Miscelleneous Questions

Jul 23 • Bank, IBPS PO • 77 Views • No Comments on Miscelleneous Questions

Direction (1-5): Study the given information carefully to answer the given questions.

There are 2500 employees in a company. The company has its branches in five different states, viz Bihar, Punjab, Delhi, Uttar Pradesh and Himachal Pradesh. Out of the total employees, 40% are females. 25% of the female employees work in Delhi. Out of the total number of male employees, 15% work in Punjab, 35% work in Bihar, 17% work in Uttar Pradesh, 10% work in Himachal Pradesh and the remaining male employees work in Delhi. There is no female employee in Himachal Pradesh. Out of the total females, 33% work in Uttar Pradesh, 18% work in Punjab and the remaining work in Bihar.

 

  1. If 60% of the male employees of Bihar and 50% of female employees of Delhi leave the company, then what will be the ratio of the male to female employees in these states respectively?

(1) 25 : 42 (2) 42 : 25 (3) 1 : 2 (4) 7 : 6 (5) None of these

 

  1. What is the difference between the total number of female employees in Bihar and Punjab together and that in UP and Delhi together?

(1) 190 (2) 180 (3) 155 (4) 160 (5) None of these

 

  1. What is the ratio between the 25% of the male employees in Punjab and 20% of the female employees in Delhi?

(1) 21 : 10 (2) 525 : 250 (3) 8 : 21 (4) 21 : 8 (5) None of these

 

  1. What is the total number of employees working in Bihar?

(1) 765 (2) 625 (3) 725 (4) 525 (5) None of these

 

  1. The total number of employees in Bihar is what per cent of the total number of employees in that company?

(1) 30.8% (2) 30.4% (3) 30.6% (4) 30.7% (5) None of these

 

  1. 18 men can complete a work in 28 days. 24 women can complete the same piece of work in 54 days. 12 men and 18 women work together for 16 days. If only the men were to complete the remaining work in 4 days, then how many men would be required?

(1) 40    (2) 37    (3) 38    (4) 45    (5) 50

 

  1. When the numerator and the denominator of a fraction are increased by 2 and 3 respectively, then the fraction becomes 58 and when the numerator and the denominator of the same fraction are increased by 3 and 4 respectively, then the fraction becomes 811 . What is the original fraction?

(1) 87 (2) 43 (3) 58 (4) 67 (5) None of these

 

  1. A Man mixes 2L of water in 9L of milk and then sells the mixture at 10% higher price than that of milk. If considering the price of water is negligible, then what is the net profit earned by man in the whole transaction?

(1) 35% (2) 34% (3) 32.2% (4) 34.4% (5) None of these

 

  1. A sum of money was invested for 14 years in first scheme, which offers simple interest at a rate of 8% pa. The amount received from first scheme after 14 years was then invested for two years in second scheme, which offers compound interest (compounded annually) at a rate of 10% pa. If the interest received from second scheme was Rs 6678, then what was the sum invested in first scheme ?

(1) Rs 15500 (2) Rs 14500 (3) Rs 16000 (4) Rs 12500 (5) None of these

 

  1. 4 years ago, the ratio of 1 2 of Rohan’s age and four times of Sohan’s age at that time was 5 : 12. Eight years hence, 1 2 of Rohan’s age will be less than Sohan’s age at that time by 2 years. What is Sohan’s present age?

(1) 10 years (2) 14 years (3) 12 years (4) 5 years (5) 8 years

 

(1-5) : No. of female = 2500 × 40100 = 1000

No. of male = 2500 – 1000 = 1500

 

  1. (2) Required ratio = 525 40100250 50100  = 210100 = 42 : 25

 

  1. (2) Required difference = [330 + 250] – [240 + 180] = 580 – 420 = 160

 

  1. (4) Required ratio = 225 25100250 20100 = 9 : 8

 

  1. (1) Total number of employees in Bihar = 525 + 240 = 765

 

  1. (3) Required percentage = (7652500 100 ) % = 30.6%

 

  1. (5) 18 men × 28 days = 24 women × 54 days 7m = 18w

Total work = 28 × 18 = 504

work done by 12 men and 18 women in 16 days = (12 m + 18w) × 16 = (12 m + 7m) × 16 = 304  Remaining work = 504 – 304 = 200  

No. of men required = 2004 = 50

 

  1. (2) x + 2y + 3   = 58

8x – 5y = –1 ……………(i)

x + 3y + 4   = 2.9100 9          

11x – 9y = –1 ……………(ii)

Or, from (i) and (ii) 4y = 3x

Original fraction = x y = 4 3

 

  1. (3) Let price of 1L of milk be Rs 1 CP of 9L of milk = rs 9 After adding water he has a mixture of = 9 + 2= 11L Price of 11L of mixture = Rs 11 As he sells the mixture at 10% higher price than the price of milk, so we need to calculate this percentage on pure milk which is 9L. So, 10% of 9 = Rs 0.9 Now, SP = 11 + 0.9 = Rs 11.9 Overall gain = 11.9 – 9 = Rs 2.9 Net Gain % = 2.9 100 9          % = 32.2%

 

  1. (5) Sum of money be Rs 100  S. I after 14 year = 100 14 8 100   = Rs112  Total amount = 100 + 112 = Rs 212 and amount received after two years = 212 × 110 100 × 110 100 = Rs 256.52  C. I = 256.52 – 212 = Rs 44.52 Now, 44.52 unit  6678  100 unit  6678 100 44.52  = Rs 15000

 

  1. (1) Let the present age of Rohan be x years and that of Sohan be y years

Then, 4 year ago, Rohan’s age = (x – 4) years Sohan’s age = (y – 4) years Now, according to the question, =   – 4 2 4 – 4 x y = 5 12 or,   – 4 2 4 –16 x y = 5 12 or, – 4 4 –16 x y = 5 6 or, 6x – 24 = 20y – 80 or, 6x – 20y = – 56 or, 10y – 3x = 28 …… (i) After 8 years, 8 2 x  + 2 = y = 8 or, 2 x + 4 + 2 = y + 8 or, y – 2 x = – 2 or, 2y – x = – 4 …… (ii) or, x = 2y + 4 …… (iii) Putting the value of x in equation (i), we get 10y – 3(2y + 4) = 28 or, 10y – 6y – 12 = 28 or, 4y = 10 Hence the present age of sohan is 10 years

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »