CLOZE TEST 7 FOR BANK EXAMS

Jul 9 • English Notes • 84 Views • No Comments on CLOZE TEST 7 FOR BANK EXAMS

CLOZE TEST 7 FOR BANK EXAMS

CLOZE TEST 7 FOR BANK EXAMS

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-   

As Prime Minister Narendra Modi’s visit to Israel is (71) as a historic moment marking 25 years of full (72) relations, it’s surprising that it took so long for an Indian PM to visit Israel. India had (73) Israel way back in 1950. But (74) in bilateral ties since then has been (75), it has to be said, more by New Delhi than by Tel Aviv.In that sense, Modi’s visit to Israel is a coming out party for bilateral ties and marks a (76) turn in India’s foreign policy. New Delhi can certainly (77) ties with Tel Aviv without (78) its position on the two state solution vis-à-vis Palestine. The argument that Israel’s treatment of Palestinian Muslims should make India (79) of deeper engagement doesn’t cut much ice. There are many countries such as Saudi Arabia and China which score poorly on the human rights index, but India maintains wide-ranging relations with them. Why should Israel, a vibrant democracy, be treated differently? Even on the specific question of (80) of Muslims Pakistan, China and Saudi Arabia do much worse (look at Pakistani/ Saudi suppression of Shias or Ahmadiyyas, or Chinese suppression of Uighurs).

   71) a) hailed b) outbreaked c) erupted d) rushed e) trickled       

   72) a) considerate b) delicate c) diplomatic d) gracious e) courteous       

   73) a) initiated b) commenced c) recognised d) confirmed e) paved       

   74) a) onrush b) flux c) leap d) jump e) progress       

   75) a) leashed b) impeded c) curbed d) binded e) chained      

   76) a) pragmatic b) utopian c) visionary d) philistine e) idealistic      

   77) a) help b) support c) lift d) boost e) hand      

   78) a) polluting b) diluting c) enriching d) extending e)  lacking     

   79) a) thoughtful b) wary c) calculating d) canny e) shrewd       

   80) a) oppression b) moroseness c) sorrow d) regret e) rue       

 

ANSWERS

71. A

72. C

73. D

74. E

75. B

76. A

77. D

78. B

79. B

80. A

 

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »