Computer Number system Note for IBPS PO

Input Output Devices Notes for IBPS PO

Feb 3 • Bank, IBPS PO • 638 Views • No Comments on Input Output Devices Notes for IBPS PO

Input Output Devices Notes for IBPS PO

Input / Output Devices

 Input Devices – Input devices are those devices which are used to take data from the user.

Output Devices – Output Devices are those devices which are used to display/give data to user.

Input Devices-

Join Best Exam Preparation group on Telegram

1) Keyboard –

  • A keyboard is a primary input device that looks like a typewriter with additional
  • Keyboard allows you to enter letters, numbers and special
  • Each press on keyboard is known as “Keystroke” and each keystroke is first converted into ANSI
  • Each Keyboard contains different types of
    • Function Keys – F1 to F12
    • Number Keys
    • Arrow Keys
    • Alphabets Keys
    • Modifiers Keys – Alt, Ctrl, Shift
    • Caps lock key, Spacebar key
    • Cursor Key – Key which move the cursor to different position on the
    • Toggle Keys- Key which performs 2 different actions on pressing. Ex-Caps Lock, Num Lock
  • A normal Keyboard has 104 or 106

2) Mouse – A mouse is a pointing device.  It is invented by Douglas Engels Bart in 1963. There are 2 buttons on the mouse. The Left button is used to select any objects and right button is used to get properties of any it detects two dimensional motion relative to a surface.It works on principle of drag and drop icons.

There are two types of mouse-

  • Ball Mouse
  • Optical Mouse
  • The scrollbar is present between two buttons of mouse.

3) Scanner – The electrical device that converts hard copy of text/image into a soft copy of text/image that can be stored in computer Joystick- This is directional device used to play games in Bar-code Reader- Through this input device, bar-codes founds on tags and products are recognized. MICR Device- This is a device that is used to recognized character that are printed on cheques. OMR- Optical Mark Recognition is used to read OMR sheets which have marks in OCR- Optical Character Recognition.

Output Devices –

1) Monitor- This device is also known as Visual Display Unit. Monitor clarity is based on its Resolution. Resolution is based in dpi(dots per inch) .

2) Printers- This device produces hard copy of any soft copy present in computer. There are two types of Printers-

A) Impact Printers- This type of printer strikes on paper and ribbon together to form character on

  1. Daisy wheel Printers
  2. Dot matrix Printers
  3. Chain and Band Printers

B) Non- Impact Printers- It does not strikes on paper but uses ink spray and toner powder.

  1. Inkjet Printers
  2. Laser Printers
  3. Thermal Printers

3) Plotter- It is a printer which is used for large size color printing (Graphics).

INPUT/OUTPUT DEVICES Question and Answer

1. Information that comes from an external source and is fed into computer software is called

A Input            B) Output           C) Throughput             D) Reports

Ans: A

2. The most widely used input device is the         

A) Mouse         B) Keyboard         C) Modem                     D)Monitor

Ans: B

3. Devices that allow you to put information into the

A) Input           B) Output             C) Type                         D) Print

Ans:A

4. Which of the following is not an example of hardware ?

A) Scanner B) Printer C) Monitor     D) Interpreter

Ans: D

 5. Using output devices one can         

A) Input data        B) Store data   C) Scan data           D) View or print data

Ans: D

6. The term used to define all input and output devices in a computer system is

A) Monitor      B) Software         C) Shared resources    D) Hardware

Ans: D

7. The most common method of entering text and numerical data into a computer system is through the use of a         

A) Plotter                        B) Scanner                C) Printer        D) Keyboard

Ans: D

8. Which of the following is not an output device?

A) Plotter                   B) Printer              C) Scanner                 D) Monitor

Ans: C

9. Devices that let the computer communicate with

A) Input               B) Output                C) Type                D) Print

Ans: B

10 .The wheel located between the two standard buttons on a mouse is used to            

A) Click on web pages     B) Shutdown                C) Click and select items                  D) Scroll

Ans: D

Join us on Telegram and Facebook for BANK exam is also asked in other government exam like BANK IBPS SO RRB SSC. This note has been prepared by Supriya Kundu is of one of best teacher in this field.If any question please ask in below.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »