Reasoning Notes: Seating Arrangement

Jul 24 • Bank, Reasoning Notes • 104 Views • No Comments on Reasoning Notes: Seating Arrangement

Seating Arrangement

In this type of questions, some clues regarding sitting or placing sequence of any items is given. The item can be some person, place, animal or any noun. The sequence of arranging the item can be in any format such as circle, single row, parallel row, square, rectangle, pentagon, hexagon, octagon etc.

In sitting arrangement, we have three types/forms of question as follows:
(1) Line/Row-Single or Parallel
(2) Circular table
(3) Square/Rectangle/Pentagon/Hexagon/Octagon/Decagon table

  • Line/Row-Single or Parallel: Worked-out Problems

Question 1. Seven persons A, B, C, D, E, F and G are standing in a straight line.
D is to the right of G.
C is between A and B.
E is between F and D.

There are three persons between G and B.
Who is on the extreme left? (SSC CGL 2015)
a) G                             b) A                                           c) B                                d) D
Answer-G
Pattern-Left<-G->D->E->F->B->C->A->Right
Question 2. Six girls are standing in such a way that they form a circle, facing the centre. Subbu is to the left of Pappu, Revathi is between Subbu and Nisha, and Aruna is between Pappu and Keerthana. Who is to the left of Pappu?(SSC CGL 2013)
(a) Subbu                (b) Keerthana                        (c) Nisha                              (d) Aruna
Answer-Subbu
Pattern=Subbbu<-Pappu<-Aruna<-Keerthana<-Nisha<-Revathi
sitting arrangement
Question 3. A group of friends are sitting in an arrangement one each at the corner of an octagon. All are facing the centre. Mahima is sitting diagonally opposite Rama, who is on Sushma’s right. Ravi is next to Sushma and opposite Girdhar, who is on Chandra’s left. Savitri is not on Mahima’s right but opposite Shalini. Who is on Shalini’s right? (SSC CGL 2010)
(a) Ravi                     (b)  Mahima                          (c) Girdhar                       (d) Rama
Answer-Ravi
sitting arrangement
Question 4. Six person A, B, C, D, E, F are sitting in 2 rows,3 in each. If E is not at  any end, D is second to left of F,C is neighbor of E and is sitting diagonally opposite to D and B is neighbor of F. Find who will be opposite to B?
(a) A                            (b) E                                        (c) C                                  (d) D
Answer– E
sitting arrangement
Question 5. Four girls are sitting on a bench to be photographed. Shikha is to the left of Reena. Manju is to the right of Reena. Rita is between Reena and Manju. Who would be second from the left in the photograph? (Bank PO 1994)
(a) Reena                     (b) Shikha                             (c) Manju                          (d) Rita
Answer– D (Rita)
Right——-Manju->Rita->Reena->Shikha——-left. According to the given persons we have taken Left and Right and answering the questions according to our perception.
Read the following information carefully and answer the questions given below it:
(A) There are five friends. (B) They are standing in a row facing south.
(C) Jayesh is to the immediate right of Alok. (D) Pramod is between Bhagat and Subodh.
(E) Subodh is between Jayesh and Pramod.
Right——–Bhagat->Pramod->Subodh->Jayesh->Alok——–Left (As they are facing south) (Bank PO 1994)
Question 6. Who is at the extreme left end?
a) Alok                          (b) Bhagat                                (c) Subodh                          (d) Data inadequate      (e) None of these
Answer-(a)
Question 7. Who is in the middle?
(a) Bhagat                    (b) Jayesh                                 (c) Pramod                          (d) Subodh                     (e) Alok
Answer-(d)
Question 8. To find answers to the above two questions, which of the given statements can be dispensed with?
(a) None                       (b) A only                                  (c) B only                             (d) C only                       (e) D only
Answer-(b)
Question 9. Five persons A,B,C,D and E are sitting in a row facing you such that D is on the left of C and B is on the right of E.A is on the right of C and B is on the left of D. If E occupies a corner position, then who is sitting in the center? (CBI 1995)
(a) A                              (b) B                                            (c) C                                     (d) D
Answer-(d)
Right——–A–C–D–B–E—-Left
Read the following information carefully and answer the questions given below it:
In a seven storey building, having floors numbered one to seven, P,Q,R,S,T and V each live on a different floor.(the ground floor is numbered floor no 1,the floor above it floor no 2 and so on).One of the floors in the building is vacant. P lives on the fifth floor. No floor below fifth floor is vacant ALSO no odd numbered floor is vacant. Only S lives between T and V.T does not live on an odd numbered floor. T does not live on a floor immediately above or immediately below R’s floor. Q does not live on the bottom most floors. (UBI  PO 2010)
sitting arrangement
Question 10. Who lives on the topmost floor?
(a) Q                              (b) S                                            (c) R                                      (d) V                   (e) No one as it is vacant.
Answer-Q
Question 11. On which of the following floors does R live?
(a) Seventh                   (b )Sixth                                  (c) Third                                 (d) Second          (e) First
Answer-First
Question 12. Which of the following floors is vacant?
(a) Seventh                    (b) Sixth                                  (c) Third                                 (d) Second             (e) Fourth
Answer-Sixth
Study the following information carefully to answer the given questions.
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each. In such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1,P,Q,R,S,T and V are seated and all of them facing south. In row-2 A,B,C,D,E and F are seated  and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the row.
A sits third to right of D, neither A nor D sits at extreme ends. T faces D.V does not face A and V does not sit at any of the extreme ends. V is not an immediate neighbor of T.B sits at one of the extreme ends. Only two persons sit between B and E.E does not face V. Two persons sit between R and Q.R is not an immediate neighbor of T.C does not face V.P is not an immediate neighbor of R. (Corporation Bank PO 2011)
sitting arrangement

Question 13. Who among the following sit at extreme ends of the rows?
(a) B, E                    (b) S, T                (c) P, R              (d) B, F                  (e) None of these
Answer-(c) P, R
Question 14. Who among the following faces A?
(a) R                        (b) T                     (c) P                   (d) Q                         (e) S
Answer-(e) S
Question 15. How many persons are seated between T and S?
(
a) 1                          (b) 2                     (c) 3                   (d) 4                          (e) 5
Answer-(b)2
Question 16. P is related to V in the same way as C is related to F. To which of the following is E related to, following the same pattern?
(a) B                         (b) D                    (c) C                   (d) A                            (e)none of these
Answer-(a)B

  • Circular Table Sitting Arrangement


Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle, facing the center. A sits fourth to the right of H while second to the left of F.C is not the neighbor of F and B.D sits third to the right of C.H never sits next to G. (Bank PO 2008)
sitting arrangement

Question 1. Who among the following sits between B and D?
Question 2. Which of the following pairs sit between H and G?
Question 3. Who is immediate right of A?
Question 4. Who sits second to the right of B?
Question 5. Which is the position of B with respect of C?
Question 6. Four of the following are alike in a certain way based on their position in the sitting arrangement & so form the group. Which is the one that does not belong to that group?
AE HF BD GE CH
Answer
1-F

2-CE
3-D
4-E
5-B is third to the left of C/B is fifth to the right of C
6-AE

Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the center. Each one of them has a different profession viz. Doctor, Engineer, Architect, Pilot, Banker, Teacher, Businessman and Politician.The politician sits third to right of G.C is an immediate neighbor of G. Architect sits second to right of C.B sits third to right of H.H is neither a politician nor an architect. Only one person sits between C and the teacher. A and F are immediate neighbors of each other .Neither A nor F is a politician. Doctor sits second to right of A. Two people sit between D and the engineer. D is not a politician. Pilot is not an immediate neighbor of the politician. Banker sits second to left of A.
sitting arrangement

Question 7. Who among the following is a businessman?
Question 8. What is the position of F with respect to the politician?
Question 9. Who sits exactly between the teacher and the engineer?
Question 10. What is the profession of G?
Question 11. Four of the following are alike in a certain way based on the sitting arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) G-Doctor                 (b) E-Architect                    (c) H-Businessman                 (d) E-Politician            (e) D-Pilot
Question 12. What is the profession of E?
Question 13. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
(a) D is an immediate neighbor of G
(b) G is a banker
(c) The banker and the teacher are immediate neighbors of each other
(d) Pilot sits exactly between architect and the businessman.
(e) Doctor sits second to the right of the businessman
Answers
7- A
8- F is Second to the right of politician/F is sixth to the right of politician
9- H (Doctor) sits between Teacher and Engineer
10-Pilot
11- E-Politician
12- Politician
13- Doctor sits second to the right of the businessman
Study the following information carefully.
Eight colleagues, A,B,C,D,E,F,G and H are sitting around a circular table facing center not necessarily in the same order. Each one of them holds a different post viz. Manager, Company Secretary, Chairman, President, Vice-President, Group Leader, Financial Adviser and Managing Director. A sits third to right of the Managing Director. Only two people sit between the Managing Director and H.Vice President and company secretary are immediate neighbor of each other. Neither A nor H is a Vice President or a Company Secretary. Vice President is not an immediate neighbor of  the Managing Director. Manager sits second to the left E.E is not an immediate neighbor of H. The Manager is an immediate neighbor of both group Leader and the Financial Adviser. Financial Adviser  sits third to right of B.B is not the Vice President. C sits to the immediate right of Chairman. A is not the chairman. F is not an immediate neighbor of A.G is not an immediate neighbor of the Manager.
Question 14. Who among the following sits third to the left of E?
Question  15. Who among the following is the president of the company ?
Question 16. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) F-Chairman
(b) G-President
(c) D-Manager
(d) A-Financial Adviser
(e) B-Managing Director
Question 17. Who among the following is the Group Leader?
Question 18. Who among the following sit exactly between the Managing Director and H
Question 19. Which post does the B hold in the company?
Answers
14- D(Financial Adviser)
15- A
16- B(Managing Director)
17-F
18-EF
19-Company secretary
sitting arrangement
Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight persons -J,K,L,M,P,Q,R and S are sitting around a circular table at equal distances between each other,but not necessarily in the same order.Some of the people are facing the center while some others are facing outside(i.e. In a direction opposite to the center. (Note:-Facing the same direction means if one faces the center then the other also faces the center and vice versa.Facing the opposite directions means if one faces the center then the other faces outside and vice-versa.)
K sits second to the right of P.K is an immediate neighbor of J.P faces towards center. P is to the immediate left of M.Neither K nor L is an immediate neighbor of M.S sits second to the right of M.L is the immediate right of S.R sits third to the right of Q.L and Q face the same direction as that of M.Q sits second to the right of J. Both the immediate neighbors of Q face the same direction. Both the immediate neighbor of M face the same direction.
sitting arrangement

Question 20. How many persons in the given arrangement face outside?
Question 21. Who is sitting third to the left of L?
Question 22. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and hence they form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) P                  (b) Q                (c) J                    (d) L                       (e) S
Question 23. Who  sits exactly between K and P if one moves clockwise from K?
Question 24. What is the position of R with respect to Q?
Question 25. Who is sitting second to the left of S?
Answers
20- Five
21- M is sitting third to the left of L
22- Except P,all others face outside
23- Q sits exactly between K and P when one moves clockwise from L
24- R is the third to the right of Q
25- M is sitting second to the left of S.
Study the following information carefully and answer the questions given below.
Eight Person E,F,G,H,I,J,K, and L are seated around a square table-two on each side.there are three lady members and they are not seated next to each other.J is between L and F. G is between I and F.H, a lady member,is second to the left of J.F, a male member,is seated opposite E, a lady member. There is a lady member between F and I. (Bank PO 1995)
Question 26. Who among the following is seated between E and H?
(a) F                         (b) I                           (c) J                            (d) Cannot be determined                      (e) None of these
Question 27. How many persons are seated between K and F?
(
a) 1          (b) 2                 (c) 3                (d) cannot be determined                (e) None of these
Question 28. Who among the following are the three lady members?
(a) E, G, J                    (b) E, H, G        (c) G, H, J                (d) Cannot be determined                (e)  None of these
Question 29. Who among the following is to the immediate left of F?
(a) G          (b) I             (c) J                     (d) Cannot be determined                (e) none of these
Question 30. Which of the following is true about J?
(a)J is male                (b)J is Female                   (c)Sex of J cannot be determined                         (d)Position of J cannot be determine             (e)none of these.
sitting arrangement
Answers-
26- e
27- c
28- b
29- c
30- a
Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight friends, Meenal, Rumia, Shikha, Ali, Peter, Harleen, Ketan and Bharat are sitting around a rectangular table in such a way that four of them sit at four corners of the rectangle while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the center while those who sit in the middle of the sides face outside.
Bharat sits second to the right of Shikha. Bharat does not sit at any of the corners. Meenal sits third to the right of peter. Peter is not an immediate neighbor of Shikha. Rumia and Ketan are immediate neighbour of each other but Rumia does not sit at any of the corners of the table. Harleen is neither an immediate neighbor of Peter nor Shikha. (Allahabad Bank PO 2011)
sitting arrangement

Question 31. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a)Peter                     (b)Rumai                             (c) Harleen                 (d)Shikha                        (e)Bharat
Answer-(3)
Question 32. Who sits third to the left of Ali?
(a) Bharat                 (b) Rumia                        (c)Shikha                     (d)Peter                          (e)Cannot be determined
Answer-(a)
Question 33. What is the position of peter with respect to Meenal?
(a) To immediate Left
(b) Second to the left
(c) Third to the left
(d) Third to the right
(e) Second to the right
Answer-(d)
Question 34. Who among the following sits second to the right of Ketan?
(a) Shikha                  (b)Ali                              ( c)Bharat                   (d) Harleen                    ( e)Meenal
Answer-(d)
Question 35. Who among the following represent the immediate neighbors of Harleen?
(a) Meenal,Ketan
(b) Bharat,Rumia
(c) Bharat,Meenal
(d) Ali,Rumia
(e) Ali,Ketan
Answer-(e)
Question 36. Who among the following is an immediate neighbor of Meenal?
(a) Rumia
(b) Ali
(c) Ketan
(d) Harleen
(e) Shikha
Answer-(e)

These notes have been provided by Plutus Academy.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »