IBPS SO IT Officer Computer Networking Notes

Sequential Output Tracing/Machine Input Output BANK PO

Jan 25 • Bank, Reasoning Notes • 597 Views • No Comments on Sequential Output Tracing/Machine Input Output BANK PO

Sequential Output Tracing/Machine Input Output BANK Po

In this type of questions we have some sequence of words and numbers which is known as Input.After that some rearrangement will be done in various steps on this given input by following some particular order.At the end we get the sequenced output in a particular order.This whole process is known as sequential output tracing or Machine Input Output.

Input——————————>Machine Processing or Sequential output tracing—————————–>Output

         (doing some arrangement after following some particular pattern/Order)

To solve these questions we need to identify two things.

1)Direction–>This defines from which direction is inputting.  

2)Pattern/Order–>This defines the type of pattern machine is using to arrange the data or to trace sequential output

Pattern can be alphabetical order,reverse order alphabets,ascending order,descending order….etc

After that we give solution to given question based on these two things i.e. Direction and Pattern/order.

Let understand this by various examples :=

Ex 1. 85 16 36 04 19 97 63 09 (Bank PO 1995)

Step I 97 85 16 36 04 19 63 09

Step II 97 85 63 16 36 04 19 09

Step III 97 85 63 36 16 04 19 09

Step IV 97 85 63 36 19 16 04 09

Step V 97 85 63 36 19 16 09 04

Here we can find that sequence is arranging in descending order by altering only one position in a single step.

so,start marking the sequence using 123….,If some number/word is already in a sequence or at the legal position then mark that as AutoFill(AF) by following the sequence no.  

Direction-Left to Right

pattern-Number(Descending order) and Only one value at a time

Input- 85 16 36 04 19 97 63 09

AF(1.1) AF(4.4) 3 AF(5.5) 4 1 2 5

Join Best Exam Preparation group on Telegram

As per the rules followed in above Steps.Find out the Answer for the following questions.

Ques 1. 25 08 35 11 88 67 23    find step V

AF(3.1) AF(5.1) 3 5 1 2 4

so the ans is 88 67 35 25 23 11 08

______________________________________________________________________________

Ques 2. 09 25 16 30 32 19 17 06 find step III

3 2 1 –  

so the ans is 32 30 25 09 16 19 17 06

Ques 3. 16 09 25 27 06 05    Find last step

AF(2.1) AF(2.2) 2 1 AF(2.3) AF(2.4)

so the ans is 27 25 16 09 06 05(No of steps required are 2)

______________________________________________________________________________

Ques 4. 03 31 43 22 11 09 What will be last step-Step V

AF(5.1) 2 1 3 4 5

so the ans is 43 31 22 11 09 03

Sequential Output Tracing/Machine Input Output BANK Po

______________________________________________________________________________

Ques 5. 92 86 71 69 15 19 06 63 58 This is given the Step IV.Find What will be the Input.

Ans:=Answer cannot be determined as we can have multiple way to find Input.

______________________________________________________________________________

Ex 2) Input—                                                                                                                                                                              (SBI PO 1997)

Go for to Though By easy To Access at

I Access Go for to Though By easy To at

II Access at Go for to Though By easy To

III Access at By Go for to Though easy To

IV Access at By easy Go for to Though To

V Access at By easy for Go to Though To

VI Access at By easy for Go Though to To

VII Access at By easy for Go Though To               

Solution==

Direction-Left to Right

Pattern-words(alphabetical order) and only one word at a time

Go for to Though By easy To Access at

AF(5.1) 5 AF(7.1) 6 3 4 7 1 2

Ans Access at By easy for Go Though To to

Following Question Prepared by Best IBPS Coaching in Noida

Ques 6: story For around on was He at Write step IV

3 1 4 2

Write data from 1-4 as we have marked and remaining data as it is in the given input.

Ans- around at For He story on was

______________________________________________________________________________

Ques 7: for the given sequence which step will be———an and every for peer to

every and peer to an for

AF(2.1) 2 AF(3.1) AF(3.2) 1 3

Ans -Step III

______________________________________________________________________________

Top SSC Coaching Center in Delhi

Ques 8:Find last but one/Second Last

Together over series on feast the so

AF(6.1) 3 4 2 1 6 5

Ans-Step V is the second last Step i.e.

feast on over series so together the

______________________________________________________________________________

Ques 9:Which of the following would definitely be the input when Step-II is given.

Step-II and Do pet to on that

Options:-

  1. A) Do on pet to and that
  2. B) Do pet to and that on
  1. C) Do and pet to on that

1.1 1 2.1 3.1 2 3

  1. D) Cannot be determined
  1. E) None of these

Do on pet to and that

Af(2.1) 2 1

So the Step II is- and Do pet on to that (FALSE-as doesn’t match with given step)

Do pet to and that on

1.1 1.2 1 2

So the step II is- and Do pet on to that (FALSE-as doesn’t match with given step)

Do and pet to on that

1.1 1 2.1 3.1 2 3

Answer is (e) None of these

Q10. Which step number will be the last step of the below input?

Over Go For through at one

Answer- 4.1(af) 3 2 4.2(af) 1 4

So the answer is 4.

Best Books for Competitive exam preparation.

______________________________________________________________________________

Ex 3.Input (Bank PO)

63 lovely 18 star 45 92 game honest

I 92 63 lovely 18 star 45 game honest

II 92 game 63 lovely 18 star 45 honest

III 92 game 63 45 honest lovely 18 star

IV 92 game 63 45 honest 18 lovely star

Solution—–

Direction=Left  to Right

Pattern=Number(Descending)+Words(Alphabetical order) and two values are placing in a single step.

Seq. 63 lovely 18 star 45 92 game honest

Q11. find Last Step

Year month 23 date 15 19

Seq. 5.1(af) 4 1 2 5 3

Last step is 5.

Q 12.Find step 3rd.

Lotus like 45 26 Lily

Seq. _ 2 1 3 _

III- 45 like 26 lotus lily

Ex quick fire 15 28 39 war 19 yellow

I yellow quick fire 15 28 39 war 19

II yellow 15 quick fire 28 39 war 19

III yellow 15 war quick fire 28 39 19

IV yellow 15 war 19 quick fire 28 39

V yellow 15 war 19 quick 28 fire 39

Pattern-words(Reverse)+number(ascending order) and one values is placing in a single step.

Direction-Left to Right

Q 13.Find Last but one step(i.e. Second Last step)

Step II zebra   12 bank carriage 46 31 29 dusk

1 2 af(6.1) 5 af(6.2) 6 4 3

1 and 2 position are already fixed

Q 14.How many steps will be require to complete the rearrangement?

Age die 72 53 35 hold goal 26

af(6.1) 5 af(6.2) 6 4 1 3 2

Answer-6

Q 15. Find Last step

win 12 92 for 81 always 36 home

0.1 0.2 af(5.1) 3 4 5 2 1

Sol-Last step =win 12 home 36 for 81 always 92

Q 16. Step III-Train 23 star 61 32 fall hard 53 (Find Input)

Sol-Cannot be determined as term can be rearranged in several way.

Ex- 48 245 182 26 99 542 378 297

I 542 48 245 182 26 99 378 297

II 542 26 48 245 182 99 378 297

III 542 26 378 48 245 182 99 297

IV 542 26 378 48 297 245 182 99

V 542 26 378 48 297 99 245 182 (SBI PO 2000)

Pattern-number(highest to lowest)+number(Lowest to highest) and one value at a time.

Direction-Left to Right

Q 17. Step-II 765 42 183 289 542 65 110 350 Find Step IV?

1 2 3 4

Answer- 765 42 542 65 183 289 110 350

Q 18. show the output of last step?

39 88 162 450 386 72 29

Seq 3.1(af) af(5.1) 4 1 3 5 2

Output-450 29 386 39 162 72 88

————————————————————————————————————————————————

Ex- worst pink 48 lovely 17 98 33 camel

I 98 pink 48 lovely 17 33 camel worst

II 98 48 lovely 17 33 camel pink worst

III 98 48 33 17 camel lovely pink worst

Patter- Number(Descending)+Words(Reverse alphabetical order) two values at a time.

Direction- Number(Left to right) +Words(right to Left)

————-> ←————-

Q 19. Find Last Step

17 gate gain groom 45 ghost 28 54

3.1(af) A.3 A.3.1(af) A.1 2 A.2 3 1

Last step is=   54    45 28 17 gain gate ghost groom

Q 20. How many steps required to get an output.

37   hold 89 joker 67 kite fish 45

Seq. af(3.1) A.3 1 A.2 2 A.1 af(A.3.1) 3

So total steps required=3.

Join us on Telegram and Facebook for BANK Exam is also asked in other government exam like BANK IBPS SO RRB SSC. This note has been prepared by  Ms. Supriya Kundu is of one of best teacher in this field.If any question please ask in below.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »