CLOZE TEST 3 FOR BANK EXAMS

Jul 2 • Bank • 97 Views • No Comments on CLOZE TEST 3 FOR BANK EXAMS

CLOZE TEST 3 FOR BANK EXAMS

CLOZE TEST 3 FOR BANK EXAMS

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-  

Longstanding issues such as the (71) for a separate state of Gorkhaland in the Darjeeling Hills of West Bengal cannot be wished away with a magic wand. State Chief Minister Mamata Banerjee appears to think otherwise, as if (72), short-term political (73), and tokenism are enough. Ms. Banerjee had claimed to have solved the Gorkhaland issue after agreeing to the semi-(74) Gorkhaland Territorial Administration in 2011, following a series of agitations by the Gorkha Janmukti Morcha. In the years since its (75), little has been done on the ground to transfer many of the subjects to the body as was promised, (76) the notion of autonomous rule in the Hills rather moot. The hold of the GJM in the Hills was sought to be broken by reaching out to (77) communities in the region through the creation of various tribal development boards. The GJM, on the other hand, believes that the GTA is just a stepping stone for the creation of a separate State. Legitimate (78) with the West Bengal government on transfer of powers to the GTA aside, the GJM, which has ruled the Authority, too has been guilty of (79) administration. The party also mirrors Ms. Banerjee’s Trinamool Congress in Machiavellian tactics, such as dovetailing with the Bharatiya Janata Party in parliamentary elections alone so as to secure support for the statehood demand. The ad hocism and tokenism shown by these two political parties in West Bengal are responsible for the renewed violence in the Darjeeling Hills. For its part, the BJP is caught in a bind — it seems to be (80) to the statehood demand, allied as it is to the GJM in the Hills, but is afraid to articulate it openly as it has ambitions in the rest of the State.

 

71) a) need b) requirement c) demand d) necessity e) dream                          

72) a) lure b) charisma c) seduction d) attractive e) denude                          

73) a) tactics b) blueprints c) plants d) ways e) rules                                      

74) a) freeborn b) autonomous c) emancipated d) subservient e)  captive        

75) a) refinement b) joint c) salon d) place e) establishment                           

76) a) rendering b) delineation c) depiction d) vignette e) definition                   

77) a) expatriate b) original c) immigrant d) regional e) indigenous                     

78) a) grievances b) bitterness c) rancor d) hostility e) hatred                           

79) a) vigilant b) avid c) kinetic d) lackadaisical e)  dynamic                             

80) a) motive b) emotional c) empathetic d) pathetic e)  sympathetic                 

 

ANSWERS 

71) (C)

72) (B)

73) (A)

74) (B)

75) (E)

76 (A)

77 (E)

78 (A)

79 (D)

80 (E)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »