Practice Questions Profit & Loss

Jul 26 • Bank, Maths Notes • 392 Views • No Comments on Practice Questions Profit & Loss

Quantitative Aptitude: Practice Questions on Profit & Loss for Competitive Exams(SSC, IBPS, SBI PO)

  1. An article was sold at Rs. 6000 at a loss of 40%. What will be the selling price of the article for a profit of 32%.?
    (a) 12200
    (b) 11200
    (c) 13200
    (d) 10200
  2. By selling 18 identical articles, a shopkeeper gains equal to S.P. of 6 articles. What is %loss or %profit ?
    (a) 20
    (b) 25
    (c) 3313
    (d) 50
  3. Three brands of tea costing Rs. 350, Rs. 400 and Rs. 620 per kg are mixed in the ratio 2:3:5 by weight. If 2/5 of the mixture is sold at 500 per kg, 3/10 at 600 per kg and remaining at 800 per kg. Find the %profit on the whole.
    (a) 23
    (b) 22
    (c) 21
    (d) 24
  4. C.P. of 30 toffees is equal to the S.P. of 25 toffees. Find the %loss or %profit.
    (a) 25
    (b) 20
    (c) 50
    (d) 3313
  5. The cost price of two identical articles is Rs. 1500. One article is sold at a loss of 6%. At what %profit should the other articles be sold such that there is a profit of 4% on the whole ?
    (a) 14
    (b) 12
    (c) 10
    (d) 8
  6. A man sells an article at 7% above its cost. If he had bought it at 7%less than what he paid for it and sold it at Rs.69 more, he would have gained 20%. Find the cost price of the article.
    (a) 1500
    (b) 1400
    (c) 1600
    (d) 1450
  7. A single discount equivalent to three successive discounts of 10%,20% and 30%.
    (a) 50.4%
    (b) 49.6%
    (c) 60%
    (d) 50%
  8. A man sold his washing machine at a loss of 5%. If he had sold it at Rs.320 more ,he would have made a profit of 3%. Find the C.P. of washing machine.
    (a) 3200
    (b) 5000
    (c) 4000
    (d) 3000
  9. Ramesh buys some identical books for Rs.60000. He sold 2/3 of all books at a loss of 7%. At what %profit should he sold the remaining books so that he would make 9% on the whole transaction ?
    (a) 40
    (b) 43
    (c) 42
    (d) 41
  10. Three articles are sold for Rs.1500,Rs.2400 and Rs. 1200 respectively. The first article is sold at 20% profit and the second at 20% loss. If on the whole a loss of 2% is made. Find the cost price of the 3rd article.
    (a) 750
    (b) 850
    (c) 800
    (d) 700
  11. A man bought 50 pens for Rs.500. He wanted to sell them at a profit so that he got 5 pens free. At what profit percent should he sell them ?
    (a) 12
    (b) 11.1
    (c) 10
    (d) 10.5
  12. A shopkeeper sells a refrigerator on a discount of 12% of print price and gains 10%. If print price was Rs. 12000 then, what was the cost price ?
    (a) 11200
    (b) 10000
    (c) 8800
    (d) 9600
  13. A retailer buys a T.V. for Rs. 15000. His overhead charges are Rs. 1000. He sell the T.V. for 18400. The profit percent of the retailer is?
    (a) 12%
    (b) 15%
    (c) 10%
    20%
  14. The reduction of Rs. 210 in the selling price of an article will change 5% profit to 2% loss. The cost price of the article is
    (a) 3000
    (b) 2100
    (c) 2700
    (d) 2500
  15. A man buys 2 scooters of Rs. 20000 and 25000 respectively. He sell one scooter at a loss of 10%. At what %profit should he sell the other scooter such that there is neither profit nor loss on the whole transaction ?
    (a) 10%
    (b) 8%
    (c) 6%
    (d) 5%
  16. A shopkeeper offers a discount of 12% on marked price and sells the article of Rs. 4400. What is the marked price of the article ?
    (a) 4000
    (b) 4500
    (c) 5000
    (d) 4800
  17. Calculate the single discounts equivalent to two successive discounts of 40% and 20%.
    (a) 52
    (b) 48
    (c) 60
    (d) 50
  18. A man buys 100 pens for Rs. 5 each. But 5 pens are found to be damaged. At what price per pen should he sell the remaining pen so that he can make a profit of 6.4%?
    (a) 5.3
    (b) 6.1
    (c) 5.8
    (d) 5.6
  19. A man buys 15 toffees for Rs. 14 and sells 14 toffees for Rs.15. Find his %profit or %loss.
    (a) 14.8
    (b) 14
    (c) 15
    (d) 15.2
  20. A shopkeeper buys sugar for Rs.2400. He had to sell three-fourth at 10%profit. At what percent gain he should sell the remaining sugar so as to make an overall profit of 8% ?
    (a) 4%
    (b) 3%
    (c) 2%
    (d) 1%
  21. A man sells an article at a profit of 20%.if he had bought it at 5% more and sold it for Rs. 30 less, his profit would have been zero. Find the cost price of the article.
    (a) 100
    (b) 200
    (c) 300
    (d) 400
  22. A retailer marks his goods 20% more than the cost price . if he allows a discount of 10%, then his gain percent is .
    (a) 10%
    (b) 8%
    (c) 9%
    (d) 11%
  23. A trader fixed the marked price of an article 20% above its cost and allows a discount of 10% and makes a profit of Rs. 80. The cost of the article is
    (a) 1000
    (b) 600
    (c) 700
    (d) 800
  24. The marked price of an article is 20 more than the cost price. After a discount of 10% we got a profit of 12.5%. Find the cost price of the article.
    (a) 40
    (b) 60
    (c) 100
    (d) 80
  25. A man bought 85 kg mangoes for Rs. 30 per kg, but 8 kg mangoes are found to be rotten.at what price per kg should he sell the remaining mangoes to make a profit of 11%
    (a) 34/kg
    (b) 37/kg
    (c) 35/kg
    (d) 36/kg
  26. A man bought 24 eggs of Rs. 5 each. 8 eggs were broken and he sold the remaining eggs at 3313 % profit. Find the loss (in Rs.) due to the broken eggs if all the eggs were sold at the same rate
    (a) 80
    (b) 60
    (c) 40
    (d) 50
  27. A sells an article to B at a loss of 10%,B sells it to C at a profit of 10%, and C sells it to D at a loss of 20%. If D had to pay Rs. 316.8 for it, how much did A pay for it ?
    (a) 300
    (b) 350
    (c) 400
    (d) 450
  28. Mohan buys an article for Rs. 400 and sells it at 15% profit. Find the selling price of the article.
    (a) 450
    (b) 460
    (c) 430
    (d) 550
  29. A man buys 16 toffees for Rs. 15 and sells 4 toffees in Rs. 5. Find his percentage profit.
    (a) 3313%
    (b) 25%
    (c) 20%
    (d) 50%
  30. A retailer fixed the marked price of his good as Rs. 1000 and allowed two successive discounts 20% and 10%. After selling his good he made a profit of 20%. Find the cost price of his good.
    (a) 650
    (b) 700
    (c) 500
    (d) 600
  31. A shopkeeper increases the price of television sets by 20%. Due to this increase in price the number of television sets sold decreased by 10%. What was the effect on the sales of television sets ?
    (a) 6% increase in sales
    (b) 6% decrease in sales
    (c) 8% increase in sales
    (d) 8% decrease in sales
  32. A man sells two articles, each for the same price Rs. 2500. He incurs a loss of 50% on the first and a profit of 25% on the second. Find his overall percent gain or loss.
    (a) 2647
    (b) 26
    (c) 28
    (d) 2847
  33. The cost price of 250 pens is equal to the S.P. of 125 pens. Find the percentage profit
    (a) 50%
    (b) 100%
    (c) 25%
    (d) 20%
  34. A man sells an article at a loss of 5%. If he had bought it at Rs. 20 more and sold it for Rs. 115 less, he would have increased a loss of 40%. Find the cost price of the article.
    (a) 1150
    (b) 500
    (c) 400
    (d) 1000
  35. A wholesaler gives 50 books to a retailer for the payment of 45 books at the printed price. The retailer sells the books at the printed price. What percent profit does the retailer make ?
    (a) 9%
    (b) 11%
    (c) 1119%
    (d) 10%

Answer Key:-

  1. c
  2. d
  3. d
  4. b
  5. a
  6. a
  7. b
  8. c
  9. d
  10. a
  11. b
  12. d
  13. b
  14. a
  15. b
  16. c
  17. a
  18. d
  19. a
  20. c
  21. b
  22. b
  23. d
  24. d
  25. b
  26. a
  27. c
  28. b
  29. a
  30. d
  31. c
  32. d
  33. b
  34. b
  35. c

    See video Lecture on Profit & Loss

Plutus Academy, best coaching institute with very experienced faculty, has provided this mock test on Profit & Loss.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »