Math Test paper 6 for Bank Po Exam

Course of Action Reasoning Questions for BANK Exam

Jan 24 • Bank, Reasoning Notes • 597 Views • No Comments on Course of Action Reasoning Questions for BANK Exam

Course of Action Reasoning Questions for BANK Exam Course of Action Reasoning Questions for BANK/IBPS PO and other government Exams.

This type of question comes in logical reasoning. In each question a statement is given followed by 2 or more course of action. After reading and analysing the statement, the candidate has to take decision to solve the problem or for improvement or for follow-up or for further action or for taking care of solution or for immediate action.

We should remember below terms when we take decision or choose appropriate course of action in respect of statement.

  • The decision should not be harsh(Termination, Suspension).
  • The solution should be viable(practicable/workable/Feasible).
  • The decision must give immediate solution for the problem means time taking solution should be avoided.
  • The solution should not break the service.
  • The solution should not break the hierarchy.
  • The solution which does not give surety about the solving of problem must be avoided.
  • The government related things will be true.
  • The solution which break independence will be wrong.
  • Decisions or solutions which were successful in past will be true.
  • The decisions which creates an example will be true.
  • Initiative and regulative decisions will be true.
  • The solution should not break the service.
  • The solution which bring loses will be wrong.

Type 1

Q1. There is an alarming trend of skewed sex ration against women in india during the past decade and situation may get out of hand if adequate decisions or steps are not taken to stop female foeticide.

Which of the following can be an effective decision or solution to reverse the trend?

A. The government should completely ban use of scanners/sonography on expectant mothers at all health centers immediately .

B. The government should announce a substantial incentive scheme for couples who have at least one girl child.

C. The government should launch a nationwide campaign to create awareness against female foeticide.                                                             (IBPS PO 2011)

  1. A only                           2. A and B only                     3. B and C only                           4. All A ,B and C                                5. None of these

Answer – 3

Q2. Statement- The prices of vegetables and other food articles have decreased in the recent months raising hope among policy planners that the RBI’s  tight grip on supply of liquid money in the market for controlling inflation may be eased.

Which of the following may be a possible action or decision of the above situation?                                                                                           (IBPS PO 2012)

  1. The reserve bank of India may not reduce its key interest rates in near future.
  2. The government may step in and make certain concessions to the common people on various issues.
  3. The reserve bank of India may consider lowering certain rates to bring in more liquidity in the market.
  4. The RBI may wait for at least another year before taking any step.
  5. The RBI may collect more data from the market and wait for another four months to ensure they take the correct step.

Answer – 3

Join Best Exam Preparation group on Telegram 

Type 2

Q3. Study the following information carefully and answer the questions given below-                                                                                       (IBPS SO CWE 2012)

Following are the conditions for selecting Manger-HR in an organisation:

The candidate must-

(i) be at least 30 years and not more than 35 years as on 1/3/12.

(ii) have secured at least 60 percent marks in graduation in any discipline.

(iii) have secured at least 65 % marks in the post graduate degree/diploma in personnel Management / HR.

(iv) have post qualification work experience of at least five years in the personnel/HR department of an organisation.

(v) Have secured at least 50 % marks in the selection process.

In the case of a candidate who satisfies all the above conditions except-

  1. At (ii) above, but has secured at least 55 % marks in graduation in any discipline and at least 70 % marks in post graduate degree/Diploma in personnel Management/HR, the case is to be referred to GM- HR.
  2. At (iv) above, but has post qualification work experience of at least four years out of which at least two years as Deputy Manager-HR. The case is to be referred to President- HR.

Top IBPS coaching Center in New Delhi

In each question below are given details of one candidate. You have to take one of the following courses of actions based on the information provided and the conditions and sub conditions given above and mark the number of that course of action as your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to as on 1/3/2012.

Mark answer(1)- If the candidate is not selected.

Mark answer(2)- If the data provided are not adequate to take a decision.

Mark answer(3)- If the case is to be referred to president-HR.

Mark answer(4)- If the case is to be referred to GM-HR.

Mark answer(5)- If the candidates is to be selected.

Q1. Rita Bhatt was born on 25th July 1978. She has secured 62% marks in Graduation and 65% marks in Post-Graduation diploma in management. She has been working for the past six years in the personnel department of an organisation after completing her post-graduation. She has secured 55% marks in the selection process.

Answer-5

Q2. Ashok Pradhan was born on 8th August 1980. He has been working in the personnel Department of an organisation for the past four years after completing his post graduate with 67 %. Out of his entire experience, he has been working for the past two years as deputy Manager-HR. He has secured 62% marks in graduation and 58 percent  marks in the selection process.

Answer – 3

Following Question Prepared by Best Bank Coaching in Noida

Q3. Alok Verma was born on 4th March 1976. He has been working in personnel department of an organisation for the past 6 years after completing his post graduate diploma in personnel management with 66% marks. He has secured 7% marks in the selection process and 63% marks in graduation.

Answer – 1

Q4. Satish has been working in the personnel department of an organisation for the past 5 years after completing his postgraduate degree in HR with 72% marks. He has secured 56% marks in graduation. He was born on 22nd May 1977 . He has secured 58% marks in the selection process.

Answer – 4

Q5. Seema Mahal has been working in the personnel department of an organisation for the past 7 years after completing her post graduation in personnel management with 70% marks.She was born on 5th July 1979 . She has scored 65% marks in graduation and 50% marks in the selection process.

Answer – 5

Type 3

Best books for Competitive Exam

Q1. Directions(1-5): In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up of further action in regard of the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follows for pursuing.

Give answer (1) if only course of the action I follows.

Give answer (2) if only course of action II follows

Give answer (3) if either course of action I or II follows.

Give answer (4) if neither course of action I nor II follows.

Give answer (5) if both course of action I and II follow.                                                                                                                                                  (SBI ME Exam-2014)

Q1. Statement: Drinking water supply to many parts of town is disputed due to loss of water because of leakage in pipe supplying water.

Courses of action:

I The government should order an inquiry into the matter.

II The Civic body should set up a fact finding team to assess the damage and take effective step.

Answer-(4)

Q2 Statement: There is an alarming increase in the number of people suffering from malaria in many parts of the city.

Courses of action:

I  The municipal corporation has advised all the government hospital to store adequate supply of Malaria drugs.

II  The Municipal Corporation has urged people to use mosquito repellants and keep their premises clean.

Answer-(5)

Course of Action Reasoning Questions for BANK Exam

Q3. Statement: Many people have encroached into the government property and built their houses and business establishments.

Courses of action:

I  The government should take immediate steps to remove all unauthorized constructions on government land.

II All the encroaches should immediately be put behind bars and also be slapped with a hefty fine.

Answer-(1)

Q4. Statement: The Meteorological Department has predicted normal rainfall throughout the country during the current monsoon.

Course of action:

I The government should reduce the procurement price of food grains for the current year.

II The government should reduce subsidy on fertilizers for the current year.

Answer-(4)

Q5. Statement: The numbers of dropouts in Government schools have significantly increased in the urban areas over the past few years.

Courses of action:

I  The government should immediately close down all the schools in the urban areas where the dropout goes beyond 20%.

II  The parents of all students who dropped out of the government schools in the urban areas should be punished.

Answer – (4)

Directions (1-5): In each question below is given a statement followed by two courses of action number I and II. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard of problem policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follows for pursuing.

Mark answer 1 if only course of action I follow.

Mark answer 2 if only course of action II follows.

Mark answer 3 if either course of action I or course of action II follows.

Mark answer 4 if neither course of action I or course of action II follows.

Mark answer 5 if both course of action I and courses action II follow.                                                                                      (BOI banking officer 2010)

Q1. Statement: Many school children died in few accidents caused due to poor maintenance of school buses during the last few months.

Courses of action:

  1. The government should set up an expert group to inspect the condition of school buses to avoid such accidents.
  2. The government should suspend the licence of August school buses still Beas which is a properly checked.

Answer – 1

Q2.  Statement : Many customers complained to the manager of the local branch of the bank against high handedness of the bank employees while dealing with the customers.

Courses of action:

  1. The Bank management should immediately suspend all them employees of the branch and deploy a different set of employees.
  2. The Bank management should ask for a report from the manager of the branch for taking necessary steps.

Answer – 2

Q3. Statement:  Two persons, while on their daily walks in the Jogger’s Park were killed by unidentified miscreants early in the morning.

Courses of action:

  1. The police authorities should deploying police constables near the Joggers Park to prevent search criminal acts in future.
  2. The citizens of the locality should go for early morning off in groups to avoid search attacks.

Answer – 5

Q4.  Statement: A huge oil tanker overturned on the highway leading to the state capital and blocked most part of the highway from vehicular traffic.

Course of action:

  1. The government should immediately constitute a high-level inquiry committee to look into the matter.
  2. The driver of the old tanker should immediately be arrested.

Answer – 4

Q5.  Statement: A very large number of recently recruited officers left the bank after attending the training program on branch banking operations conducted by the bank.

Courses of action:

  1. The bank should take a bond of at least 2 years from each newly recruited officers before putting them into the training programme.
  2. The bank should conduct the training program at least one year after the newly recruited officers joined the bank.

Answer – 1

Join us on Telegram and Facebook for BANK Exam is also asked in other government exam like BANK IBPS SO RRB SSC. This note has been prepared by  Ms. Supriya Kundu is of one of best teacher in this field.If any question please ask in below.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »