• IBPS PO Prelims Memory Based Question 08 October 2017 1st Shift

    Oct 8 • Bank, IBPS PO, question bank • 1806 Views

    IBPS PO Prelims Memory Based Question 08 October 2017 1st Shift

    IBPS PO Quant Question Asked in 8th Oct Paper

    DI:

    • Tabular,
    • Pie Chart

    Number Series:

    • 9,5,6,10.5,23,?

    Solution:-

    9×0.5+0.5=5

    5×1+1=6

    6×1.5+1.5=10.5
    10.5×2+2=23
    23×2.5+2.5=60

    • 2,?,256,1024,2048

    Solution:-

    2048/2=1024

    1024/4=256

    256/8=32
    32/16=2

    • 1,20,58,134,286,?

    Solution:-

    1×2+18=20
    20×2+18=58
    58×2+18=134
    134×2+18=286
    286×2+18=590

    • 8,7,13,38,151,?

    Solution:-

    8×1-1=7
    7×2-1=13
    13×3-1=38
    38×4-1=151
    151×5-1=754

    • 18,20,26,38,?,88

    Solution:-

    18+2=20
    20+6=26
    26+12=38
    38+20=58
    58+30=88

    IBPS PO English Questions Asked on 8th October Paper

    • Reading comprehension: Financial Literacy in worldwide

    IBPS PO Reasoning Question Asked in 8th Oct Paper

    Puzzles Question

    There are eight people T S U V W X Y Z live on different floor of a building. Living in different states.

    • Z live on a odd no floor above floor no 3.the one from Gujarat live immediately below Z.
    • Three persons live between Z and the one who is from Rajasthan.
    • As many people live above z as below X. V live immediately below Y.
    • Y live on an odd no floor above X.
    • One person live between who is from Maharashtra and Y.
    • U live on an odd no floor. One from Kerala live immediately above U.
    • As many persons live between U & Z as between s and Goa.
    • More than two persons live Y and one from Bihar.
    • T is neither from Bihar nor from Odisha.

    No Comments on IBPS PO Prelims Memory Based Question 08 October 2017 1st Shift

    Read More
  • IBPS PO Prelims Memory Based Question 07 October 2017 1st Shift

    Oct 7 • Bank, IBPS PO, question bank • 1000 Views

    IBPS PO Prelims Memory Based Question 07 October 2017 1st Shift

     IBPS PO Reasoning Questions Asked in 7th Oct Paper

    Puzzles Set-1:

    Seven person A, B, C, D, E, F G likes seven colours. Yellow White Red Orange Blue Gray Black. They visit in different days starting from Monday to Sunday

    1) A visits one day after Thursday.

    2) Only 4 people are in between A and B

    3) The one who likes Red colour visits immediately after B.

    4) Only one person visit between Red and Blue

    5) The one who like white colour visit before one of days on which day C visits

    6) The one who like white colour does not visit on Monday.

    7) Only 1 person is in between D and E. D like Yellow.

    8) There are same as many person in between A and Blue colour which are one less in between B and C.

    9) Neither G nor F likes Black.

    10) G does not visit on Saturday and like grey colour.

    Solutions

    Monday- D- Yellow

    Tuesday-B-White

    Wednesday-E-Red

    Thursday-G-Orange

    Friday-C-Blue

    Saturday-F-Grey

    Sunday-A-Black

    Puzzle Set-2:

    J, K, L, M, N, O and P are seven different boxes of different colours i.e. Brown, Orange, Silver, Pink, Yellow, White and Green but not necessarily in the same order.

    Box which is of Brown colour is immediately above J. There are only two box between M and the box which is of Brown colour. Box which is of Silver colour is above M but not immediately above M. Only three box are between L and the box which is of Silver colour.

    The box which is of Green colour is immediately above L. The box which is of Pink colour is immediately above the box P. Only one box is there between K and N. Box K is above N. Neither box K nor J is of Yellow colour. J is not of orange colour.

    Solution

    O- Silver

    K- Orange

    M- Yellow

    N- Green

    L- Pink

    P- Brown

    J- White

    Syllogism Questions Asked In IBPS PO Prelims 1st Slot:

    Direction (1-2):

    Statement:

    All remarks are feedbacks

    Some feedbacks are words

    No word is a digit

    1) Conclusion:

    Some Feedbacks are definitely not digits.

    All digits being feedbacks is a possibility.

    2) Conclusion:

    All remarks being words is a possibility

    At least some remarks are digits.

    3) Statements:

    Some files are boxes

    All boxes are carton

    No carton is a plastic

    Conclusion:

    No file is a plastic.

    Some files are plastics.

    4) Statement:

    Some desks are chairs

    Some chairs are seats

    No seat is a table

    Conclusion:

    All desks can never be table

    Some chains are definitely not tables.

    5) Statements:

    All routes are ways

    All ways are paths

    Some ways are bridges

    Conclusion:

    At least some bridges are routes

    All routes being bridge is a possibility.

    Inequalities:
    1 L>I=N>P;I≥R>K;N≤E (i) E>P (ii) R

    2. S>A=N≥D; A≥L>E; M≤L≤D
    (i) S>E (i) L

    3. P≥V≥R<=EN
    (i)P>N (ii) G≥Y

    4. L>I=N>P; I≥R>K; N≤E (i) K>N (ii) I Syllogism:

    1. Statement
    All remarks are feedbacks
    Some feedbacks are words
    No word is a digit
    Conclusion:-
    some feedbacks are definitely not digits
    All digits being feedbacks is a possibility

    2. All remarks are feedbacks
    Some feedbacks are words
    No word is a digit
    Conclusion:-
    All remarks being words is a possibility
    At least some remarks are digits

    3. Statement
    Some files are boxes
    All boxes are cottons
    No cotton is a plastic
    Conclusion:-
    No file is a plastic
    Some files are plastics

    4. Some desks are chairs
    Some chairs are seats
    No seat is a table
    Conclusion:-
    All desks can never be tables
    Some chairs are definitely not tables

    5. All routes are ways
    All ways are paths
    Some ways are bridges
    Conclusion:-
    At least some bridges are routes
    All routes being bridges is a possibility.

    IBPS PO Quantitative Aptitude Questions Asked in 7th Oct Paper

    1. Number Series – Find the next number in the given series.
      17, 98, 26, 89, 35, ?                    Ans – 80
      2, 17, 89, 359, 1079, ?                Ans – 2159
      3, 5, 15, 45, 113, ?,                      Ans – 243
      7, 4.5, 5.5, 12, 49, ?                    Ans – 393
      3240, 540, 108, 27, ?, 4.5         Ans – 9
    2. Approximation –
      i) (√80.997 – √25.001) × (√120.98 + √16.02)= ?
      ii) 53.01 – 345.02 ÷ 22.99 = 2×?
      iii) √(3099.985 ÷ 62.001+14.001) = ?
      iv) (184.002 – 29 ÷ 5)x 29.997= ?
      v) (111.91×51) ÷ 14.02 = 11.002+ ?
    3. Simple interest on the sum A is 11% per annum and compound interest on the sum
      B which is 400 more than A in 2 years is 140% more of simple interest of A. Find the value of A?
    4. Data Interpretation – The Line Graph was given as below & questions on ratio, averages & differences are asked.

     

    IBPS PO English Questions Asked in 7th Oct Paper

    1. Reading Comprehension – Based on “Economy”. The passage was:The effects of the worst economic downturn since the Great Depression are forcing changes on state governments and the U.S. economy that could linger for decades.
      By one Federal Reserve estimate, the country lost almost an entire year’s worth of economic activity – nearly $14 trillion – during the recession from 2007 to 2009.The deep and persistent losses of the recession forced states to make broad cuts in spending and public workforces. For businesses, the recession led to changes in expansion plans and worker compensation. And for individual Americans, it has meant a future postponed, as fewer buy houses and start families.
      Five years after the financial crash, the country is still struggling to recover.
      “In the aftermath of [previous] recessions there were strong recoveries. That is not true this time around,” said Gary Burtless, a senior fellow at the Brookings Institution. “This is more like the pace getting out of the Great Depression.”
      For years, housing served as the backbone of economic growth and as an investment opportunity that propelled generations of Americans into the middle class. But the financial crisis burst the housing bubble and devastated the real estate market, leaving millions facing foreclosure, millions more underwater, and generally stripping Americans of years’ worth of accumulated wealth.
      Anthony B. Sanders, a professor of real estate finance at George Mason University, said even the nascent housing recovery can’t escape the effects of the recession.
      Home values may have rebounded, he said, but the factors driving that recovery are very different than those that drove the growth in the market in the 1990s and 2000s. Sanders said more than half of recent home purchases have been made in cash, which signals investors and hedge funds are taking advantage of cheap properties. That could freeze out average buyers and also means little real economic growth underpins those sales.

     

     

     

     

     

    No Comments on IBPS PO Prelims Memory Based Question 07 October 2017 1st Shift

    Read More
  • Letter Writing for IBPS PO 2017

    Sep 4 • Bank, English Notes, IBPS PO • 947 Views

    Letter Writing for IBPS PO 2017

     

    Dear Aspirants!

    The IBPS PO Exam is around the corner. This time the IBPS has also introduced the “Descriptive writing” in the Mains Examination. You must be prepared by now with your syllabus for the Mains  Examination. The Descriptive writing mainly includes Letter Writing, Essay Writing and Precis writing.

    Here are some examples of Letter writing by students of Best coaching in Delhi/Ncr

    Formal letters

    Q-1  Write a Formal Letter to your Municipal Corporation of your area in about 250 words complaining about the state of roads in your area and the lack of street lights there.

     

                                                                                                                                               A-77,Defence Enclave,
                                                                                                                                                   Meerut
     
    XYZ,Municipal Corporation office,
    Meerut
     
    Date:- 01st September 2017
     
    Subject: Complaint regarding the poor condition of streets and lack of Street Light.
     
    Dear Sir,
    I would like to bring to your notice the pathetic condition of roads and lack of Street lights in Defence Enclave. The roads in my area have not been repaired from quite a long time and contains a lot of potholes which cause maximum number of road accidents in this area.Apart from this, these holes are a dumping ground for various mosquitoes in rainy reason which is the reason for the widespread of various diseases.
     
    Additionally,there are no street lights in our area which also add up to the reason of increasing road accidents here. Lack of the street lights also increase the theft cases in our society day-by day.
     
    I request you to consider the alarming situation and take necessary action to get the roads repaired and increase the number of street lights in my area.
     
    Looking forward towards your instant  action.
     
    Thank You.
     
    Yours faithfully,
    Shivi Garg
     
    By Shivi Garg 

    Letter II

     The Commisioner                                                                  

    Municipal Corporation
    Sector 80, Phase II                                                                                  Flat B-27

    Noida (201302)                                                                                        Sector 53

                                                                                                              Noida (201301)
    Date – 02/09/2017
    Subject – Complain regarding the state of roads and lack of street light in our area.
    Dear Sir,
    I would like to bring to your kind notice the miserable condition of roads in my area and lack of street lights in sector 53, Noida. The roads are broken at many places as a result of this vehicles cannot move properly.
    Because of the bad situation of roads, the traffic problem occurs daily. As the monsoon is on its peak state which puts roads in bad shape. These worse state of roads is also the one reason for road accidents. Such bad conditions od roads has been repeatedly brought to the notice of PWD, but all efforts are in vain.
    Apart from this problem, one more issue is there which is also causing many problem i.e. lack of street lights in our society. As i have already discussed that there are many pits and ditches on the roads and the lack of street lights adds more problem in this. Some of the street lights are in working condition hence darkness remain everywhere in society. This led to crime as chain snatching and many others bad activity which is not in the favor of society. The ladies are not safe in evening. The holligans after committing crime takes advantages of darkness and run away.
    I, therefore request you to take necessary steps in improving the condition of roads as well as the street lights for the welfare of society.
    Thank You.
    Yours Faithfully

    Shivangi pandey

    By Shivangi Pandey 

    Informal Letter 

    #779,sec-16/17
    Hissar,Haryana(125001)Dear Mom,

    I hope this letter finds you in your best health and spirit.I am writting this letter to share my happiness on the
    achievements as this year in the college was very eventful.

    I was chosen a class repesentative. Earlier i thought it would be difficult for me to manage this huge responsibility but then my teachers and my fellow classmates encouraged me.
    Their believe and trust gave me the strength to grab this opportunity and I did the same. Till the time I was busy as a bee managing the whole class responsibility,all the events and many more things.
    And then our college displayed a notice about the cultural activity which I was leading and we have to perform in front of President Of India.This was very cherishable moment as performing in front of the President would
    make our college proud. I was very elated as well as nervous after reading the notice.Alot of emotions runnind around my mind.At that point of time self control was important and I succedded in doing so.I galloped to the Rehersal room
    and started making teams.The team should be best in all terms I whisphered in my mind and calmly started thinking about whom should be given different roles.

    After half an hour I manged to make the list and started calling them by their name explaning each one of them about their roles in the play. There was immense pressure that can be visible on each ones face as we have to do our best no matter how long it will take for us to rehearse.

    Finally the day arrived we all were very nervous, sOmebody was needed to boost us up and our mentor took the initative to do this.We are being motivated by him and filled with positive energy.Now the time has come for us to perform. We performed like never before and won the competition.
    We recieved the prize from President and he really apllauded our performance and we were very pleased by this.The Adminstrator of our collage honoured me with a trophy.My classmates and my teachers were so supportive as I missed many classes due to Practice sessions.So events and examination are wrapped
    and I am coming as my summer holidays are on cards.

    yours Lovely Daughter,

    Vashali bhatia

     
    By Vaishali Bhatia 

    No Comments on Letter Writing for IBPS PO 2017

    Read More
  • Time and Work Quiz

    Aug 6 • Bank, Maths Notes, question bank • 1707 Views

    Q1​. P can complete the work in 15 days and Q can complete the work in 20 days. If
    they together works for 4 days then find the fraction of the work left.
    1) 1⁄4
    2) 1/10
    3) 7/15
    4) 8/15
    5) none of these
    Q2. 5 persons can prepare an admission list in 8 days working 7 hours a day. If 2
    persons join them so as to complete the work in 4 days, they need to work per day
    for
    a) 10 hours b) 9 hours c) 12 hours d) 8 hours e)none of these
    Q3. A contractor undertakes to make a road in 40 days and employs 25 men. After
    24 days, he finds that only one-third of the road is made. How many extra men
    should he employ so that he is able to complete the work 4 days earlier?
    a) 100 b) 60 c) 75 d) None of these
    Q4​. A and B together can complete a work in 12 days. A alone can complete it in
    20 days. If B does the work only for half a day daily, then in how many days B
    alone take to complete the work?
    a) 10 days b) 20 days c) 60 days d) 25 days
    Q5. Worker P takes 8 hours to do a job. Worker Q takes 10 hours to do the same job. How long
    it take if both P & Q working alternately, to do the same job?
    A. 40/9
    B. 56
    C.8 4⁄5 days
    D.12 1⁄8
    E. none of these
    Q6. A can do a certain work in 12 days. B is 60% more efficient than A. How many days does B
    alone take to do the same job?
    A. 16/4
    B. 15/2
    C. 12
    D. 14/3
    E. none of these

    Q7. P can do a piece of work in 7 days of 9 hours each and Q alone can do it in 6 days of 7
    hours each. How long will they take to do it working together 8 2/5 hours a day?
    A. 11
    B. 4
    C. 7
    D. 3
    E. none of these
    Q8. A takes twice as much time as B and thrice as much time as C to finish a piece of work.
    Working together they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in ?
    A. 7
    B. 6
    C. 8
    D. 9
    E. none of these
    Q9. A can do a 1⁄4 of a work in 10 days, B can do 40% of work in 40 days and C can do 1/3 of
    work in 13 days. Who will complete the work first?
    A. A
    B. B
    C. C
    D. cannot be determine
    E. none of these
    Q10. P and Q together can complete a piece of work in 35 days while P alone can complete the
    same work in 60 days. Q alone will be able to complete the same work in :
    A. 42 days
    B. 72 days
    C. 84 days
    D. 96 days
    E. none of these

     

    Answers and Solutions

    1. ANS 4

    P completes the work in 15 days

    Q completes the work in 20 days

    LCM of 15 and 20 is 60. Therefore 60 units work to do.

    P’s 1 day work = 60/15 = 4 units

    Q’s 1 day work = 60/20 = 3 units

    (p+q)’s 1 day work = 4+3= 7 units

    In 4 days they do 4*7 = 28 +units work therefore left work is 32/60 = 8/15

    Ans 8/15

     

    1. ANS a

    5*8*7 = (5+2)*4*x

    X = 10hours

    Ans 10 hours  

     

    1. ANS c

    (24*25)/(⅓) = ((25+x) * 12)/(2/3))

    Ans 75

     

    1. ANS c

    (a+b) complete a work in 12 days

    A alone in 20 days

    LCM of 12 and 20 is 60. Therefore 60 units work is there to do.

    B alone must take 30 days but if B does only for half a day then he takes 60 days to complete 60 unit work.

    Ans 60 days

     

    1. ANS c

    P takes ———– 8 days

    Q takes ———–10 days

    Total work is 40 units

    40/9 = 4 and 4/9

    So ans is equal to 8 + ⅘ = 8 ⅘ days

     

    6.

    A:B = 5:8

    A can do in 12days

    B can do it in 60/8 = 7.5 or 15/2

    Ans B

     

    1. ANS D

    P 7 9 = Q 7 6

    3P = 2Q

    P:Q = 2:3

    Therefore 2 7 9 = x 5 425

    X = 3 days

     

    8.

    The ratio of Time taken by A and B to complete the work is 2:1 and that of A and C is 3:1.

    Therefore efficiency of A and B is 1:2 and A and C is 1:3.

    Efficiency of A,B and C is 1:2:3

    6R = 2 days

    1R = 12 days

    2R = 6 days

    Ans B

     

    9.

    A can does the whole work in 40 days and B can 100 days C can does in 39 days.

    Ans C

     

    10.

    (P+Q) can complete a work in 35 days

    Q alone can completes in 60 days

    LCM of P and Q is 420.

    (P+Q)’s 1 day work is 12 units

    P’s 1 day work is 7 unit therefore Q’s 1 day work is (12-7) = 5 units

    Time taken by Q alone is 420/5 = 84 days

    Ans C

     

    No Comments on Time and Work Quiz

    Read More
  • Time Speed and Distance Part 4

    Jul 30 • Uncategorized • 1288 Views

    1. A circular running path is 726 metres in circumference. Two men start from the same point and walk in opposite directions at 3.75 km/h and 4.5 km/h, respectively. When will they meet for the first time ?

    (a) After 5.5 min (b) After 6.0 min (c) After 5.28 min (d) After 4.9 min

     

    1. A train after travelling 150 km meets with an accident and then proceeds with 3/5 of its former speed and arrives at its destination 8 h late. Had the accident occurred 360 km further, it would have reached the destination 4 h late. What is the total distance travelled by the train?

    (a) 840 km (b) 960 km (c) 870 km (d) 1100 km

     

    1. A man swimming in a steam which flows 1 1 2 km/hr., finds that in a given time he can swim twice as far with the stream as he can against it. At what rate does he swim?

    (a) 1 5 2 km/hr (b) 1 4 2 km/hr (c) 1 7 2 km/hr (d) None of these

     

    1. Two persons start from the opposite ends of a 90 km straight track and run to and fro between the two ends. The speed of first person is 30 m/s and the speed of other is 125/6 m/s. They continue their motion for 10 hours. How many times they pass each other?

    (a) 10 (b) 9 (c) 12 (d) None of these

     

    1. A man starts from B to K, another from K to B at the same time. After passing each other they complete their journeys in 3 1 3 and 4 4 5 hours, respectively. Find the speed of the second man if the speed of the first is 12 km/hr.

    (a) 12.5 kmph (b) 10 kmph (c) 12.66 kmph (d) 20 kmph

     

    1. A train 100 metres long moving at a speed of 50 km/hr. crosses a train 120 metres long coming from opposite direction in 6 sec. The speed of the second train is

    (a) 60 km/hr. (b) 82 km/hr. (c) 70 km/hr. (d) 74 km/hr.

     

    1. A passenger sitting in a train of length 100 m, which is running with speed of 60 km/h passing through two bridges, notices that he crosses the first bridge and the second bridge in time intervals which are in the ratio of 7 : 4 respectively. If the length of first bridge be 280 m, then the length of second bridge is:

    (a) 490 m (b) 220 m (c) 160 m (d) Can’t be determined

     

    1. A man can row a certain distance against the stream in six hours. However, he would take two hours less to cover the same distance with the current. If the speed of the current is 2 kmph, then what is the rowing speed in still water?

    (a) 10 kmph (b) 12 kmph (c) 14 kmph (d) 8 kmph

     

    1. A boat, while going downstream in a river covered a distance of 50 mile at an average speed of 60 miles per hour. While returning, because of the water resistance, it took one hour fifteen minutes to cover the same distance . What was the average speed of the boat during the whole journey?

    (a) 40 mph (b) 48 mph (c) 50 mph (d) 55 mph 40.

     

    1. Two trains, 130 m and 110 m long, are going in the same direction. The faster train takes one minute to pass the other completely. If they are moving in opposite directions, they pass each other completely in 3 seconds. Find the speed of each train.

    (a) 38 m/sec, 36 m/sec (b) 42 m/sec, 38 m/sec (c) 36 m/sec, 42 m/sec (d) None of these

     

    Answers and Solutions

     

    1. (c) Their relative speeds = (4.5 + 3.75) = 8.25 km/h

    Distance = 726 metres = 726/1000km = 0. 726  

    Required time = 5.28min

     

    1. (c) The speeds of two persons is 108 km/h and 75 km/h. The first person covers 1080 km in 10 hours and thus he makes 12 rounds. Thus, he will pass over another person 12 times in any one of the direction.

     

    1. (b) 1st man ‘s speed2nt man ‘s speed= ab= 445313  

     

    2ns man’s speed is 10km/hr

     

    1. (b) Let speed of the second train = x km/hr. Relative speed of trains = (50 + x) km/hr. Distance travelled by trains = (100 + 120) = 220 metres

    Distance = Speed × Time

    (2201000) km = (50 + x)km/ hr (63600)h

    50 + x = 132

    X = 82 km/hr

     

    1. (c) Note here the length of the train in which passenger is travelling is not considered since we are concerned with the passenger instead of train. So, the length of the bridge will be directly proportional to the time taken by the passenger respectively.

    t = Time

    l = Length of bridge

    Therefore t1t2= l1l2

    X = 160m

     

    1. (a) If the rowing speed in still water be x kmph, and the distance by y km,

    then yx-2= 6

    y= 6(x-2)  …(1) and,

    yx+2 = 4

    Y = 4 (x + 2) …(2)

    6 (x – 2) = 4 (x + 2)

    x = 10 kmph

     

    1. (b) Time taken by the boat during downstream journey = 5060h = 56h

    Time taken by the boat in upstream journey = 54h

    Average speed = 25056 + 54 =1002450= 48mph

     

    1. (b) Let the Speed of faster train be x and speed of slower train be y.

    Now, when both the train move in same direction their relative speed = x – y

    Now, total distance covered = 130 + 110 = 240

    Now, distance = speed × time

    240 = ( x– y) × 60 ( 1min = 60sec)   

    x – y = 4 …(1)

    When the trains move in opposite direction then their relative speed = x + y  

    240 = ( x + y) × 3  

    80 = x + y …(2)

    on solving eqs (1) and (2),

    we get x = 42 m/sec and y = 38 m/sec

     

    No Comments on Time Speed and Distance Part 4

    Read More
  • Time Speed and Distance Part 3

    Jul 30 • Uncategorized • 1299 Views

    1. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/ hr and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the flight is:

    (a) 1 hours (b) 2 hours (c) 3 hours (d) 4 hours

     

    1. Points A and B are 70 km apart on a highway. One car starts from A and the another one from B at the same time. If they travel in the same direction, they meet in 7 hours. But if they travel towards each other, they meet in one hour. The speeds of the two cars are, respectively. (a) 45 and 25 km/h (b) 70 and 10 km/h (c) 40 and 30 km/h (d) 60 and 40 km/h

     

    1. Anil calculated that it will take 45 minutes to cover a distance of 60 km by his car. How long will it take to cover the same distance if the speed of his car is reduced by 15 km/hr?

    (a) 36 min (b) 55.38 min (c) 48 min (d) 40 min

     

    1. The jogging track in a sports complex is 726 metres in circumference. Pradeep and his wife start from the same point and walk in opposite directions at 4.5 km/h and 3.75 km/h, respectively. They will meet for the first time in :

    (a) 5.5 min (b) 6.0 min (c) 5.28 min (d) 4.9 min

     

    1. A river 3 m deep and 40 m wide is flowing at the rate of 2 km per hour. How much water (in litres) will fall into the sea in a minute?

    (a) 4,00,000 (b) 40,00,000 (c) 40,000 (d) 4,000

     

    1. The speed of a boat in still water is 15 km/h and the rate of stream is 5 km/h. The distance travelled downstream in 24 minutes is (a) 4 km (b) 8 km (c) 6 km (d) 16 km

     

    1. A person can swim in still water at 4 km/h. If the speed of water is 2 km/h, how many hours will the man take to swim back against the current for 6 km.

    (a) 3 (b) 4 (c) 1 4 2 (d) Insufficient data

     

    1. A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?

    (a) 4 km/h (b) 6 km/h (c) 8 km/h (d) Data inadequate

     

    1. A boat goes 24 km upstream and 28 km downstream in 6 hours. It goes 30km upstream and 21 km downstream in 6 hours and 30 minutes. The speed of the boat in still water is :

    (a) 10 km/h (b) 4 km/h (c) 14 km/h (d) 6km/h

     

    1. A man who can swim 48 m/min in still water swims 200 m against the current and 200 m with the current. If the difference between those two times is 10 minutes, find the speed of the current. (a) 30 m/min (b) 29 m/min (c) 31 m/min (d) 32 m/min

    Answers and Solutions

     

    1. (a) Let the duration of the flight be x hours.

    Then, x = 1hr

     

    1. (c) Let the speed of the cars be x km/h and y km/h respectively.

    Their relative speed when they are moving in same direction = (x – y) km/h.

    Their relative speed when they are in opposite directions = (x + y) km/h.

    Now, 70x+y= 1 or or x + y = 70 ….. (i) and

    70x-y= 7 or x – y = 10 ….. (ii)

    Solving (i) and (ii), we get x = 40 km/h and y = 30 km/h.

     

    1. (b) D = S × T

    60 = S 4560hr

    S =- 80km/hr

    Now, new speed = 80 – 15 = 65 km/hr.

    Time Distance/Speed 6065hr or  55.38min.

    Hence, Time to taken by car to travel same distance is 55.38 min.

     

    1. (c) Let the husband and the wife meet after x minutes. 4500 metres are covered by Pradeep in 60 minutes.

    In x minutes, he will cover 450060x metres.

    Similarily,

    In x minutes, his wife will cover 375060x m.

    Now, x = 5.28 min

     

    1. (b) Volume of water flowed in an hour

    = 2000 × 40 × 3 cubic metre = 240000 cubic metre

    volume of water flowed in 1 minute

    = 24000060=4000 = cubic metre = 40,00,000 litre

     

    1. (b) Downstream speed = 15 + 5 = 20 km/h.

    Required distance = 20 2460= 8km

     

    1. (a) Man’s speed in upstream = 4 – 2 = 2 km/h.

    Required time = 63km/ h = 2km/hr

     

    1. (b) Rate downstream = 162 kmph = 8 kmph;

    Rate upstream = 164kmph = 4 kmph.

    Speed in still water = 12(8 + 4) = 6 km/h.

     

    1. (a) Let speed of the boat in still water be x km/h and speed of the current be y km/h.

    Then, upstream speed = (x – y) km/h

    and downstream speed = (x + y) km/h

    24x-y + 28x+y = 6 ….. 1

    And 30x-y+ 21x+y= 132…… 2

    From equation 1 and 2

    Now, x = 10km/hr and y = 4km/hr

     

     

    No Comments on Time Speed and Distance Part 3

    Read More
  • Time Speed and Distance Part 2

    Jul 30 • Uncategorized • 815 Views

    1. Cars C1 and C2 travel to a place at a speed of 30 km/h and 45 km/h respectively. If car C2 takes 1 2 2 hours less time than C1 for the journey, the distance of the place is

    (a) 300 km (b) 400 km (c) 350 km (d) 225 km

     

    1. A man covers a certain distance on a toy train. If the train moved 4 km/h faster, it would take 30 minutes less. If it moved 2 km/h slower, it would have taken 20 minutes more. Find the distance.

    (a) 60 km (b) 58 km (c) 55 km (d) 50 km

     

    1. A goods train le same station and moves in the same direction at a uniform speed of 90 kmph. This train catches eaves a station at a certain time and at a fixed speed. After 6 hours, an express train leaves thup the goods train in 4 hours. Find the speed of the goods train.

    (a) 36 kmph (b) 40 kmph (c) 30 kmph (d) 42 kmph

     

    1. Without stoppages, a train travels certain distance with an average speed of 80 km/h, and with stoppages, it covers the same distance with an average speed of 60 km/h. How many minutes per hour the train stops ?

    (a) 15 (b) 18 (c) 10 (d) None of these

     

    1. If a man walks to his office at 3/4 of his usual rate, he reaches office 1/3 of an hour later than usual. What is his usual time to reach office.

    (a) 1 hr 2 (b) 1 hr (c) 3 hr 4 (d) None of these

     

    1. A train running between two stations A and B arrives at its destination 10 minutes late when its speed is 50 km/h and 50 minutes late when its speed is 30km/h. What is the distance between the stations A and B ? (a) 40 km (b) 50 km (c) 60 km (d) 70 km

     

    1. A thief goes away with a Maruti car at a speed of 40 km/h. The theft has been discovered after half an hour and the owner sets off in another car at 50 km/h. When will the owner overtake the thief from the start.

    (a) 1 2 2 hours (b) 2 hr 20 min (c) 1 hr 45 min (d) cannot be determined

     

    1. A starts 3 min after B for a place 4.5 km away. B on reaching his destination, immediately returns back and after walking a km meets A. If A walks 1 km in 18 minutes then what is B’s speed

    (a) 5 km/h (b) 4 km/h (c) 6 km/h (d) 3.5 km/h

     

    1. A long distance runner runs 9 laps of a 400 metres track everyday. His timings (in minutes) for four consecutive days are 88, 96, 89 and 87 respectively. On an average, how many metres/minute does the runner cover ?

    (a) 40 m/min (b) 45 m/min (c) 38 m/min (d) 49 m/min

     

    1. It takes eight hours for a 600 km journey, if 120 km is done by train and the rest by car. It takes 20 minutes more, if 200 km is done by train and the rest by car. The ratio of the speed of the train to that of the speed of the car is :

    (a) 4 : 3 (b) 3 : 4 (c) 3 : 2 (d) 2 : 3

     

    Answers and Solutions

     

    1. (d) Let C1 takes t hrs.

    Then, Q Distance is same.

    Distance = 225km

     

    1. (a) Let the distance be x km and speed of train be y km/h.

    Then by question, we have xy + 4 = xy 306  …..(i)

     

    xy – 2 = x y+ 2060 …..(ii)

    On solving (i) and (ii),

    we get x = 3y Put x = 3y

    Y = 20

    Hence, distance = 20 3 = 60km

     

    1. (a) Let the speed of the goods train be x kmph.

    Distance covered by goods train in 10 hours

    = Distance covered by express train in 4 hours.

    10x = 4 × 90 or x = 36.

    So, speed of goods train = 36 kmph.

     

    1. (a) Due to stoppages, it covers 20 km less .

    Time taken to cover 20km = 2080hr 15 min

     

    1. (b) If new speed is ab of original speed.

    Then, usual time × (ba– 1) change in time

    usual time = 13

    usual time = 13 3 = 1hr

     

    1. (b) Let the distance between the two stations be x km.

    Then, x50106 = x 30506

    X = 50km

     

    1. (a) Distance to be covered by the thief and by the owner is same.

    Let after time ‘t’, owner catches the thief.

    T = 212hr

     

    1. (a) A covers 3.5 km before he meets B in (18 × 3.5 + 3) = 66 min

    B’s speed is 5km/hr

    1. (a)  Average speed = total Distancetotal time= 400 4 9360 = 40 metres /minute

     

    1. (b) Let the speed of the train and the car be x km/h and y km/h, respectively.

    Now,

    xy= 34

    No Comments on Time Speed and Distance Part 2

    Read More
  • Time, Speed and Distance part 1

    Jul 30 • Uncategorized • 938 Views

    1. An aeroplane flies along the four sides of a square at the speeds of 200, 400, 600 and 800 km/h. Find the average speed of the plane around the field.

    (a) 384 km/h (b) 370 km/h (c) 368 km/h (d) None of these

     

    1. A monkey ascends a greased pole 12 metres high. He ascends 2 metres in first minute and slips down 1 metre in the alternate minute. In which minute, he reaches the top ?

    (a) 21st (b) 22nd (c) 23rd (d) 24th

     

    1. A man walks a certain distance and rides back in 1 6 h. 4 He can walk both ways in 3 7 h. 4 How long it would take to ride both ways ?

    (a) 5 hours (b) 1 4 hours 2 (c) 3 4 hours 4 (d) 6 hours

     

    1. There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 seconds to reach the 12th pole . How much time will it take to reach the last pole?

    (a) 25.25 s (b) 17.45 s (c) 35.75 s (d) 41.45 s

     

    1. A man is walking at a speed of 10 km per hour. After every kilometre, he takes rest for 5 minutes. How much time will he take to cover a distance of 5 kilometres?

    (a) 48 min. (b) 50 min. (c) 45 min. (d) 55 min.

     

    1. On a journey across Bombay, a tourist bus averages 10 km/h for 20% of the distance, 30 km/h for 60% of it and 20 km/h for the remainder. The average speed for the whole journey was (a) 10 km/h (b) 30 km/h (c) 5 km/h (d) 20 km/h

     

    1. In a 800 m race around a stadium having the circumference of 200 m, the top runner meets the last runner on the 5th minute of the race. If the top runner runs at twice the speed of the last runner, what is the time taken by the top runner to finish the race ?

    (a) 20 min (b) 15 min (c) 10 min (d) 5 min

     

    1. A man walks half of the journey at 4 km/h by cycle does one third of journey at 12 km/h and rides the remainder journey in a horse cart at 9 km/h, thus completing the whole journey in 6 hours and 12 minutes. The length of the journey is

    (a) 36 km (b) 1332 km 67 (c) 40 km (d) 28 km

     

    1. A train does a journey without stoppage in 8 hours, if it had travelled 5 km/h faster, it would have done the journey in 6 hours 40 minutes. Find its original speed.

    (a) 25 km/h (b) 40 km/h (c) 45 km/h (d) 36.5 km/h

     

    1. A train leaves station X at 5 a.m. and reaches station Y at 9 a.m. Another train leaves station Y at 7 a.m. and reaches station X at 10: 30 a.m. At what time do the two trains cross each other ?

    (a) 7 : 36 am (b) 7 : 56 am (c) 8 : 36 am (d) 8 : 56 am

     

    Answers and solutions

    1. (a) Let each side of the square be x km and let the average speed of the plane around the field be y km/h.

    Then, Average speed = 384 km/h.

     

    1. (a) In 2 minutes, he ascends = 1 metre

    10 metres, he ascends in 20 minutes.

    He reaches the top in 21st minute.

     

    1. (c) We know that, the relation in time taken with two different modes of transport is

    t(walk both) + t(ride both) = 2 (twalk + t ride)  

    314 + t (ride both) = 2 254

    t(ride both) = 434hrs

     

    1. (d) Let the distance between each pole be x m.

    Then, the distance up to 12th pole = 11 x m

    Speed = 11x24 m/s

    Time taken to covers the total distance of 19x = 41.45s

     

    1. (b) Rest time = Number of rest × Time for each rest

    = 4 × 5 = 20 minutes

    Total time to cover 5 km

    (510 60) minutes + 20 minutes = 50 minutes.

     

    1. (d) Let the average speed be x km/h.

    and total distance be y km.

    Then, 0.210y + 0.630y + 0.220y = yx

    X = 20km/hr

     

    1. (c) After 5 minutes (before meeting), the top runner covers 2 rounds i.e., 400 m and the last runner covers 1 round i.e., 200 m. T

    op runner covers 800 m race in 10 minutes.

     

    1. (a) Let the length of the journey =x km.

    Journey rides by horse cart = x(1- 1213) = 16x km

    x= 36km

     

    1. (a) Let original speed = S km/h

    Here, distance to be covered is constant

    S 8 = (S + 5)(203)

    S = 25km/hr

     

    1. (b) Let the distance between X and Y be x km.

    Then, the speed of A is x4 km/h and that of B is 2x7 km/h.

    Thus, both of them meet at 7 : 56 a.m.

    No Comments on Time, Speed and Distance part 1

    Read More
  • Number series Quiz 2

    Jul 30 • Uncategorized • 1511 Views

     

    Number series Quiz 2

     

    1)   4    6    14    44    ?    892

     

    • 176
    • 172
    • 178
    • 1821
    • None of The Above

     

     

    2) 126   64   34   20   14   ?

     

    • 12
    • 14
    • 16
    • 18
    • None of The Above

     

     

    3) 16   8   12   30   ?   472.5

     

    • 100
    • 105
    • 205
    • 300
    • None of The Above

     

     

    4)  25   34   30   39   35   ?

     

    • 45
    • 44
    • 46
    • 50
    • None of The Above

     

     

    5)  10,   11,   13,   21,   69, ?

     

    • 384
    • 490
    • 453
    • 390
    • None of The Above

     

     

    6)  5, ………,   8,   56,   7,   63,   9   ?

     

    • 45
    • 35
    • 40
    • 42
    • None of The Above

     

    7)  32,…….., 92,   134,   184   ?

     

    • 55
    • 38
    • 45
    • 58
    • None of The Above

     

     

    18)  11,   16,   26, ………..,   86   ?

     

    • 46
    • 56
    • 76
    • 86
    • None of The Above

     

     

    9)  198,   194,   185,   169, …….?

     

    • 154
    • 165
    • 144
    • 134
    • None of The Above

     

     

    10)  9050,   5675,   3478,   2147, …….?

     

    • 3478
    • 1418
    • 2428
    • 3678
    • None of The Above

     

     

          Answer key

     

    1.C 2.A 3.B 4.B 5.C
    6.C 7.D 8.A 9.C 10.B

     

    SOLUTIONS

    1.C  4    6    14    44    ?    892

    4*1+2=6

    6*2+2=14

    44*4+2=178(ans)

     

    2.A  126   64   34   20   14   ?

    126/2+1=64

    64/2+2=34

    14/2+5=12(ans)

     

    3.B 16   8   12   30   ?   472.5

    16*.5=8

    8*1.5=12

    12*2.5=30

    30*3.5=105(ans)

     

    4.B   25   34   30   39   35   ?

    25+9=34

    34-4=30

    30+9=39

    35+9=44(ans)

     

    5.C  10,   11,   13,   21,   69, ?

    10+1=11

    11+2=13

    69+384=453(ans)

    6.C 5, ………,   8,   56,   7,   63,   9   ?

    5*1=5

    8*5=40(ans)

    8*1=8

     

    7.D  32,…….., 92,   134,   184   ?

    32+26=58(ans)

    35=34=92

    92+42=134

     

    8.A  11,   16,   26, ………..,   86   ?

    11+5=16

    16+10=26

    26+20=46(ans)

     

    9.C 198,   194,   185,   169, …….?

    198-2^2=194

    194-3^2=185

    169-5^2=144(ans)

     

    10.B  9050,   5675,   3478,   2147, …….?

    9050-15^2=5675

    5675-13^3=3478

    2147-9^3=1418(ans)

     

    No Comments on Number series Quiz 2

    Read More
  • Number series Quiz 1

    Jul 30 • Uncategorized • 705 Views

    Number series Quiz 1

     

    Number series

     

     

    • 5, 25, 7,______, 9, 19
    • 23
    • 22
    • 25
    • 32
    • None of The Above

     

     

    2)  62, 64,______, 32, 14,16

     

    • 26
    • 28
    • 30
    • 32
    • None of The Above

     

     

    3)  100, 50, 52, 26, 28,______

     

    • 30
    • 32
    • 14
    • 16
    • None of The Above

     

     

    4)  980, 392, 156.8,______, 25.088, 10.0352

     

    • 62.72
    • 63.85
    • 65.04
    • 60.28
    • None of The Above

     

     

    5)  113, 225, 449,_____, 1793

     

    • 789
    • 786
    • 897
    • 987
    • None of The Above

     

     

    6)  5, 9, 21, 37, 81,_____

     

    • 163
    • 153
    • 181
    • 203
    • None of The Above

     

     

    7)   2, 10, 30, 68,______

     

    • 126
    • 130
    • 140
    • 150
    • None of The Above

     

     

    8)  45, 46, 70, 141,_______, 1061.5

     

    • 353
    • 353.5
    • 352.5
    • 352
    • None of The Above

     

     

    9)  33, 321, 465, 537, 573_______

     

    • 600
    • 591
    • 585
    • 498
    • None of The Above

     

     

    10) 2, 9,_______, 105, 436, 2195

     

    • 25
    • 27
    • 30
    • 33
    • None of The Above

     

     Answer key

     

    1.B 2.C 3. C 4.A 5.C
    6.B 7.B 8.B 9.B 10.C

     

    SOLUTIONS

     

    1. (B) 5, 25, 7,______, 9, 19

                    5+2=7; 7+2=9

                   25-3= 22 (ans)

     

    1. C. 62, 64,______, 32, 14,16

         62-2/2= 30 (ans)

          64/2 =32

     

    1. C. 100, 50, 52, 26, 28,______

       100/2=50

    52/2=26

    28/2=14 (ans)

     

    4 .A.   980, 392, 156.8,______, 25.088, 10.0352

    980*⅖=392

    156.8*⅖=62.72(ans)

     

    5.C 113, 225, 449,_____, 1793

    113*2-1=225

    225*2-1=449

    449*2-1=897(ans)

     

    6.B  5, 9, 21, 37, 81,_____

    5*2-1=981*2-1=153(ans)

    7.B  2, 10, 30, 68,______
    1^3+1=2

    3^3+2=10

    5^3+5=130(ans)

     

    8.B   45, 46, 70, 141,_______, 1061.5

    45*1+1=46

    46*⅔+1=70

    141*5/2+1=353.5(ans)

     

    9.B  33, 321, 465, 537, 573_______

    33+288=321

    321+144=465

    573+18=591(ans)

     

    10.C  2, 9,_______, 105, 436, 2195

    2*1+(1*7)=9

    9*2+(2*6)=30(ans)

     

    No Comments on Number series Quiz 1

    Read More