math quiz 2

Jul 18 • Uncategorized • 91 Views • No Comments on math quiz 2

QUIZ 2

 

Q 1 :  25 : 36 is the ratio of area of two equilateral triangle.find ratio of their altitude ?

  1. 36 : 25
  2. 25 : 3 6
  3. 5 : 6
  4. 5 : 6

 

Q 2 : each edge of a cube is increased by 40 % , the percentage increase in its surface area

  1. 40%
  2. 60%
  3. 80%
  4. 96%

 

Q 3 :  HCF and product of two no’s are 15 and 6300 .find the no of possible pair of numbers?

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 1

 

Q 4 : find 12+35 + 1235  ?

  1. 1
  2. 2
  3. 12
  4. 0

 

Q 5 :  The batting average of 40 innings of a player is 50 runs. His highest score exceeds his lowest score by 172 runs. If these two innings (highest and lowest) are excluded, the average of the remaining 38 innings become 48 runs. Find his highest score ?

  1. 165
  2. 170
  3. 172
  4. 174

 

Q 6 : The ratio of first and second class fares between two railway station is 4 : 1 and that of the number of passengers travelling by first and second classes is 1 : 40. on a day Rs 1100 are collected as total fare, find  the amount collected from the first class passengers is ?

  1. Rs 315
  2. Rs 275
  3. Rs 137.5
  4. Rs 100

 

Q 7 :  60 % student of a class passed in english, 70% passed in Hindi and 40% passed in both. What percentage of student fail in the both english and Hindi ?

  1. 10%
  2. 20%
  3. 25%
  4. 30%

 

Q 8 : A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs 225 for it the cost price of the bicycle for A is :

  1. Rs 110
  2. Rs 125
  3. Rs 120
  4. Rs 150

 

Q 9 : A person lent some money at 9% simple interest and an equal amount of money at 10% simple interest each for two years. If his total interest was Rs 760, what amount was lent in each case ?

  1. Rs 1700
  2. Rs 1800
  3. Rs 1900
  4. Rs 2000

 

Q 10: Difference between Comp. interest and simple interest on a certain sum of money for 2 years is Rs 300.at the rate of 10% per annum Find sum ?

  1. Rs 3100
  2. Rs 31500
  3. Rs 30,000
  4. Rs 30500

Q 11 : A work can be completed by P and Q in 12 days, Q and R in 15 days, R and P in 20 days. In how many days P alone can finish the work?

  1. 10 days
  2. 20 days
  3. 30 days
  4. 60 days

 

Q 12 : A is 50% as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 20 days, then A, B and C together can do the work in how many days ?

  1. 523 days
  2. 623 days
  3. 6 days
  4. 7 days

 

Q 13 : Two boats A and B start towards each other from two place, 108 km apart. Speed of the both boats A and B in still water (same) are 12 km/hr. If A proceeds down and B up the stream, they will meet after how many time?

  1. 4.5 h
  2. 4 h
  3. 5.4 h
  4. 6 h

 

Q 14 :  The missing term in the sequence

           0,  3,  8,  15,  24,….., 48 is

  1. 35
  2. 30
  3. 36
  4. 39

 

Q 15 : If x = 32 +3, then the value of x3+1x3?

  1. 8
  2. 9
  3. 2
  4. 4

 

Answer key

 

  1. 3
2. 4 3. 3 4. 3 5. 4 6. 4 7. 1
8. 4 9. 4 10.  3 11. 3 12. 2 13. 1 14. 1
15. 1

 

Solutions

 

  1. (3) Ratio of area = 25:36 (given )

         So, ration of height = 25:36 = 5 : 6 (ans)

 

   2) (4) edge increase by 40%

          Area increase by =  (x + y +  xy/100) %

                                      = 40 + 40 + 4040 /100 = 96 %       (ans)

 

 3) (3)  HCF = 15;  product of two no = 6300  

                So, undivided part of no’s = 6300/1515 = 420/15 = 28

           Factor of 28 is (1, 28) and (4, 7)

           so , the no of possible pair is 2

4) (3) use a2– b2= (a+b)(a-b)

5) (4) after reducing 2 innings , the total run excluded= 100 + 76 = 176

         So , lowest score=2; highest score = 174  (ans)  

6) (4)  ratio of fares = 4 : 1

         Ratio of first class: second class = 1 : 40

         Ratio of fare collections = 4*1 : 1*40  = 1 : 10

         Amount of first class passenger = 1100 * 1/11 = 100 (ans)

 

7) (1) english and hindi passed student = (60 + 70 )% = 130 %

      But it not possible that passing percentage is more than 100%

     And 40% pass in both subject which is english and hindi

      So, actual passing percentage is = 130 – 40 = 90%

               Percentage of failed student = 100 – 90 = 10 % (ans)

 

8) (4)   cp of A                      cp of B                  cp of C

             100                          120                     120 5/4 = 150

               

              According the question 150 = 225

                                                  So, 1 = 225/150

                                                  And 100 = 225/150 100 = 150  (ans)

9) (4) total interest after 2 years = 38%

        38% ——– 760

        100%———-760/38*100= 2000 (ans)

 

10) difference between CI – SI = R2//10

            300——-1%

             30000————100% (ANS)

11) (3)  p and q can in 12 days; q and r in 15 days; r and p in 20 days

          LCM of 12, 15 and 20 = 60 unit work

           P,q and r 1 day work = 12/2= 6 unit

           P one day work = 6 -4 = 2

            So, total days to fines the task by P = 60/2 = 30 (ans)

12) (2) ratio of efficiency of   A : B : C = 50 : 100 : 75 = 2:4:3  

         Total work =60 unit

         A,B and C can do the job in = 60/9= 623days (ans)

13) (1)  total time = 108/(12+12) = 4.5 h (ans)

 

14) (1)    0+3=3 ; 3+5= 8 ; 8+7= 15 ; 15 +9 =24 ; 24+11= 35 (ans)

 

15) (1)   (32+3)3+1(32+3)3 = 4 +3+4-3  =8 (ans)

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »