• Puzzle Quiz 3

    Jul 7 • Uncategorized • 459 Views

    Puzzle Quiz 3

    Directions: (Question 1-5)- Study the following information carefully and answer the given questions.

    P, Q, R, S, T, V and W are seven friends working in a call centre. Each of them has different day offs in a week from Monday to Sunday but necessarily in same order. They work in three different shifts I, II and III with at least two of them in each shift.

    R works in shift II and his day off is not on sunday. P’s day off is Tuesday and he does not work in the same shift with either Q or W. None of those who work in shift I has day off either on wednesday or on Friday. V works with only T in shift III. S’s day off is Sunday. V’s day off is immediate next day of that of R’s day off. T’s day off is not on wednesday. W’s day off is not on the previous  day of P’s day off. S works in shift I. Q does not work in the same shift with R and his day off is not on Thursday.                                            

     

    Question 1- Which of the following is W’s day off?

    1. Tuesday
    2. Monday
    3. Saturday
    4. Data Inadequate
    5. None of these

    Question 2- Which of the following is R’s day off?

     

    1. Friday
    2. Thursday
    3.  Tuesday
    4. Wednesday
    5. None of these

    Question 3- Which of the following groups of friends work in shift II?

    1. RP
    2. RV
    3. QWS
    4. Date inadequate
    5. None of these

     

    Question 4- Which of the following is Q’s day off?

    1. Friday
    2. Wednesday
    3. Thursday
    4. Monday
    5. None of these

    Question 5- Which of the following groups of friends work in shift I?

    1. RV
    2. RP
    3. QWS
    4. Data inadequate
    5. None of these

     

    Direction: (6-10)  Study the following information carefully and answer the given questions.

    Five cousins Anuj, Ajay, Amar, Atul, Aman study in different years of Bachelors of Architecture. Their order is same as  their year in course i.e. the eldest among them reads in the 5th year and so on. Amar is neither in 5th year nor in 2nd year. Aman is neither eldest nor youngest among them. The middle among them is either in 3rd year or 4th year. Ajay is elder than Atul but younger than Anuj. Anuj is neither in 1st year nor in 4th year. Aman is  elder than Amar but not elder than Anuj. Atul is either in 2nd year or in 5th year.

     

    Question 6- Who is in 1st year?

    1. Aman
    2. Amar
    3. Ajay
    4. inadequate
    5. Date None of these

     

    Question 7- In which year does Ajay study?

    1. 4th
    2. 3rd
    3. 5th
    4. Date inadequate
    5. None of these

     

    Question 8- Who is the eldest among them?

    1. Ajay
    2. Aman
    3. Anuj
    4. Data inadequate
    5. None of these

     

    Question 9- Who is the third from the end according to their age?

    1. Ajay
    2. Aman
    3. Atul
    4. Data inadequate
    5. None of these

     

    Question 10- Who is in 4th year?

    1. Ajay
    2. Aman
    3. Anuj
    4. Data inadequate
    5. None of these

     

    Directions: (11-15)  Study the following information carefully and answer the given questions.

    Six friends- Mohit, Mohan, Mayank, Mukesh, Mrunal and Manish are studying in an engineering college in different branches of Agriculture, Electrical, Computer Science, Civil, Mechanical, Electronics but not necessarily in same order. Each of them plays different musical instrument Guitar, Tabla, Piano, Flute, Harmonica and Trumpet again not in the same order.

    Mukesh is not studying Electronics, Mrunal is studying Computer Science and plays Guitar. Mayank plays Piano and is not studying Electronics. The one who plays flute is studying Mechanical. Manish is studying Civil and does not play trumpet. The one who plays Harmonica is studying Electrical. Mohit and Mohan do not play Harmonica. Mohit does not play Trumpet.

     

    Question 11- In which branch is Mohan studying?

    1. Agriculture
    2. Civil
    3. Electronics
    4. Mechanical
    5. None of these

     

    Question 12- Which musical instrument does Mohit like?

    1. Flute
    2. Tabla
    3. Guitar
    4. Can’t be determined
    5.  None of these

    Question 13- Which of the following person-branch combination is correct according to the given information?

    1. Mukesh- Electronics
    2. Mohan- Mechanical
    3. Mayank- Agriculture
    4. Manish- Computer Science
    5. None is correct

     

    Directions: (Question 14-15) If all six friends are asked to sit in a straight line facing north direction, in an alphabetical order (according to their names), from left to right, then

     

    Question 14- Who will be to the immediate left of the one studying Electrical?

    1. Mukesh
    2. Mohan
    3. Manish
    4. Mrunal
    5. Mayank

     

    Question 15- Which of the following combinations will represent the musical instruments of the immediate neighbours of Mrunal?

    1. Harmonica and Flute
    2. Tabla and Trumpet
    3. Tabla and Flute
    4. Tabla and Harmonica
    5. Trumpet and Flute

    Answers

     

    Question Answer
    1 3
    2 1
    3 2
    4 3
    5 1
    6 2
    7 4
    8 3
    9 4
    10 4
    11 3
    12 1
    13 3
    14 2
    15 1

    SOLUTIONS

    Question (1-5)

    Friend Shift Day off
    P II Tuesday
    Q I Monday
    R II Wednesday
    S I Sunday
    T III Friday
    V III Thursday
    W I Saturday

    Questions (6-10)

    From the information given the list of their years can be easily made i.e. 5th,4th,3rd,2nd,1st year.

    It is stated that Anuj > Ajay > Atul… (i) and Anuj > Puja > Amar… (ii)

    So, we can conclude that Anuj is eldest among them and so he studies in 5th year. So Atul will be in 2nd year.

    Aman > Amar and Ajay > Atul. So Amar is youngest among them. So we can not decide who is elder among Amar and Ajay.

    Question (11-15)

    For Question 11-13

    Friend Branch Musical Instrument
    Mohit Mechanical Flute
    Mohan Electronics Trumpet
    Mayank Agriculture Piano
    Mukesh Electrical Harmonica
    Mrunal Computer Science Guitar
    Manish Civil Tabla

     

    Question 14-

    Manish  ⟶ Mayank ⟶ Mohan ⟶ Mohit ⟶ Mrunal ⟶ Mukesh

    Question 15-

    Mrunal is sitting between Mohit and Mukesh. Mohit plays Flute and Mukesh plays Harmonica. So combination will be Flute and Harmonica.

    No Comments on Puzzle Quiz 3

    Read More
  • PUZZLE QUIZ 2

    Jul 6 • Uncategorized • 663 Views

    PUZZLE QUIZ 2

    Directions: (Question 1-6)- Study the following information carefully and answer the given questions.

    R,U,P,S,V,Q,T and W are eight members of a family. They belong to three generations. There are three married couples. All of them are sitting around a circular table, facing the centre but not necessarily in the same order.

    1- S and Q are a married couple. S, the wife of Q sits second to the left of her husband.

    2- P and R are offspring of S. R is not an immediate member of his mother.

    3- There is only one person sitting between P and his niece T but that person is not T’s father.

    4- V, a bachelor sits third to the right of his uncle R, but neither to the opposite nor to the immediate left of his father.

    5- T is not an immediate neighbour of her aunt U. No three females are sitting together.

    6- P and his sister-in-law are immediate neighbour.

     

    Question 1- Who among the following is T’s father?

    a. Q

    b. R

    c. W

    d. U

    e. Can’t be determined

     

    Questions 2- How many females are there in the family?

    1. Two
    2. Three
    3. Five
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Question 3- What is the position of S with respect to her granddaughter?

    1. Second to the left
    2. Fourth to the right
    3. Third to the right
    4. Fourth to the left
    5. Immediate left

     

    Question 4- Who among the following is the aunt of V?

    1. U
    2. S
    3. T
    4. W
    5. Can’t be determined

     

    Question 5- Which of the following represents a group of male members of the family?

    1. VU
    2. QT
    3. PT
    4. QR
    5. Can’t be determined

     

    Question 6- Who among the following is sitting opposite his wife?

    1. Q
    2. P
    3. R
    4. V
    5. None of these

     

    Directions: (Question 7- 13)- Read the following information carefully and answer the questions given below.

    1. Ram, Ramesh, Rohan, Rohit, Rahul, Rajan, Ronit and Rudra are sitting around a circle facing the centre.
    2. Rohan, who is third to the left of Rahul, is not a neighbour of Ronit and Ramesh.
    3. Rudra is the neighbour of Rohit and Ronit and is third to the right of Ramesh.
    4. Ram is not the neighbour of Rohit, who is second to the left of Rohan.

     

    Question 7- What is the position of Rajan?

    1. Immediate right of Ronit
    2. Immediate left of Rohan
    3. Third to the right of Ramesh
    4. Second to the left of Rudra
    5. None of these

     

    Question 8- Which of the following is the pair of adjacent persons?

    1. Rohit and Ramesh
    2. Ramesh and Rohan
    3. Ronit and Rohit
    4. Ram and Rahul
    5. None of these

     

    Question 9- Which of the following pairs has the first person sitting second to the left of the second person?

    1. Rohan, Ramesh
    2. Rajan, Rudra
    3. Ram, Rajan
    4. Rudra, Rahul
    5. None of these

     

    Question 10- If Rohan and Rohit interchange their positions, then which of the following will be the correct statement?

    1. Rudra is on the immediate right of Rohan
    2. Ronit is second to the right of Rohit
    3. Rohit is between Ram and Rajan
    4. Rohan is between Ram and Rajan
    5. None of these

     

    Question 11- Which of the following has the second person sitting between the remaining two?

    1. Ramesh, Ram, Rahul
    2. Rohan, Ram, Rajan
    3. Rahul, Rudra, Ronit
    4. Rajan, Rohan, Rohit
    5. None of these

     

    Question 12- Which of the following is not true?

    1. Rohit and Rajan are neighbours
    2. Rohan, Ram and Rohit are sitting adjacent to each other
    3. Ramesh , Rahul and Rohit, Rudra are the pairs of adjacent persons
    4. Ram is on the immediate left of Ramesh
    5. None of these

     

    Question 13-  Which of the following is true?

    1. Ramesh is on the immediate right of Rahul
    2. Rohan is on the immediate right of Ram
    3. Rohit is third to the right of Ram
    4. Ram is second to the right of Rajan
    5. None of these

     

    Question Answer
    1 B
    2 E
    3 C
    4 D
    5 D
    6 B
    7 B
    8 E
    9 A
    10 C
    11 E
    12 B
    13 D

    No Comments on PUZZLE QUIZ 2

    Read More
  • CLOZE TEST 4 FOR BANK EXAMS

    Jul 6 • English Notes • 616 Views

    CLOZE TEST 4 FOR BANK EXAMS

    CLOZE TEST 4 FOR BANK EXAMS

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

    It has become clear that the Supreme Court judgment (71) last December (72) liquor vends within 500 metres of highways has failed the test of practicality. Seeking to (73) this judgment, various states have set in motion a process of denotifying state highways. They are also (74) the Centre to denotify national highways along certain stretches. This matter reached SC after the Punjab and Haryana high court rejected a (75) opposing the Chandigarh administration’s decision to denotify highways passing through the city. Now SC appears open to reconsidering its position of December. On Tuesday, it (76) observed that the denotified roads in Chandigarh passed through the city “where there is no fast-moving traffic”.In December SC had conclusively (77) pleas to exclude highways that pass through cities and towns, noting that such exclusion (78) “sense and logic” and would allow drivers to “(79) their stocks of alcohol”. While all state governments are in agreement with SC on the need to curb (80) driving, many of them disagree with its conclusion that liquor sales along highways were the primary culprits.

    71) a) grabby b) splashed c) striked d) pronounced e) absorbed       

    72) a) barring b) excepting c) excluding d) including e) relieving         

    73) a) follow b) circumvent c) bypassed d) dodged e) embrace         

    74) a) forcing b) petitioning c) inviting d) referring e) veiling                

    75) a) petition b) demand c) claim d) insistence e) requisition                   

    76) a) applyingly b) sympathetically c) annoyingly d) vibrantly e) drastically          

    77) a) released  b) removed  c) rejected d) ostracized e) excluded        

    78) a) defied b) mocked c) negotiated d) opposed e) heeled                 

    79) a) abundance b) abduct c) supply d) replenish e) stock                          

    80) a) drunken b) maudlin c) alcoholic d) unsafe e) high                          

     

    ANSWERS

    71. (D)

    72. (A)

    73. (B)

    74. (B)

    75. (A)

    76. (B)

    77. (C)

    78. (A)

    79. (D)

    80. (A)

     

    No Comments on CLOZE TEST 4 FOR BANK EXAMS

    Read More
  • Effortless Essay Writing Products – Some Insights

    Jul 4 • Uncategorized • 122154 Views

    Composing an essay when you are picking out a college belongs to the the majority of stressful, yet significant things with all your app. Many colleges require a great essay along with your practical application, or they’re not going to perhaps even check out. Best colleges and Ivy Group universities require two and additionally three essays with all your application. There are colleges however this only work with a high school transcript and SAT scores.

    Essay Assistance – Does Absolutely everyone Need Essay Assistance?

    So that they can write an argumentative article, firstly, you have to keep your identify enables case. This is generally by means of relative ease to perform remarkably if you build a fairly open-ended title, or one containing which ‘discuss’, ‘evaluate’ or ‘critique’. Car concluded a title, it is best to in that case discover ways to look into the theme included, making certain everyone gaze for every conceivable side with the fight, and don’t forget that there are together with normally tend to be more compared to two sides to help you each and every argument. Your research should involve diverse sources, to give an example, booklets reviews, interviews, and press or journal publications. And collating all of this information have to provide people which includes a tone background so that you can everyone with the relevant arguments.

    Powerful essay writing also usually requires that everyone study both sides associated with provided topic when you commence writing. The reason for that is definitely which while good principals are one of several important things you need to do in style and design of composition, in addition, you has to be capable to know fully other side logic and arguments, so you can discover where these include interruptions of logic why and additionally use these to a advantage. In short, you need be competent at properly analyze your own whole concern from a a number of perspectives before you decide to write. Simple paper writing service reviews Secrets In The Uk

    Compared – Immediate Advice For Custom Paper

    As an example, teachers emphasize correct syntax, punctuation, and organization, which were all forms. And when they train how to write works, they spend their time on introductions and a conclusion, thesis statements, topic content, and paragraphs–more forms. Hundreds of writing forms are needed, to ensure, although nowhere you’ll be able to successes of any of them also, the main part of writing–CONTENT that’s a novice to your reader. https://www.academyart.edu/students

    Learning how to write sheet beats gives a artist peace of mind in to fully understand they’ll have their best ideas saved somewhere besides their memory. It is also one way to talk about music meant for someone whom plays within the group of musicians to make sure that it’s common knowledge what is a anticipated. Gaining this important ability will most likely carry any musical career even to another level.

    Catalogs on Memory: A Must-Have for Students, Parents, and additionally Busy Bees

    It’s said that free computers for college kids are available and that they are offered on account of help of people like you and me? Achieved it ever get lucky and everyone which you could donate the previous LAPTOP OR COMPUTER of yours that is definitely lying unused for many years? Computers have a bizarre common practice of getting old rapidly and another merely cannot help investing in a cutting edge one, especially when the modern software programs may not be supported by the hardware for the old PC. In this case, people obtain a brand-new product. Since dumping that will old one example may be possibly not earth-friendly, that they just let your catch go vacation in your attic or other place.

    No Comments on Effortless Essay Writing Products – Some Insights

    Read More
  • CLOZE TEST 3 FOR BANK EXAMS

    Jul 2 • Bank • 597 Views

    CLOZE TEST 3 FOR BANK EXAMS

    CLOZE TEST 3 FOR BANK EXAMS

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-  

    Longstanding issues such as the (71) for a separate state of Gorkhaland in the Darjeeling Hills of West Bengal cannot be wished away with a magic wand. State Chief Minister Mamata Banerjee appears to think otherwise, as if (72), short-term political (73), and tokenism are enough. Ms. Banerjee had claimed to have solved the Gorkhaland issue after agreeing to the semi-(74) Gorkhaland Territorial Administration in 2011, following a series of agitations by the Gorkha Janmukti Morcha. In the years since its (75), little has been done on the ground to transfer many of the subjects to the body as was promised, (76) the notion of autonomous rule in the Hills rather moot. The hold of the GJM in the Hills was sought to be broken by reaching out to (77) communities in the region through the creation of various tribal development boards. The GJM, on the other hand, believes that the GTA is just a stepping stone for the creation of a separate State. Legitimate (78) with the West Bengal government on transfer of powers to the GTA aside, the GJM, which has ruled the Authority, too has been guilty of (79) administration. The party also mirrors Ms. Banerjee’s Trinamool Congress in Machiavellian tactics, such as dovetailing with the Bharatiya Janata Party in parliamentary elections alone so as to secure support for the statehood demand. The ad hocism and tokenism shown by these two political parties in West Bengal are responsible for the renewed violence in the Darjeeling Hills. For its part, the BJP is caught in a bind — it seems to be (80) to the statehood demand, allied as it is to the GJM in the Hills, but is afraid to articulate it openly as it has ambitions in the rest of the State.

     

    71) a) need b) requirement c) demand d) necessity e) dream                          

    72) a) lure b) charisma c) seduction d) attractive e) denude                          

    73) a) tactics b) blueprints c) plants d) ways e) rules                                      

    74) a) freeborn b) autonomous c) emancipated d) subservient e)  captive        

    75) a) refinement b) joint c) salon d) place e) establishment                           

    76) a) rendering b) delineation c) depiction d) vignette e) definition                   

    77) a) expatriate b) original c) immigrant d) regional e) indigenous                     

    78) a) grievances b) bitterness c) rancor d) hostility e) hatred                           

    79) a) vigilant b) avid c) kinetic d) lackadaisical e)  dynamic                             

    80) a) motive b) emotional c) empathetic d) pathetic e)  sympathetic                 

     

    ANSWERS 

    71) (C)

    72) (B)

    73) (A)

    74) (B)

    75) (E)

    76 (A)

    77 (E)

    78 (A)

    79 (D)

    80 (E)

     

    No Comments on CLOZE TEST 3 FOR BANK EXAMS

    Read More
  • CLOZE TEST 2 FOR BANK EXAMS

    Jul 2 • Bank • 492 Views

    CLOZE TEST 2 FOR BANK EXAMS

    CLOZE TEST 2 FOR BANK EXAMS

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case- 

     

    The rapid rise of Mohammed bin Salman, from one (71) many princes in the al-Saud royal family to the Crown Prince of Saudi Arabia within a (72) of two years, is an (73) development in the history of the Kingdom. Little-known outside the palace until January 2015 when his father, Salman bin Abdulaziz, became the (74), Prince Mohammed has since been the face of Saudi Arabia overseas and of reforms at home. Appointed Deputy Crown Prince by his father, Prince Mohammed often overshadowed the then powerful Crown Prince, Mohammed bin Nayef. He was directly in charge of the Kingdom’s foreign policy and rolled out an (75 ) economic reform agenda last year. Throughout, he had the support of the octogenarian King, even as the Crown Prince, reportedly (76) with his cousin (77) him, kept a low profile. On Wednesday, King Salman put an end to all (78 ) on the succession by ousting Prince Nayef, his nephew, and appointing his son the new Crown Prince. This has practically removed all (79) for the 31-year-old to ascend the throne once his father retires or dies. With King Salman largely (80) to the Palace owing to health reasons and Prince Nayef forcibly retired, the new Crown Prince has already become the de facto ruler of Saudi Arabia.

    71) a) within b) in between c) among d) between e) amongst

    72) a) span b) period c) system d) table e) time                                            

    73) a) innovative b) unique c) pioneering d) untried e) unprecedented                  

    74) a) monocrat  b) tyrant c) monarch dictator e) despot                                 

    75) a) dreamer b) hopeful c) ambitious d) optimistic e) pessimistic                  

    76) a) flowing b) upset c) charming d) happy e) busy                                       

    77) a) beating b) bypassing c) dodging d)  sidestepping e) escaping               

    78) a) conclusion b) deduction c) gathering d) documentation e) speculation              

    79) a) cramps b) hurdles c) stoppages d) predicament e)  stops                             

    80) a) confined blocked c) locked d) caught e) interned                                          

     

    ANSWERS 

    71) (C)

    72) (A)

    73) (E)

    74) (C)

    75) (C)

    76 (B)

    77 (D)

    78 (E)

    79 (B)

    80 (A)

    No Comments on CLOZE TEST 2 FOR BANK EXAMS

    Read More
  • CLOZE TEST 1 FOR BANK EXAMS

    Jul 1 • English Notes, Uncategorized • 533 Views

    CLOZE TEST 1 FOR BANK EXAMS

    CLOZE TEST 1 FOR BANK EXAMS

     

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-

    The Centre would like us to (71) that the Smart Cities Mission will transform urban life in the (72) that enter the elite club. With the latest (73), there are 90 cities in the list, each of which proposes to turn ‘smart’, utilizing core funding from the Centre and other resources. By all accounts, the (74) of basic services in urban India has been (75), and this is clearly (76) in the winning city proposals: 81 of the selected plans seek funds for affordable housing, new schools and hospitals, and redesign of roads. This is at best a partial list, and there are many more aspects to achieving (77.)There is a high-visibility campaign around the Smart Cities Mission, but there is little evidence to suggest that State and local governments have either the fine-grained data or the capability to (78) them in order to understand the evolving needs of their communities. The Centre has (79) decided to skirt such a fundamental problem by adopting a ‘managed urbanization’ approach in the chosen cities, with the powers of municipal councils delegated to a Special Purpose Vehicle (SPV), under the Companies Act, that will act in its own (80). Given that this is the model adopted by the two-year-old Mission, the Centre must present a status report on what the SPVs have achieved so far.

    71) a) neglecting b) defaulting c) failing d) discharging e) imprisoning

    72) a)  ambiguous  b) clear  c) clean d) tidy e) messy                                   

    73) a) whip b) lash c) switch d) flail e) club                                                  

    74) a) counsel b) Committee c) team d) jury e)  company                             

    75) a) ongoings b) afoot c) recedings d) proceedings e) regressings             

    76) a) shunning b) intervention c) avoiding d) eschew e) acceptance           

    77) a) imperative b) elective c) enforced d) coercive e) needed              

    78) a) attaching  b) filing c) stuffing d) gearing e) tackling                         

    79) a) diligent b) occupied c) quiescent d) sedulous e) busy                     

    80) a) discovered  b) unbosomed c) divulged d) masked e) veiled            

    ANSWERS

    71. (b)

    72. (e)

    73. (a)

    74. (b)

    75. (d)

    76. (b)

    77. (a)

    78. (e)

    79.(c)

    80. (c)

     

     

    No Comments on CLOZE TEST 1 FOR BANK EXAMS

    Read More
  • Puzzle Quiz (Reasoning)

    Jun 30 • Uncategorized • 723 Views

    Puzzle Quiz (Reasoning)

    Directions: (Ques 1-5)- Read the following information carefully and answer the questions that follow:

    (i) There is a family of 5 persons L, P, K, Q, N.

    (ii) They are working as a professor, sportsperson, businessperson, pilot and driver.

    (iii) P, an unmarried sportsperson, is the daughter of L.

    (iv) N, a pilot, is the brother of K.

    (v) K is the husband in the only married couple in the family.

    (vi) L, the driver, is father of two sons and an unmarried daughter.

    (vii) The daughter-in-law of L is a professor.

     

    Question 1- Which of the following is a group of male members in the family?

    1. L, P and K
    2. P and Q
    3. L, K and N
    4. L, K and Q
    5. None of these

     

    Question 2- Which of the following is a group of female members in the family?

    1. P and Q
    2. Q and E
    3. L, K and N
    4. P and K
    5. None of these

     

    Question 3- Which of the following will be a married couple?

    1. L and P
    2. K and Q
    3. L and Q
    4. P and Q
    5. Can’t be determined

     

    Question 4- Who is the professor in the family?

    1. L
    2. P
    3. K
    4. Q
    5. N

    Question 5- Who is the businessperson in the family?

    1. P
    2. K
    3. N
    4. L
    5. Q

     

    Directions: (Ques 6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below:

    1. Six plays are to be organised from Monday to Sunday- one play each day with one day when there is no play. ‘No Play’ day is not Monday or Sunday
    2. The plays are held in sets of 3 plays each in such a way that 3 plays are held without a break, ie 3 plays are held in such a way that there is no ‘No play’ day between them but immediately before this set or immediately after this set it is ‘No Play’ day.
    3. Play Z was held on 26th and Play X was held on 31st of the same month.
    4. Play B was not held immediately after Play A (but was held after A, not necessarily immediately) and play M was held immediately before Q.
    5. All the six plays were held in the same month.

     

    Question 6- Which play was organised on Monday?

    1. Z
    2. M
    3. Q
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Question 7- Which day was Play Z organised?

    1. Tuesday
    2. Monday
    3. Wednesday
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Question 8- Which date was a ‘No Play’ day?

    1. 26th
    2. 28th
    3. 29th
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Question 9- Which of the following is true?

    1. Play B is held immediately before Play M
    2. Play Z is held after Play B
    3. There was a gap after 2 Plays and then 4 plays were organised
    4. First Play was organised on 25th
    5. Play B was held on Friday

     

    Question 10- Which day was Play Q organised?

    1. Friday
    2. Wednesday
    3. Saturday
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Directions: (11-15)- Study the following information carefully and answer the questions given below.

    A, B, C, D, E, F, G and H are eight boys studying in VIII, IX and X standards of a school with not more than three in any standard. Each of them has a favourite sport from Football, Cricket, Volleyball, Basketball, Lawn Tennis, Table Tennis, Badminton and Hockey not necessarily in the same order.

    D likes badminton and does not study either in VIII or X. H’s favourite sport is hockey and he studies in standard X with only B among them. A likes volleyball and does not study in the same standard in which E studies. F studies in VIII standard and his favourite sport is football. G does not study in the same standard in which C studies. None of the students studying in IX standard likes Cricket or Basketball. B likes Table Tennis. G does not like Lawn Tennis.

     

    Question 11- What is C’s favourite sport?

    1. Basketball
    2. Lawn Tennis
    3. Volleyball
    4. Data Inadequate
    5. None of these

     

    Question 12- What is E’s favourite sport?

    1. Table Tennis
    2. Volleyball
    3. Lawn Tennis
    4. Data Inadequate
    5. None of these

     

    Question 13- In which standard does G study?

    1. IX
    2. VIII
    3. Either IX or VIII
    4. Data Inadequate
    5. None of these

     

    Question 14- Which of the following combinations of students- standard- favourite sport is not correct?

    1. G – VIII – Volleyball
    2. F – VIII – Football
    3. D – IX – Badminton
    4. H – X – Hockey
    5. All are correct

     

    Question 15- Which of the following combinations of sports represents the favourite represents the favourite sports of the students studying in VIII standard?

    1. Football, Lawn Tennis, Cricket
    2. Football, Cricket, Basketball
    3. Football, Volleyball, Basketball
    4. Date Inadequate
    5. None of these

    Answer Key

     

    Question Answer
    1 C
    2 A
    3 B
    4 D
    5 B
    6 E
    7 A
    8 B
    9 D
    10 C
    11 B
    12 D
    13 B
    14 A
    15 D

    Solutions

    Solution 1-5

    From (iii) we get

    A

    B ……(1)

    (-, sports)

    From (iv) we get    E   —    C ……(2)

                            (+, pilot)

    From (v) we get  C ↔ ? ……(3)

    From (vi) we get          L

                             

    From (vii) we get   L

                                 ? ↔ ? ……(5)

    There is only one married couple.

    Combining (i) and (v) gives us

                                                                  L

                                                 

    Remaining person D will be professor and K will be businessperson

     

    Solution 6-10-

     

    Date Day Play
    25 Monday A
    26 Tuesday Z
    27 Wednesday B
    28 Thursday No Play
    29 Friday M
    30 Saturday Q
    31 Sunday X

     

    Solution 11-15

     

    Students Class Play
    A VIII or X Volleyball
    B X Table Tennis
    C IX Lawn Tennis
    D IX Badminton
    E VIII or X Cricket or Basketball
    F VIII Football
    G VIII Cricket or Basketball
    H X Hockey

     

    No Comments on Puzzle Quiz (Reasoning)

    Read More
  • Reasoning Quiz 1

    Jun 28 • Uncategorized • 536 Views

    Reasoning Quiz 1

    Directions (1-5): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer. Give answer- (A) If only conclusion I is true (B) If only conclusion II is true (C) If both conclusions I and II are true. (D) If either conclusion I or II is true (E) If neither conclusion I nor II is true.

     

    1. Statements:     A ≤ B ≤ C = D ≥ E > F; B > G

              Conclusions:   I. D ≥ A

                                        II. C > F

     

    1. Statements:     Z > J ≥ F = C ≤ P ≤ L; U ≤ C ≤ K

              Conclusions:  I. P ≥ U

    II. J > L

     

    1. Statements:     Z ≥ N > M ≤ D ≤ P < L

              Conclusions:    I.  Z ≥ P

    II. M < L

     

    1. Statements:     Z > J ≥ F = C ≤ P ≤ L; U ≤ C ≤ K

              Conclusions:  I. K > Z

    II. K = Z

     

    1. Statements:     P ≤ U = N ≤ C ≥ H > S; K ≥ C

               Conclusions:  I. P ≤  C

    II. U > H

     

    Directions (6-10): In each question below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding known facts. Give answer (A) if only conclusion I follows. (B) if only conclusion II follows. (C) if either conclusion I or II follows. (D) if neither conclusion I nor II follows. (E) if both conclusions I and II follow.

    1. Statements: Some actors are singers. All the singers are dancers.

             Conclusions:

    1. Some actors are dancers.
    2. No singer is actor.

     

     

    1. Statements: Some mangoes are yellow. Some tixo are mangoes.

              Conclusions:

              1. Some mangoes are green.

              2. Tixo is a yellow.

     

     

    1.  Statements: Some ants are parrots. All the parrots are apples.

              Conclusions:

    1.  All the apples are parrots.
    2.  Some ants are apples.

     

     

    1. Statements: Some papers are pens. All the pencils are pens.

         Conclusions:

    1. Some pens are pencils.

     

    1.  Some pens are papers.

     

    1. Statements: All the windows are doors. No door is a wall.

         Conclusions:

          1.  Some windows are walls.

    1. No wall is a door.

     

    Direction: Read the following information and answer the questions that follow:`

    (1) There are seven persons Sumit, Tarun, Utkal, Varun, William, Lokesh and Yaman. Each of them is from a different country, has a different profession, and likes a different fruit.

    (2) Utkal, a policeman, is from USA.

    (3) William and Lokesh like grape and banana, though not necessarily in that order.

    (4) Sumit is not from Britain.

    (5) The person from Britain is a minister and likes apple.

    (6) The waiter likes guava.

    (7) The singer from kenya likes banana.

    (8) The professor and the magician like papaya and mango, though not necessarily in that order.

    (9) Lokesh is a dancer.

    (10) The person from China is a professor.

    (11) The Indian likes mango.

    (12) Yaman, who is from Australia, does not like coconut.

    (13) Tarun is a magician.

     

    1. Which state does Sumit belong to?

    (A) India

    (B) Britain

    (C) China

    (D) Can’t say

    (E) None of these

     

    1. Which fruit does Tarun like?

    (A) Papaya

    (B) Mango

    (C) Coconut

    (D) Guava

    (E) Can’t Say

     

    1. Which fruit does Utkal like?

    (A) Grape

    (B) Guava

    (C) Banana

    (D) Coconut

    (E) None of these

     

    1. What is Varun’s profession?

    (A) Minister

    (B) Waiter

    (C) Professor

    (D) Magician

    (E) Can’t Say

     

    1. Which country does William belong to?

    (A) India

    (B) Britain

    (C) Kenya

    (D) Can’t say

    (E) None of these

     

    Answer Key

     

    Question Answer
    1 B
    2 A
    3 E
    4 D
    5 A
    6 A
    7 D
    8 B
    9 E
    10 B
    11 C
    12 B
    13 E
    14 A
    15 C

     

    No Comments on Reasoning Quiz 1

    Read More
  • Coding Decoding Quiz 2

    Jun 26 • Uncategorized • 492 Views

    Coding Decoding Quiz 2

    Directions (Question 1-5)- Study the following information to answer the given questions.

    In a certain code language

    (i) ‘Some Things Are Magical’ ‘ta ji po yu’

    (ii) ‘These Are Some Civilians’ ‘yu ni po tu’

    (iii) ‘Are These Things Real’ ‘pe ji yu ni’

     

    Question 1- What is the code for ‘Are’?

       (A) ta

       (B) yu

       (C) ji

       (D) ni

       (E) pe

     

    Question 2- What is the code for ‘Things’?

       (A) pe

       (B) po

       (C) ni

       (D) ji

       (E) tu

     

    Question 3- What will be the code for ‘These Civilians Are Real’?

       (A) tu pe yu ni

       (B) po yu pe ni

       (C) tu ji pe ni

       (D) po pe yu tu

       (E) Can’t be determined

     

    Question 4- Which of the above statements is/are not necessary to answer question no. 23?

       

     (A)  (i)

     (B)  (ii)

     (C)  (iii)

     (D) Can’t be determined

     (E) None of these

     

    Question 5- What is the code for ‘Some’?

     (A) yu

     (B) ni

     (C) tu

     (D) po

     (E) pe

     

    Directions (Question 6-10)- In each question below is given a group of digits and symbols followed by group of letters or vice-versa as option (A), (B), (C) , (D). You have to find out which of the combination is correctly represents the group of letters or digit/symbol based on the following digit/symbol code or letters and the conditions that follow and mark the option as your answer. If none of the combination correctly represents the group of letters, give (E), ie ‘None of these’ as your answer.

    Digits in the numbers and symbols are coded as follows:

     

    D/S 3 0 6 # 4 8 % 5 ? 1 9 @ 7 2
    Let A C F N P U Y M G B J X L K

     

    Conditions:

    (i) If first and last digits are odd, they are to be coded as &

    (ii) If first and last digits are even, they are to be coded as $

    (iii) If 0 is preceded as well as followed by even digits, they are to be coded as +

    (iv) If 0 is preceded as well as followed by odd digits, they are to be coded as !

    (v) 0 should not be considered as even or odd.

     

    Question 6- 6#501%32

    (A) &NM!BYA&

    (B) $NM!BYA$

    (C) &NMCBYA&

    (D) $NMCBYA$

    (E) None of these

     

    Question 7- 501?94@7

    (A) $!BGJPX$

    (B) $CBGJPX$

    (C) &CBGJPX&

    (D) &!BGJPX&

     

    Question 8- $NP+UMX$

    (A) 2#4085@7

    (B) 7#4085@6

    (C) 4#4085@8

    (D) 5#4085@7

    (E) None of these

     

    Question 9- &UCMXLG&

    (A) 2805@7?3

    (B) 1805@7?7

    (C) 2805@7?7

    (D) 7805@5?4

    (E) None of these

     

    Question 10- 204?3098

    (A) $+PGA!J$

    (B) &+PAGCJ&

    (C) &+PGA!J&

    (D) $+PAGCJ$

    (E) None of these

     

    Question 11- In a certain language SALUTE is written as 5, JACKET is written as 14. How will LETTER be written in that language?

    (A) 05

    (B) 06

    (C) 14

    (D) 40

    (E) None of these

     

    Question 12- If MAGIC is REAL, REAL is IMAGINATION, IMAGINATION is THOUGHT, THOUGHT is ACTION and ACTION is MAGIC. Then in which condition you were born?

    (A) MAGIC

    (B) REAL

    (C) IMAGINATION

    (D) THOUGHT

    (E) ACTION

     

    Question 13- If 5 is 10, 10 is 20, 20 is 30, 30 is 40 and 40 is 5. Then what will be the correct answer for (30+10)40?

    (A) 01

    (B) 10

    (C) 40

    (D) 12

    (E) Can’t be determined

     

    Directions (Question 14-15): Considering the information given for the questions 14 and 15, find out which one or two or three of the words denoted by (i), (ii), (iii) correspond to the given value.

     

     

    Question 14- 45

    (i) His

    (ii) Pik

    (iii) Ohm

    (A) (i) and (ii) only

    (B) (i) and (iii) only

    (C) (ii) and (iii) only

    (D) All the three

    (E) None of these

     

    Question 15- 22

    (i) Bat

    (ii) Red

    (iii) Hen

    (A) (i) and (ii)

    (B) (ii) and (iii)

    (C) (ii) and (iii)

    (D) Can’t be determined

    (E) None of these

     

    Solutions

     

    1- (B) In first and second statement word ‘Some’ and ‘Are’ are common and codes ‘po’ and ‘yu’  are common, but word ‘Are’ is also used in third statement and only common code among all three sentences is ‘yu’, so ‘yu’  is the code for word ‘Are’.

     

    2- (D) In statement one and three word ‘Are’ and ‘Things’ are common and common codes are ‘yu’ and ‘ji’, we had already found that ‘yu’ is the code for word ‘Are’ so the remaining common code ‘ji’ will be for word ‘Things’.

     

    3- (A) In statement two and three word ‘These’ and ‘Are’ are common and the common codes are ‘ni’ and ‘yu’. We had already found that ‘yu’ is the code for word ‘Are’ so remaining code ‘ni’ will be the code for ‘These’. Now we know codes for ‘These’, ‘Things’ and ‘Are’, so the remaining code will be for ‘Real’ which is ‘pe’. In statement one and two common words are ‘Some’ and ‘Are’ and we had already found the code for ‘Are’, this means the remaining code ‘po’ will be for the word ‘Some’. Now we have codes for three words in statement two, so we can conclude that remaining code ‘tu’ is for the word ‘Civilians’.

     

    4-(E)  To identify the codes for each word of the given statement in question we used all three statements so our answer will be none of these.

     

    5- (D) Code for ‘Some’ is already found in explanation 23, which is ‘po’.

     

    6(B) 1st and last digits are even so they will be changed into $, 0 is preceded as well as followed by odd digits so 0 will be changed into !.

     

    7(D) 1st and last digits are odd so they will be changed into &, 0 is preceded as well as followed by odd digits so 0 will be changed into !.

     

    8(C) The code given has $ symbol at first and last so at both places there will be even digits, there is a + sign so it will be changed into 0.

     

    9(B) The code given has & symbol at first and last so they will be changed into odd digits, remaining will be changed according to the the table given.

     

    10(A) First and last digits are even so they will be changed into $, 0 is preceded as well as followed by even digits so it will be changed into +, next 0 is preceded as well as followed by odd digits so it will be changed into !.

     

    11- (B) Addition of first two alphabets is subtracted from addition of last two alphabets.

     

    12- (C) We are born in real, and real is said to be imagination in the question so imagination is the correct answer.

     

    13- (D) 30 is changed into 40, 10 is changed into 20 so the sum will be 60. 40 is changed into 5, so 605 is 12.

     

    14- (D) Add the reverse alphabetical order of the letters, if their sum is 45, then they will satisfy the question.

     

    15- (E) Add 1st and last letter of each word, if their sum is 22, then they will satisfy the question.

     

    No Comments on Coding Decoding Quiz 2

    Read More