CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

Jul 21 • Bank, IBPS PO • 124 Views • No Comments on CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

CLOZE TEST FOR BANK EXAMS 

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-  

In a welcome move this week, India has (71) two key global conventions meant to keep children away from work, decades since they were originally adopted by the International Labour Organisation. Nonetheless, the (72) aroused by the Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Act, 2016 over the government’s (73) towards complete (74) of child labour will persist. The ILO treaties are about the minimum age at which a person may begin work and the (75 ) industries where she may not. Crucially, conventions 138 and 182 of the United Nations body leave it to the member-states to determine what constitutes acceptable or unacceptable work for children at different ages. Such flexibility has given the Indian government (76) room in adopting the international standards in question, even though the 2016 legislation falls several (77) below a comprehensive prohibition of child labour. The Act contains the controversial provision that (78 ) the employment of children below 14 years under the rubric of family enterprises and the declassification of several industries as hazardous occupations. The (79) effects on the ground from these dilutions of the original 1986 Act could be widespread. With roughly 90% of the workforce continuing to remain outside the (80) of the organised sector, protecting vulnerable children from exploitation is difficult.  

 

71) a) ratified b) accepted c) sanctified d) endorsed e) passed                   

72) a) faith b) anxiety c) credence d) dubiety e) scepticism                    

73) a) separation b) estrangement c) fondness d) commitment e) adhesion      

74) a) retirement b) abolition c) rectification d) delusion e) compulsion                                                      

75) a) venturesome  b) grievous c) hazardous d) dicey e) mortal                  

76) a) relax b) squirm c) silt d) flutter e) wiggle                                         

77) a) aspects b) facets c) notches d) decremented e) measures                

78) a) notes b) condones c) heeds d) marks e) specify                             

79) a) detrimental b) hostile c) lethal d) ruinous e) malign                                 

80) a) breadth b) width c) amplitude d) ambit e)  sphere                                

ANSWERS

71. A

72. E

73. D

74. B

75. C

76. E

77. C

78. B

79. A

80. D

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »