Classification Puzzle Test for Bank Exam

Sitting Arrangement

Nov 16 • Bank, question bank • 235 Views • No Comments on Sitting Arrangement

 Sitting Arrangement

In this type of question, some clues regarding sitting or placing sequence of any items is given.The item can be some person,place,Animal or any Noun.The sequence of arranging the item can be in any format for ex-circle,single Row,parallel row,square,rectangle,pentagon,hexagon,octagon etc. format.

Following Question Prepared by Best Bank Coaching in Noida

In sitting arrangement,We have three types/forms of question-

1)Line/Row-Single or Parallel

2)Circular table

3)Square/Rectangle/Pentagon/Hexagon/Octagon/Decagon table

Best books for Competitive Exam

Q1. Seven persons A,B,C,D,E,F and G are standing in a straight line.

D is to the right of G.

C is between A and B.

E is between F and D.

There are three persons between G and B.(SSC CGL 2015)

Who is on the extreme left?

        a) G        b) A        c) B         d) D

Ans :- a) G

       Pattern-Left<-G->D->E->F->B->C->A->Right

Q2. Six girls are standing in such a way that they form a circle,facing the centre.Subbu is to the left of pappu,Revathi is between Subbu and nisha,Aruna is between pappu and Keerthana. Who is to the left of Pappu?(SSC CGL 2013)

a) Subbu       b) Keerthana       c) Nisha         d) Aruna

Ans :- a) Subbu

Pattern= Subbbu<- Pappu<- Aruna<-Keerthana<-Nisha<-Revathi

capture

Q3. A group of friends are sitting in an arrangement one each at the corner of an octagon.All are facing the center. Mahima is sitting diagonally opposite Rama,who is on sushma’s right. Ravi is next to Sushma and opposite girdhar,who is on Chandra’s left. Savitri is not on mahima’s right but opposite shalini. Who is on Shalini’s right? (SSC CGL 2010)

        a) Ravi         b) Mahima         c) Girdhar         d) Rama

Ans :- a) Ravi

capture

Q4. Six person A,B,C,D,E,F are sitting in 2 rows,3 in each.If E is not at  any end,D is second to left of F,C is neighbor of E and is sitting diagonally opposite to D and B is neighbor of F.Find who will be opposite to B?

        a) A         b) E         c) C         d) D

Ans :- b) E

capture

 

Q5.Four girls are sitting on a bench to be photographed.Shikha is to the left of Reena.Manju is to the right of reena. Rita is between Reena and Manju.who would be second from the left in the photograph?(Bank PO 1994)

a)Reena        b)Shikha        c)Manju        d)Rita

Answer :- D) Rita

        Right——-Manju->Rita->Reena->Shikha——-left

According to the given persons we have taken Left and Right and Answering the questions according to our perception

Read the following information carefully and answer the questions given below it:

(Bank PO 1994)

(A)There are five friends.

(B)They are standing in a row facing south.

(C)Jayesh is to the immediate right of alok.

(D)Pramod is between bhagat and Subodh.

(E)Subodh is between Jayesh and Pramod.

Right——–Bhagat->Pramod->Subodh->Jayesh->alok——–Left

(As they are facing south)

Join Best Exam Preparation group on Telegram 

Q6.Who is at the extreme left end?

a) Alok        b) Bhagat        c) Subodh      d) Data inadequate      e)None of                 these

Answer :- a) Alok

Q7.Who is in the middle?

a) Bhagat        b) Jayesh        c) Pramod       d) Subodh        e) Alok

Answer :- d) Subodh

Q8.To find answers to the above two questions,which of the given statements can be dispensed with?

       a) None      b) A only       c) B only        d) C only       e) D only

Answer :- b) A only

Q9. Five persons A,B,C,D and E are sitting in a row facing you such that D is on the left of C and B is on the right of E.A is on the right of C and B is on the left of D.If E occupies a corner position,then who is sitting in the center? (CBI 1995)

       a) A       b) B       c) C        d) D

Answer :- d) D

       Right——–A–C–D–B–E—-Left

  For More question and answer

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »