) fishing practice, is a welcome move despite its likely near-term consequence of deepening the fisheries (73) in the Palk Bay region. (74) trawling in the island nation’s territorial waters will now (75) a possible two-year prison term and a fine of 50,000 Sri Lankan rupees. The practice, which involves trawlers dragging weighted nets along the sea floor, is known to cause great (76) of fishery resources, and curbing it is in the interest of sustainable fishing. The (77) reaction from Tamil Nadu has been one of concern and consternation. Political parties claim the amendment is draconian, and that it is (78) at the State’s fishermen who regularly use hundreds of trawlers in Sri Lankan territorial waters. This criticism is way off the mark. In recent years, some fishermen in northern Sri Lanka have also (79) bottom trawling. If this practice continues to gain ground even among local fishermen, the long-term (80) on fishing resources in the contested Palk Bay region will be irremediable.

     

    71) a) adjustment  b) clarification c) change d) amendment e) improvement   

    72) a) destructive b) devastating c) virulent d) lethal e) mortal               

    73) a) dissent b) collision c) war d) strife e) conflict      

    74) a) result b) cardinal c) bottom d) upper e) initial     

    75) a)  reward b) increase c) attract d) tempting e) allure   

    76) a) cutback b) depletion c) deduction d) curtailment e) depression    

    77) a)  reversed b) resulting c) prohibited d) initial e) commencing      

    78) a)  marked b) targeted c) victimized d) goal e) planned           

    79) a) adjusted  b) joined c) started d) applied e) adopted           

    80) a) solutions b) disadvantages c) consequences d) results e) effects     

     

    ANSWERS

    71. D

    72. A

    73. E

    74. C

    75. C

    76. B

    77. D

    78. B

    79. E

    80. C

    No Comments on CLOZE TEST 9 FOR BANKING

    Read More
  • CLOZE TEST 8 FOR BANKING

    Jul 12 • English Notes • 612 Views

    CLOZE TEST 8 FOR BANKING

    CLOZE TEST 8 FOR BANKING

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-

    The  (71) in Geneva last week of a round of talks on the (72) of Cyprus is by all measures a huge (73) setback. This is not the first time the United Nations-backed dialogue between the breakaway Turkish-Cypriot state in the north and the Greek-Cypriot Republic of Cyprus has been (74). Even so, the current (75) is disappointing as the prospects for a final deal had been pinned on the two (76) — Cyprus President Nicos Anastasiades and Mustafa Akinci, his counterpart in Northern Cyprus. Both (77) a generation that regards the status quo as an everyday reminder of the memories of partition of the island, whose (78) population is just about one and a half million. The split took place in 1974 when Turkey (79) the north after an Athens-backed coup in Cyprus aimed at annexing the island. Among the main challenges the two leaders face is the demand for restitution of the property rights of the Greek-Cypriots who had fled the north in the 1970s.

    71) a)  neglect b) compliance c) failure d) commencement e) disruption  

    72) a)  reunification b) meeting c) combination d) summation e) integration    

    73) a)  tactful b) diplomatic c) politic d) thoughtful e) genial   

    74) a)  standstill b) deadlocked c) thwarted d)  cancelled e) refined  

    75) a)  stain b) spot c) hurdle d) stalemate e) predicament           

    76) a) meditator b) medieval  c) middleman d) interlocutors e)   mediator   

    77) a)  present b) show c) represent d) stands e) design           

    78) a)  combined b) joined c) collective d) total e) half      

    79) a)  charged b) invaded c) conquested d) looted e) rushed   

    80) a) challenges  b) issues c) disadvantages d) reactions e) consequences       

    ANSWERS

    71. C

    72. A

    73. B

    74. B

    75. D

    76. D

    77. C

    78. A

    79. B

    80. A

     

     

     

     

    No Comments on CLOZE TEST 8 FOR BANKING

    Read More
  • Puzzle Quiz 4

    Jul 11 • Uncategorized • 724 Views

    Puzzle Quiz 4

    Directions: (Question 1-6) Read the informations carefully and answer the questions that follow:

    Six friends Prashant, Prakhar, Pranav, Pramod, Prankur and Pranjal are sitting around a round table facing towards centre. They like different fruits Apple, Guava, Grapes, Mango, Papaya and Banana. They like different colours i.e. white, black, green, red, yellow and blue. Fruits they like and colours they like are not necessarily in same order.

    (i) The friends who like Mango, Guava and Papaya do not like black and white colour.

    (ii) The friends who like green and yellow have neither liked Mango nor Guava.

    (iii) Prashant does not like white and is not on the immediate left of the friend who likes grapes.

    (iv) The only friend who is between Prankur and Pranjal likes apple. The friend who is on the left side of the friend who likes white does not like Banana.

    (v) Pranav likes Grapes and his favourite colour is green. He is facing the friend who likes apple.

    (vi) One friend who likes Mango is seating opposite the friend liking blue colour. While the friend who likes green colour is on the left of the friend who likes PApaya.

    (vii) One who likes Banana is on the immediate right of the friend who likes white but on the immediate left of the friend who likes Guava.

    (viii) Pranav does not like Guava, while Pranjal does not like Mango.

     

    Question 1- Who among the following likes Papaya?

    1. Prashant
    2. Prakhar
    3. Pranav
    4. Prankur
    5. Data Inadequate

     

    Question 2- Who among the following likes white?

    1. Prashant
    2. Prakahr
    3. Pranav
    4. Prankur
    5. None of these

     

    Question 3- One who likes Mango likes the colour.

    1. Black
    2. Blue
    3. Yellow
    4. Red
    5. Green

     

    Question 4- Who colour is liked by the only friend sitting between Prankur and Pramod?

    1. Black
    2. Blue
    3. Yellow
    4. Red
    5. Green

     

    Question 5- Which of the following is correctly matched?

    1. Prashant- Yellow- Grapes
    2. Prakhar-  Green- Guava
    3. Pranav- Red- Apple
    4. Data inadequate
    5. None of these

     

    Question 6-  Which of the following is not correctly matched?

    1. Prashant- Papaya- Yellow
    2. Pramod- Grapes- Blue
    3. Pranjal- Banana- Black
    4. Pranav- Apple- White
    5. None of these

    Directions: (Question 7-11) Read the following information carefully and answer the questions given below.

    A certain office has six types of pay bands from peons to officers. They are P,Q,R,S,T and U. The value of these bands are as follows.

    T’s is lower than U’s

    Q’s is higher than P’s

    S’s is somewhere between P’s and Q’s

    R’s value is the highest.

     

    Question 7- Which of the following is not true regarding to the value of bands if U’s value is the second lowest?

    1. Q’s value is second lowest
    2. Q’s value is second
    3. S’s value is fourth lowest.
    4. S;s frequency is third
    5. None of these

     

    Question 8- If T’s value is fourth from below, which of the following must be true?

    1. P’s value is third from below
    2. P’s value is fifth from below
    3. S’s value is fourth from below
    4. S’s value is second from below
    5. None of these

     

    Question 9- If there are two bands whose values are between P and S, Which of the following must be true?

    1. P’s value is the lowest
    2. U’s value is second from the top
    3. U’s value is higher than S’s
    4. T’s value is somewhere in between Q and S
    5. None of these

     

    Question 10- If T has the second lowest value, then Q and S can have which of the following values from the bottom respectively?

    (I) 4 and 3

    (II) 5 and 3

    (III) 5 and 4

     

    1. I only
    2. III only
    3. II only
    4. All of these
    5. None of these

     

    Question 11- If there be only one band having intermediate values between P and S, Which of the following must be true?

    1. Q has the 4th value from below
    2. U has the 2nd highest value
    3. T’s value is lower than S’s
    4. S’s value is lower than T’s
    5. None of these

    Answer Key

     

    Question Answer
    1 A
    2 C
    3 D
    4 C
    5 D
    6 B
    7 A
    8 D
    9 A
    10 D
    11 C

    Solutions

     

    Question 6-11-

     

    Pay Band Values

              R

              Q

              S

              P

              U

              T

    No Comments on Puzzle Quiz 4

    Read More
  • Reasoning Quiz 3

    Jul 10 • Uncategorized • 722 Views

    Reasoning Quiz 3

    Directions: (Question 1-5) In the following questions, the symbols #, @, ©, % and $ are used with the following meaning as illustrated below.

    ‘A © B’ means ‘A is not smaller than B’.

    ‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B ’.

    ‘A $ B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.

    ‘A # B’ means ‘A is not greater than B’.

    ‘A @ B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.

    Question 1-

    Statement:

    M # J ; J @ L ; L © N ; N % U

    Conclusions:

    (I)  L @ M

    (II) L % M

    (III) U $ J

    (IV) N # J

    (A) Only either I or II is true

    (B) Only III and IV are true

    (C) Only either I or II and III are true

    (D) Only either I or II and IV are true

    (E) Only either I or II and III and IV are true

     

     

    Questions 2-

    Statements:

    K ©  T ; T # L ; L % P ; P ©  G

    Conclusions:

    1. G $ N
    2. N ©  J

    III. F $ J

    1. J # G  
    1.  I and II are true
    2. I, II and III are true
    3. II, III and IV are true
    4. All, I, II, III and IV are true
    5. None of the above

    Question 3-

    Statements:

    C # B; C % K; K $ J

    Conclusions:

    1. L % K
    2. J @ C
    1. Only conclusion I is correct
    2. Only conclusion II is correct
    3. Either conclusion I or II correct
    4. Neither conclusion I nor II correct
    5. Both conclusions I and II correct

    Question 4-

    Statements:

    I @ J; K © J; C © K

    Conclusion:

    1. I @ L
    2. L % R

     

    1. Only conclusion I is correct

         (B) Only conclusion II is correct

         (C) Either conclusion I or II correct

         (D) Neither conclusion I nor II correct

         (E) Both conclusions I and II correct

    Question 5-

    Statement:

    C # Q; R @ Q; W % P

    Conclusion:

    1. Q $ W
    2. C @ R

     

    1. Only conclusion I is correct
    2. Only conclusion II is correct
    3. Either conclusion I or II correct
    4. Neither conclusion I nor II correct
    5. Both conclusions I and II correct

    Question 6- What was the day on 2nd Republic day of India?

    1. Wednesday
    2. Thursday
    3. Friday
    4. Saturday
    5. Sunday

     

    Question 7- If the day on 18th september 1967 was monday? What day was on the 26th october 1970?

    1. Friday
    2. Saturday
    3. Sunday
    4. Monday
    5. Tuesday

     

    Question 8- If the day on 12th october 1989 was thursday? What day was on the 15th april 1987?

    1. Tuesday
    2. Wednesday
    3. Thursday
    4. Friday
    5. Saturday

     

    Question 9- On which time does the hour hand and minute hand will coincide between 10 and 11 o’clock?

    1. 38211
    2. 37211
    3. 38311
    4. 37211
    5. None of these

     

    Question 10- If the angle between both hands is 90 and hour hand is at 4 pm. Where will the minute hand?

    1. 38211
    2. 40211
    3. 38311
    4. 40311
    5. None of these

     

    Directions: (Question 11)

     

     

    • For admission in college, anyone can be selected only after fulfilling all of the following criteria.
    • The person should have age between 18 and 21 years as on 01.07.2017. The person should have obtained at least 60% marks in class 10th and class 12th both. The person should have played any sport for at least state level. The person should have got 70% marks in written test and 90% in language proficiency.

     

    Question 11- Rohan fulfills all the following criteria, then which of the following criterion/criteria will not lead to his final selection?

    (i) He was born on 16.02.1996.

    (ii) He completed his 12th in 2016 with 62% marks and 67% marks in class 10th.

    (iii) He has played volleyball for the telangana state.

    (iv) He got 72% in written test and 95% in language proficiency.

    1. Only (iii)
    2. Only (ii) and (iii)
    3. Only (ii) and (iv)
    4. Only (i)
    5. Only (i), (iii) and (iv)

    Directions: (Question 12)

    1- For a job in a company following conditions need to be fulfilled.

    2- The candidate’s age must be in between 22 and 28 years as on 01.03.2015. The candidate should have got at least 70% marks in written examination and 45% marks in interview. The candidate must be a post graduate and have a work experience of at least a year. If the candidate is a female, then age relaxation of 2 years will be given.

    Question 12-

    A candidate has applied for the job and satisfies the following conditions. Give the correct sequence in which it can be found that the candidate gets the job in minimum number of conditions.

    (i) Got 75% marks both in written test and interview.

    (ii) Has Masters in Marketing.

    (iii) Was born on 07.08.1986.

    (iv) Has a work experience of 18 months

    (v) The candidate is a female

    (A) (iv), (i), (ii), (iii), (v)

    (B) (v), (i), (iii), (ii), (iv)

    (C) (iv), (v), (iii), (i), (ii)

    (D) (i), (v), (iv), (ii), (iii)

    (E) None of these

     

    Directions (Ques 13-15): Read the following information carefully and then answer the questions given below it.

    For getting a residential accommodation by a association, the employers must fulfill the following criteria:

    (i) have worked in association for at least 12 years with at least 4 years in Sales department.

    (ii) have at most 5 members in the family

    (iii) have at least 5 years of service remaining with retirement age being 58 years.

    (iv) not be owner or co-owner (if spouse is owner) of a house

    In the case of an employee who:

    (v) satisfies all except (i) above and joined the company as a manager, should be referred to Director

    (vi) satisfies all except (iii) above and working as senior manager in company, to be referred to Managing Director

    (vii) has been transferred from another city, condition (i) can be waived.

    Based on above conditions, decide whether or not the accommodation will be provided or the case to be referred to higher authority. All cases are presented on 31st July 2016.

    Question 13- Srishti stays in a house with 2 other members. Neither she nor her husband owns a house. She is a senior manager in company for the last years and has been working in the company for the last 12 years with 4 years in Sales department. She will retire in the year 2020

    (A) if the employee is to be provided with accommodation

    (B) if the employee is not to be provided with accommodation

    (C) Data inadequate

    (D) if the case to be referred as Director

    (E) if the case to be referred as Managing Director.

    Question 14- Sameer stays in a rented house with wife and 3 children. He was born on July 12 1969. He has been working in the company for the last 12 years out of which 5 years in Sales department.

    (A) if the employee is to be provided with accommodation

    (B) if the employee is not to be provided with accommodation

    (C) Data inadequate

    (D) if the case to be referred as Director

    (E) if the case to be referred as Managing Director.

    Question 15- Mohit joined the company as manager in 2008 and was 30 years old on August 15, 2011. He has four members in his family and both he and his wife do not own any house.

    (A) if the employee is to be provided with accommodation

    (B) if the employee is not to be provided with accommodation

    (C) Data inadequate

    (D) if the case to be referred as Director

    (E) if the case to be referred as Managing Director.

     

    ANSWER KEY

     

    Question Answer
    1 E
    2 A
    3 A
    4 C
    5 D
    6 C
    7 D
    8 B
    9 A
    10 A
    11 D
    12 C
    13 E
    14 C
    15 D

     Solutions

    Question 1- In this question all the conclusions are following, but from 1st and 2nd only one conclusion will follow because there will be only one relation between L and M, so the correct option will be E.

     

    Question 2- There is no information given about N, J and F. So no conclusions can be obtained. So option E is the correct answer.

     

    Question 3- There is no information given about L, so first conclusion is incorrect. There can not be any relation made between J & C so this conclusion is also incorrect. The correct answer will be option D.

     

    Question 4- There is no information given about L, so no conclusions can be obtained. Hence Option D is the correct answer.

     

    Question 5- Conclusion 1 is not following but conclusion 2 is following so option B is the correct answer.

    Question 6- Second republic day was on 26th january 1951. Find the day same as question 1. The day will be friday

    Question 7- Day on 18th september 1967 is monday, 1968 is a leap year so day on 18th september 1968 so 2 days will be added and the day will be wednesday, 1969 and 1970 are general years so 1 day for each will be added so it will become friday. Now there are 12 days of september and 26 days of october between the reference date and asked date. So sum of them will be 12 + 26 = 38, dividing it by 7 you get 3 as remainder so move 3 days forward. Hence the day on given date will be Monday.

     

    18th se 1967 → 18th sep 1968 → 18th sep 1969 → 18th sep 1970 → 26th oct 1970

      Monday      →     Wednesday →     Thursday    →        Friday      →    Monday
    Question 8- 12th oct 1989 → 12 oct 1988 → 12th oct 1987 → 15th april 1987

        Thursday     →  Wednesday   →     Monday   →  Remaining days

                       (G.Year)                (L.Year)                   Oct-    12 days

                                                                                     Sep-   30 days

                                                                                     Aug-   31 days

                                                                                     July-   31 days

                                                                                     June-   30 days

                                                                                      May-    31 days

                                                                                      April-   15 days

                                                                                      Total-    180 days

    Divide 180 from 7. So there will be 25 whole weeks and 5 odd days. Now the asked was in previous year so we will go 5 days backward ie. Monday → Sunday → Saturday → Friday → Thursday → Wednesday

    Question 9- 

       [θ = (112m – 30h)]

       [0 = (112m – 307)]

       11m2=210

       m=210 211

        m=38211minutes

     

    Question 10-

        [θ = (112m – 30h)]

       [90 = (112m – 304)]

          112m=90+120

           11m2=210

    Question 11- Rohan is fulfilling all the criteria except age. His age is one month less than required minimum age.

    Question 12- His/her work experience is more than required, She is a female which is secondary requirement, DOB is third condition in which there were relaxation option. After that rest two conditions are must.

     

    Question 13-  Srishti is fulfilling all the conditions except for the retirement age but she is working as senior manager so her case will be referred to Managing Director.

     

    Question 14- There is no information given about whether her spouse owns a flat or not, so data is inadequate.

     

    Question 15- Mohit satisfies all the conditions except for working experience, but he has joined the company as manager so his case will be referred to Director.

     

    No Comments on Reasoning Quiz 3

    Read More
  • CLOZE TEST 7 FOR BANK EXAMS

    Jul 9 • English Notes • 535 Views

    CLOZE TEST 7 FOR BANK EXAMS

    CLOZE TEST 7 FOR BANK EXAMS

     

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

    As Prime Minister Narendra Modi’s visit to Israel is (71) as a historic moment marking 25 years of full (72) relations, it’s surprising that it took so long for an Indian PM to visit Israel. India had (73) Israel way back in 1950. But (74) in bilateral ties since then has been (75), it has to be said, more by New Delhi than by Tel Aviv.In that sense, Modi’s visit to Israel is a coming out party for bilateral ties and marks a (76) turn in India’s foreign policy. New Delhi can certainly (77) ties with Tel Aviv without (78) its position on the two state solution vis-à-vis Palestine. The argument that Israel’s treatment of Palestinian Muslims should make India (79) of deeper engagement doesn’t cut much ice. There are many countries such as Saudi Arabia and China which score poorly on the human rights index, but India maintains wide-ranging relations with them. Why should Israel, a vibrant democracy, be treated differently? Even on the specific question of (80) of Muslims Pakistan, China and Saudi Arabia do much worse (look at Pakistani/ Saudi suppression of Shias or Ahmadiyyas, or Chinese suppression of Uighurs).

       71) a) hailed b) outbreaked c) erupted d) rushed e) trickled       

       72) a) considerate b) delicate c) diplomatic d) gracious e) courteous       

       73) a) initiated b) commenced c) recognised d) confirmed e) paved       

       74) a) onrush b) flux c) leap d) jump e) progress       

       75) a) leashed b) impeded c) curbed d) binded e) chained      

       76) a) pragmatic b) utopian c) visionary d) philistine e) idealistic      

       77) a) help b) support c) lift d) boost e) hand      

       78) a) polluting b) diluting c) enriching d) extending e)  lacking     

       79) a) thoughtful b) wary c) calculating d) canny e) shrewd       

       80) a) oppression b) moroseness c) sorrow d) regret e) rue       

     

    ANSWERS

    71. A

    72. C

    73. D

    74. E

    75. B

    76. A

    77. D

    78. B

    79. B

    80. A

     

     

    No Comments on CLOZE TEST 7 FOR BANK EXAMS

    Read More
  • CLOZE TEST 6

    Jul 9 • English Notes • 590 Views

    CLOZE TEST 6

    CLOZE TEST 6

     

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    

    The focus of public and judicial concern over the situation (71) in India’s prisons has in recent times been related to overcrowding and long spells of (72) faced by (73)inmates too poor to obtain bail. On some occasions, such as when the horrific blinding of prisoners in Bhagalpur took place over three decades ago, the (74) human rights situation also attracted attention. The (75) murder of a woman life convict in the Byculla women’s prison in Mumbai on June 23 has brought the focus back on custodial violence, especially the (76) of (77) to authoritarian behaviour. The allegation that prison guards targeted Manjula Shette, a lifer brought to the jail a couple of months ago from the Yerwada Central Prison in Pune as a warder, over some missing rations is indeed (78). It is said she (79) the (80) of the guards because of her rising popularity among the women prisoners. This suggests that until her arrival the inmates may not have been accustomed to even rudimentary care from the jail authorities. Eyewitnesses say that when the warder was severely assaulted by the guards, it led to a riot-like situation among the prisoners.

    71) a) ongoing b) wide spreading c) routine d) prevailing e) commuting       

    72) a) incarceration b) restriction c) detention d) liberation e) emancipation     

    73) a) needy b) beggard c) indigent d) famished e) opulent    

    74) a) sobre b) solemn c) dark d) stark  e) hard      

    75) a) brutal b) heavy c) onus d) crushing e) bleak       

    76) a) gullibility b) feebleness c) vulnerability d) immunity e) credulity       

    77) a) partners b) inmates c) women d) officers e) helpers        

    78) a) astounding b) stupendous c) remarkable d) startling e) staggering       

    79) a) reacted b) jolted  c) experienced d) faced  e) incurred        

    80) a) temper b) mood c) wrath  d) irritation e) warmth       

     

    ANSWERS

    (71) D

    (72) A

    (73) C

    (74) D

    (75) A

    (76) C

    (77) B

    (78) D

    (79) E

    (80) C

     

    No Comments on CLOZE TEST 6

    Read More
  • Reasoning Quiz 2

    Jul 9 • Uncategorized • 559 Views

    Reasoning Quiz 2

    Directions: (Questions 1-5): Study the following information to answer the given questions-

    A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers and all are arranged as per some logic based on the value of the number.

     

    Input: 74 24 how deep is 34 41 81 your love

    Step I: love 74 24 how deep is 34 81 your 41

    Step II: deep love 74 how is 34 81 your 41 24

    Step III: your deep love 74 how is 81 41 24 34

    Step IV: is your deep love 74 how 41 24 34 81

    Step V: how is your deep love 41 24 34 81 74

    Step V is the last step of the arrangement the above input.

     

    As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input.

     

    Input: 72 55 somebody tell you 44 61 39 how much

     

    Question 1–  Which of the following would be step II?

    (a) tell much 72 55 you somebody 39 how 44 61

    (b) much tell 72 55 somebody you 39 how 61 44

    (c) tell much 72 55 somebody you 39 how 61 44

    (d) tell much 72 55 somebody you  how 39 61 44

    (e) None of these

     

    Question 2- Which word/number would be at seventh position from the left end in step IV?

    (a) Somebody

    (b) 39

    (c) 61

    (d) 44

    (e) 72

     

    Question 3- Which step number would be the following output?

    ‘how you tell much somebody 39 61 44 72 55’

    (a) There will be no such step.

    (b) III

    (c) II

    (d) V

    (e) IV

     

    Question 4- In which step the elements ‘somebody 39 how’ found in the same order?

    (a) Step V

    (b) Step IV

    (c) Step I

    (d) Step II

    (e) Step III

     

    Question 5- Which element is exactly between ‘61’ and ‘tell’ in Step V?

    (a) much

    (b) 72

    (c) 55

    (d) somebody

    (e) you

     

    Directions: (Ques 6-10)- In each of the following questions two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

    Give answer:

    • (A) If only (1) conclusion follows
    • (B) If only (2) conclusion follows
    • (C) If either (1) or (2) follows
    • (D) If neither (1) nor (2) follows and
    • (E) If both (1) and (2) follow.

    Question 6-

    Statements: Some cooks are magicians

                         All the magicians are chefs

    Conclusions:

    1- Some cooks are chefs.

    2- No magician is cook.

    Question 7 – Statements: All the cups are plates.

                                              All the plates are glasses.

    Conclusion:

    1- All the glasses are plates.

    2- All the cups are glasses.

    Question 8- Statements: Some grapes are green.

                                             Some fruit are grapes

    Conclusions:

    1- Some grapes are blue

    2- Fruit is a green.

    Question 9- Statements: Some tigers are lions

                                              All the lions are deers

    Conclusions:

    1- All the deers are lions.

    2- Some tigers are deers.

     

    Question 10- Statements: Some avoids are mutes.

                                                All the blocks are mutes.

    Conclusions:

    1- Some mutes are blocks.

    2- Some mutes are avoids.

    Question 11- If A + B means A is the mother of B; A – B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that W is the maternal uncle of L?

    1. L – T + V x W
    2. W + R x T – L
    3. W – V + T x L
    4. L – R % W
    5. None of these

    Question 12- If P is the brother of Q; Q is the sister of R; and R is the father of S, how S is related to P?

    1. Brother
    2. Sister
    3. Nephew
    4. Can’t be determined
    5. None of these

    Question 13- If A + B means A is the brother of B; A – B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that K is the son of T?

    1. T – V x K + L
    2. L – K + V x T

        (C) V + T – L x K

        (D) T x V – K + L

        (E) None of these

    Question 14- Introducing a boy, a girl said, “He is the son of the daughter of the father of my uncle.” How is the boy related to the girl?

    1. Brother
    2. Nephew
    3. Uncle
    4. Son-in-law
    5. None of these

    Question 15- If A is the brother of K, how K is related to L? To answer this question which of the statements is/are necessary?

    1- The son of A is the grandson of L.

    2- K is the sister of A.

    1. Only 1
    2. Only 2
    3. Either 1 or 2
    4. Both 1 and 2
    5. Can’t be determined

    Answer Key

     

    Question Answer
    1 C
    2 C
    3 E
    4 E
    5 A
    6 A
    7 B
    8 D
    9 B
    10 E
    11 C
    12 D
    13 D
    14 A
    15 D
     

     

     

    No Comments on Reasoning Quiz 2

    Read More
  • CLOZE TEST 5 FOR BANK EXAMS

    Jul 9 • English Notes • 608 Views

    CLOZE TEST 5 FOR BANK EXAMS

    CLOZE TEST 5 FOR BANK EXAMS

     

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

    Moreover, (71) Ms. Rousseff’s downfall, Mr. Temer, who was Vice-President then, had been (72) to the country’s highest office. With the next presidential election scheduled for 2018, the search for a (73) may not be easy. This continuing (74) puts at risk assurances of (75) to Brazil’s labour laws and generous pension system. The (76) raising of the retirement age was seen as a major push to (77) what was one of the world’s most (78) social security programmes. Arguably, the Brazilian Left leaned too much towards an unsustainable populist agenda in the heady years of the commodities boom. But its (79) on the Right appear ill-equipped to position themselves as a realistic alternative despite attempts to attract overseas investment. Like other nations in the region, Brazil badly needs a strong centre that is not tempted to (80) at the windmills of populism. That is the best chance of ensuring accountability to the people and engagement with the rest of the world.

    71) a) upon b) on c) with  d)  alongwith e) beside       

    72) a) hooked b) casted c) ejected d) catapulted e) thrusted      

    73) a) antecedent b) successor c) forgoer d) ancestor  e) precursor      

    74) a) unease b) turmoil c) halt d) peace e) anxiety        

    75) a) abase b) corrupt c) reforms d) refine e) restore        

    76) a) controversial b) debatable c) tumultuous d) problematic e) tough        

    77) a) overhaul b) clear c) raise d) catch e) pursue       

    78) a) failed b) reversed c) expected d) demanded e) envied        

    79) a) associates b) colleague c) twins d) counterparts e) relatives        

    80) a) stiff b) attach c) tilt d) rotate e) move        

     

    ANSWERS 

    71. (A)

    72. (D)

    73. (B)

    74. (B)

    75. (C)

    76. (A)

    77. (A)

    78. (E)

    79. (D)

    80. (C)

    No Comments on CLOZE TEST 5 FOR BANK EXAMS

    Read More