Reasoning Quiz 4

Jul 13 • Uncategorized • 128 Views • No Comments on Reasoning Quiz 4

Reasoning Quiz 4

Directions (Ques 1-5) In the following questions, the symbols  $, &, %, @ and  #  are used with the following meaning as illustrated below.

P $ Q means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’

P & Q means ‘P is neither greater than nor equal to Q’

P % Q means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’

P @ Q means ‘P is not smaller than Q’

P # Q means ‘P is not greater than Q’

In each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

 

Question 1- Statements: I @ J, J % K, K & L, L # M

                    Conclusions: I. M % K

                                              II.  I  % K

                                          III. L % J

IV. M # I

(A) Only I is true

(B) Only II is true

(C) Only I and II are true

(D) Only II and III are true

(E) None of these

 

Question 2- Statements: A & B, B $ C, C % D, D @ E

                    Conclusions: I. A & D 

                                              II. E & C

                                          III. C % A

                                          IV. B % E

(A) Only I is true

(B) Only I, II and III are true

(C) Only I, II and IV are true

(D) Only II, III and IV are true

(E) None of these

Question 3- Statements: A % B, B # C, C $ D, D & E

                    Conclusions: I. D $ B

                                             II. D % B

                                          III. E % B

                                           IV. A % D

(A) Only either I or II is true

(B) Only either I or II and III are true

(C) Only either I or II and III and IV are true

(D) Only III is true

(E) None of these

Question 4- Statements: G # H, H $ I, J % I, K @ J

                    Conclusions: I. I @ G

                                             II. J % H

                                          III. J % G

                                          IV. K % H

(A) Only I and II are true

(B) Only I, II and III are true

(C) Only II and III are true

(D) Only II, III and IV are true

(E) All are true

 

Question 5- Statements: M $ N, N & O, O @ P, P # Q

                    Conclusions: I. Q % O

                                             II. P & N

                                          III. P # M

                                           IV. M & Q

 

(A) None is true

 

 (B) Only I is true

(C) Only II is true

(D) Only III is true

(E) Only IV is true

 

Directions (Question 6-10) Study the following information carefully and answer the questions given below:

Twelve persons are sitting in two parallel lines in such a way that there are six persons in each row at equidistance. A, B, C, D, E and F are sitting in row-1 and they face towards east. P, Q, R, S, T and V are sitting in row-2 and they face towards west. One person of one row faces the other row.

P, who is sitting at one of the ends of the row, is second to the right of T. A does not face P or T. A is third to the left of F. there are two persons between Q and V. there is only one person between C and D. C and D do not face P. B is neighbour of C. S, who does not face D, is not the neighbour of Q.

 

Question 6- Who among the following faces F?

(A) Q

(B) T

(C) S

(D) R

(E) V

 

Question 7- How many persons are sitting between E and C?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

(E) None

 

Question 8- E is related to R in the same way as B is related to S. On this pattern F is related to

(A) V

(B) P

(C) T

(D) Q

(E) None of these

 

Question 9- Which of the following statement is true about B?

(A) Q is not the neighbour of that person who faces B

(B) C is not the immediate neighbour of B

(C) E is second to the right of B

(D) T faces B

(E) B is second from the left end of the row

 

Question 10- Who are sitting at the ends of the row?

(A) P, V

(B) F, A

(C) D, E

(D) P, S

(E) None of these

Answer Key

 

Question Answer
1 C
2 D
3 B
4 E
5 A
6 E
7 B
8 D
9 D
10 C

 

Solutions

Telegram group for Banking Image result for telegram

Question 1-    I ≥ J…… (i) ; J > K….. (ii)

                   K < L….. (iii); L ≤ M…. (iv)

                   From (ii) and (iv)

                   K < L ≤ M or M > K….. (v)

                  Hence I follows

                

                       From (i) and (ii)

                I ≥ J > K or I > K…… (vi)

                Hence II follows

               

                       From (i) and  (iii)  L and J can’t be compared.

               Hence III does not follow

              

                       From (v) and (vi), M and I can’t be compared.

               Hence IV does not follow

Join Whats app Group for BankingImage result for whats app

Question 2-    A < B….. (i);   B = C…. (ii)

                       V > B…. (iii);  D ≥ E…. (iv)

                 Combining these we get  A < B = C > D ≥ E

                 So, A and B can’t be compared

                       Hence I does not follow

               

                       Again E < C

               Hence II follows

              

                       C > A

               Hence III follows

              

                       B > E

              Hence IV follows

 

Question 3-     A >Z….. (i);  B ≤ C….. (ii)

 

                   C = D….. (iii);  D < E ….. (iv)

 

                 Combining these we get

 

                 A > B ≤ C = D < E

 

                So D ≥ B which means either D = B or D > B

 

               That is either I or II follows

 

              Again E > B

 

              So III follows

 

              A and D can’t be compared

 

             So IV doesn’t follow     

 

Question 4-   G ≤ H…… (i);  H = I…. (ii)

 

                    J > I…….(iii);  K ≥ J…. (iv)

 

                      Combining these we get

 

                  G ≤ H = I < J ≤ K

 

                   So I ≥ G

 

                  Hence I follows

 

                 Again J > H

 

          Hence II follows

 

                J > G

 

               Hence III follows

 

               K > H

 

               Hence IV follows

 

Question 5-    M = N…. (i);   N < O…. (ii)

 

                      O ≥ P….. (iii);  P ≤ Q…. (iv)

 

             From (iii) and (iv), Q and O can’t be compared

 

                  Hence I and consequently IV do not follow

 

                  From (ii) and (iii) N and P can’t be compared

 

                 Hence II and consequently III do not follow

Questions 6-10

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »