Time and Work Quiz

Aug 6 • Bank, Maths Notes, question bank • 419 Views • No Comments on Time and Work Quiz

Q1​. P can complete the work in 15 days and Q can complete the work in 20 days. If
they together works for 4 days then find the fraction of the work left.
1) 1⁄4
2) 1/10
3) 7/15
4) 8/15
5) none of these
Q2. 5 persons can prepare an admission list in 8 days working 7 hours a day. If 2
persons join them so as to complete the work in 4 days, they need to work per day
for
a) 10 hours b) 9 hours c) 12 hours d) 8 hours e)none of these
Q3. A contractor undertakes to make a road in 40 days and employs 25 men. After
24 days, he finds that only one-third of the road is made. How many extra men
should he employ so that he is able to complete the work 4 days earlier?
a) 100 b) 60 c) 75 d) None of these
Q4​. A and B together can complete a work in 12 days. A alone can complete it in
20 days. If B does the work only for half a day daily, then in how many days B
alone take to complete the work?
a) 10 days b) 20 days c) 60 days d) 25 days
Q5. Worker P takes 8 hours to do a job. Worker Q takes 10 hours to do the same job. How long
it take if both P & Q working alternately, to do the same job?
A. 40/9
B. 56
C.8 4⁄5 days
D.12 1⁄8
E. none of these
Q6. A can do a certain work in 12 days. B is 60% more efficient than A. How many days does B
alone take to do the same job?
A. 16/4
B. 15/2
C. 12
D. 14/3
E. none of these

Q7. P can do a piece of work in 7 days of 9 hours each and Q alone can do it in 6 days of 7
hours each. How long will they take to do it working together 8 2/5 hours a day?
A. 11
B. 4
C. 7
D. 3
E. none of these
Q8. A takes twice as much time as B and thrice as much time as C to finish a piece of work.
Working together they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in ?
A. 7
B. 6
C. 8
D. 9
E. none of these
Q9. A can do a 1⁄4 of a work in 10 days, B can do 40% of work in 40 days and C can do 1/3 of
work in 13 days. Who will complete the work first?
A. A
B. B
C. C
D. cannot be determine
E. none of these
Q10. P and Q together can complete a piece of work in 35 days while P alone can complete the
same work in 60 days. Q alone will be able to complete the same work in :
A. 42 days
B. 72 days
C. 84 days
D. 96 days
E. none of these

 

Answers and Solutions

  1. ANS 4

P completes the work in 15 days

Q completes the work in 20 days

LCM of 15 and 20 is 60. Therefore 60 units work to do.

P’s 1 day work = 60/15 = 4 units

Q’s 1 day work = 60/20 = 3 units

(p+q)’s 1 day work = 4+3= 7 units

In 4 days they do 4*7 = 28 +units work therefore left work is 32/60 = 8/15

Ans 8/15

 

  1. ANS a

5*8*7 = (5+2)*4*x

X = 10hours

Ans 10 hours  

 

  1. ANS c

(24*25)/(⅓) = ((25+x) * 12)/(2/3))

Ans 75

 

  1. ANS c

(a+b) complete a work in 12 days

A alone in 20 days

LCM of 12 and 20 is 60. Therefore 60 units work is there to do.

B alone must take 30 days but if B does only for half a day then he takes 60 days to complete 60 unit work.

Ans 60 days

 

  1. ANS c

P takes ———– 8 days

Q takes ———–10 days

Total work is 40 units

40/9 = 4 and 4/9

So ans is equal to 8 + ⅘ = 8 ⅘ days

 

6.

A:B = 5:8

A can do in 12days

B can do it in 60/8 = 7.5 or 15/2

Ans B

 

  1. ANS D

P 7 9 = Q 7 6

3P = 2Q

P:Q = 2:3

Therefore 2 7 9 = x 5 425

X = 3 days

 

8.

The ratio of Time taken by A and B to complete the work is 2:1 and that of A and C is 3:1.

Therefore efficiency of A and B is 1:2 and A and C is 1:3.

Efficiency of A,B and C is 1:2:3

6R = 2 days

1R = 12 days

2R = 6 days

Ans B

 

9.

A can does the whole work in 40 days and B can 100 days C can does in 39 days.

Ans C

 

10.

(P+Q) can complete a work in 35 days

Q alone can completes in 60 days

LCM of P and Q is 420.

(P+Q)’s 1 day work is 12 units

P’s 1 day work is 7 unit therefore Q’s 1 day work is (12-7) = 5 units

Time taken by Q alone is 420/5 = 84 days

Ans C

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »