Classification Puzzle Test for Bank Exam

Nov 15 • Bank, question bank • 780 Views • No Comments on Classification Puzzle Test for Bank Exam

Classification Puzzle  Test for Bank Exam

This type of Puzzle question consist a group of items.these item can be anything(like humans,cards,vehicle,place etc). Each item will have many characteristics regarding which we have many clues and remarks given in the question.we have to identify the each characteristic for each member of the group after examining the various clues.After proper arrangement,we will get a group whose data is organised. To solve these type of question we need to examine each clue carefully and maintain all the data related to given group in tabular form i.e. in Rows and column format.

Example 1. In a Hockey session,Team A defeated Team B twice. Team C defeated Team A twice,Team B defeated Team C twice,Team A defeated Team D twice & Team C defeated Team D twice.which Team has lost most number of times.

Solution :-

Won Defeat
Team A Team B
Team A Team B
Team C Team A
Team C Team A
Team B Team C
Team B Team C
Team A Team D
Team A Team D
Team C Team D
Team C Team D

Clearly Team D loses most of the matches.

Example 2. Study the following information and answer the questions given below it:

(i) komal , Shivani and Reena are Intelligent.

(ii)Komal, Rani and Seeta are hard working.

(iii)Rani, Reena and Seeta are honest.

(iv)Komal, shivani and Seeta are ambitious.

Classification Puzzle  Test for Bank Exam

Q1.Which of the following persons is neither hard working nor ambitious?

a) Komal        b) shivani        c) Reena        d) Rani

Q2.Which of the following persons is neither honest nor hard working but is ambitious?

a) Komal        b) shivani        c) Reena        d) Rani

Solution:- Make a Tabular form after examined various clues.

Student name                                 Types of student
Intelligent Hardworking Honest Ambitious
Komal
Shivani
Reena
Rani
Seeta

Solution 1 :- Clearly Reena is a person who is neither hard working nor ambitious.

Solution 2 :- Clearly Shivani is a person who is neither honest nor hard working but is ambitious.

Following Question Prepared by Best Bank Coaching in Noida

Example 3. Read the following information carefully and answer the questions given below:

(i) There are five types of cards viz. A,B,C,D and E.There are three cards of each type.These are to be inserted in envelopes of three colors-Red,Yellow and Brown.There are five envelopes of each color.(SBI PO 2000).

(ii) B,D and E type cards are inserted in red envelopes .A,B and C type cards are to be inserted in yellow envelopes and C,D and E type cards are to be inserted in brown envelopes.

(iii)Two cards each of B and D type are inserted in red envelopes.

Solution :- Make a tabular form after examined various clues.

Envelopes Color/type                                                  Types of Cards
Red B D E B D
Yellow A B C A A
Brown C D E C E

Q 3. Which of the following combinations of types of cards and the number of cards and color of envelope is definitely correct?

(a)A-2,B-2,C-1:yellow

(b)C-2,D-1,E-2:Brown

(c)C-1,D-2,E-2:Brown

(d)B-2,D-2,A-1:Red

(e)none of these

Solution :- (b) is correct.

Classification Puzzle  Test for Bank Exam

Q 4. Which of the following combinations of color of the envelope and the number of cards is definitely correct in respect of E-type cards?

(a)Red-1:yellow-2

(b)Yellow-1:Brown-2

(c)Red-2:Brown-1

(d)Red-2:yellow-1

(e)none of these

Solution :- (e) as the correct  combination in respect of E-type is Red-1:Brown-2

Top BANK Coaching Center in New Delhi

Q 5. Which of the following combinations of the type of cards and the number of cards is definitely correct in respect of yellow colored envelopes?

(a)A-1,E-1,D-2

(b)A-2,B-1,C-2

(c)A-3,B-1,C-1

(d)B-1,C-2,D-2

(e)none of these

Solution :- (c)

Example 4. Study the following information carefully and answer the questions given below:(Bank PO 2004).

(i)Eight persons A,B,C,D,E,F,G and H work in three different companies X,Y,Z.

(ii)There are two ladies who work in different companies and their specialization is also different.

(iii) Two of them have specialization in finance,another two have specialization in human Resources,two have specialization in Marketing, one’s engineer and one of them is specialist in computer.

(iv) D is a specialist in Human Resource working in company X while her friend G is a Finance specialist and works in company Z.

(v)H is a Human Resource specialist who work with Marketing specialist B but does not work in company Y.

(vi)The two persons with same specialization do not work together.

(vii)Marketing specialist F works in company Y and his friend A who is finance specialist works in Company X with only one other specialist.

(viii)In no company more than three  persons work.

(ix)C is an engineer and his sister works in Company Z.

(x)No lady is an Engineer or Computer Specialist.

Q6. In which company does C work?

Best books for Competitive Exam

a) X        b) Y         c) Z         d) Either Y or Z         e) None of these

Q7. In which two companies do Human Resource specialists work?

a) X and Y        b) Y and Z        c) X and Z        d) Data Inadequate          e) None of       these

Q8. The two ladies are:

a) B and D       b) D and G        c) D and H       d) Either a or b        e) Data                    inadequate

Q9. Who is Computer specialist?

a) C          b) E         c) H        d) Data inadequate         e) None of these

Solution:- There are 2 Female and 6 Males.

    persons= 2-F.S,       2-M.S,     2-M.S,    1-Eng.,   1-computer

Persons Specialist Company M/F
A Finance Specialist X M
B Marketing Specialist Z M/F
C Engineer Y M
D H R Management X F
E Computer Y M
F Marketing Specialist Y M
G Finance Specialist Z M/F
H H R Specialist Z M

Solution 1. C works in Company Y.

Solution 2. Human resource specialist work in X and Z company.

Solution 3. The two ladies are:D and Either B or G.

Solution 4. E is computer specialist.

Example 5. Study the following information  carefully and answer the questions given below:

Top SSC Coaching in New Delhi

(i) A,B,C,D,E and F are six members of a group in which there are three female members.Females work in three departments -Accounts,Administration and Personnel and sit on three different floors- 1st ,2nd and 3rd. Persons working in the same department are not on the same floor.On each floor two person work.

(ii) No two ladies work in the same department or on the same floor.B and E work in the same department but not in personnel.D work in Administration.E and A are on the 1st and 3rd floors respectively and work in the same department. D ,a lady does not work on the 2nd Floor.C, a man, works on 1st floor.      (Bank PO 2001)

Q10. Which of the following groups of persons are females?

a) ADF        b) CDF         c) DEF         d) Data inadequate        e) None of these

Q11. Which of the following pairs work on IInd floor?

a) AE          b) BD         c)BF        d)CF         e) None of these

Q12. Which of the following pairs of persons work in administration?

a) BD        b) CD        c) CE         d) Data Inadequate         e)None of these

Q13. F works in which department?

a) Administration         b) Accounts          c) Personnel         d) Accounts or Personnel              e) None of these

Solution:-

III A Accounts M D Admin F
II B Accounts M F Personnel F
I C Personnel/Admin M E Accounts F

1)D,F and E are female members.

2)B and F worked on 2nd Floor.

3)Data is adequate.

4)F works in personnel.

Join Best Exam Preparation group on Telegram 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »