• Seating Arrangement Quiz 1

    Jul 24 • Uncategorized • 675 Views

    Seating Arrangement Quiz 1

    Directions (Question 1-5) Read the following information carefully and answer the questions given below.

    There are six professors P, Q, R, S, T and U who will take lectures on each day of a week. Starting from Monday to Sunday one lecture per day.

    (i) Professor P will deliver lecture immediately after Professor S.

    (ii) Professor R will not deliver lecture on friday.

    (iii) There will be one holiday which will not fall on saturday.

    (iv) Professor U will deliver lecture on the very next day of holiday.

    (v) There will two days gap between lectures of Professor Q and U.

    (vi) Professor T will deliver lecture on wednesday and it is not immediately followed by lecture of Professor U.

     

    Question 1- On which day Professor S will deliver lecture?

    1. Friday
    2. Saturday
    3. Sunday
    4. Thursday
    5. Tuesday

     

    Question 2-  Which day will be holiday in the week?

    1. Sunday
    2. Friday
    3. Monday
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Question 3- How many lectures will be delivered between lectures of Professor U and S?

    1. None
    2. One
    3. Two
    4. Three
    5. Four

     

    Question 4-  Who will be delivering the last lecture?

    1. Q
    2. R
    3. P
    4. Can’t be determined
    5. None of these

    Question 5- Which of the following statements is not necessary to find the correct order of the lectures delivered by the professors?

    1. (i)
    2. (ii)
    3. (iv)
    4. (v)
    5. (vi)  

    Directions (Question 6-10) Read the following informations carefully and answer the questions given below.

    There are eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table.

    (i) R and T are sitting next to each other.

    (ii) Q is on the left side of T.

    (iii) W is on the right side of S.

    (iv) A is sitting next to U

    (v) U is on the left of R

    (vi) There are three other friends between Q and W.

     

    Question 6- If P is to be seated at first position and moving clockwise, Who will be at the sixth position?

    1. Q
    2. V
    3. R
    4. Can’t be determined
    5. None of these

    Question 7- Which of the following statement given below is true?

    1. R is second to the right of T
    2. P is on the immediate right of U
    3. T is on the immediate left of S
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Question 8- Which of the following is an incorrect pair of friends seating to each-other?

    1. TP
    2. SR
    3. QP
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Question 9- If each person interchanges his position with the friend sitting opposite to him, who will be on the right of S?

    1. T
    2. U
    3. V
    4. Can’t be determined
    5. None of these

     

    Question 10- If P interchanges his position with S, and so do W and R, which of the following will be true?

    1. W is second to the left of T
    2. Q and P are opposite to each other
    3. U is on the immediate left of R
    4. P is on the immediate left of W
    5. None of these

    Answer Key

    Join our Whatsapp Group https://chat.whatsapp.com/4CvoD9OziiEAF3xsn4o3kH 

    Question Answer
    1 (2)
    2 (4)
    3 (1)
    4 (3)
    5 (1)
    6 (1)
    7 (4)
    8 (3)
    9 (4)
    10 (1)

    Solutions

    Join our telegram group https://t.me/joinchat/AAAAAAqFMwrD915nt5sg8w 

    Question 1-5

    Days Professor
    Monday R
    Tuesday Q
    Wednesday T
    Thursday Holiday
    Friday U
    Saturday S
    Sunday P

    Question 6-10

    No Comments on Seating Arrangement Quiz 1

    Read More
  • Simplification And Quadratic Equation Quiz

    Jul 23 • Bank, IBPS PO • 1011 Views

    Direction (1-5): What value will come in place of the question mark (?) in the following questions ?

     

    1. 624 ÷ 26 × 3 + 110 =?

    (1) 182 (2) 172 (3) 118 (4) 108 (5) None of these

     

    1. 456 – 559 = ? – 213 + 1118

    (1) 34 (2) 2118 (3) 179 (4) 11118 (5) None of these

     

    1. 567 – 4824 ÷ 134 = ? × 9

    (1) 33 (2) 59 (3) 37 (4) 57 (5) None of these

     

    1. (0.125)3÷ (0.25)2× (0.5)2=(0.5)?–3

    (1) 12 (2) 18 (3) 14 (4) 10 (5) None of these

     

    1. 160% of 250 + ? = 120% of 400

    (1) 160 (2) 40 (3) 80 (4) 120 (5) None of these

     

    Direction (66-70) : In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and give answer.

    If

    (1) x > y

    (2) x y

    (3) x < y

    (4) x y

    (5) x = y or the relationship cannot be established

     

    1. I. 5x2 – 87x + 378 = 0
    2. 3y2 – 49y + 200 = 0

     

    1. I. 14x2 – 37x + 24 = 0
    2. 28y2 – 53y + 24 = 0

     

    1. I. 2x2 – 3x – 35 = 0
    2. y2 – 7y + 6 = 0

     

    1. I. 6x2 – 29x + 35 = 0
    2. 2y2 – 19y + 35 = 0

     

    1. I. 12x2 – 47x + 40 = 0
    2. 4y2 + 3y – 10 = 0

     

    1. (1)

          624 ÷ 26 × 3 + 110 = ?

          24 × 3 + 110

           72 + 110

           182

     

    1. (5)

         456 – 5 59 = ? –213 + 1118  

          ? = 456 – 559 + 2131118  

          ? = (4 + 2 – 5) + (561359) – 1118  

          ? = 1 + (15+ 6 – 1018)  – 1118  

          ? = 1 + (11181118)

          ? = 1 + 2218 = 1 + 119  

          ? = 229

     

    1. (2)

         567 – 4824 ÷ 134 = ? × 9  

         567 – 36 = ? × 9  

         531 = ? × 9  

         ? = 5319 = 59

     

    1. (4)

        (0.125)3 ÷ (0.25)2 × (0.5)2 = (0.5)? – 3

        (0.5)9 ÷ (0.5)4 × (0.5)2 =  (0.5)? – 3

         ? – 3 = 9 – 4 + 2  

         ? – 3 = 7  

         ? = 7 + 3 = 10

     

    1. (3)

         160% of 250 + ? = 120% of 400  

          250 × 160100 + ? = 400 × 120100

          400 + ? = 480  

          ? = 480 – 400 = 80

     

    1. (1)
    2. 5x2 – 87x + 378 = 0  

    5x2 – 45x – 42x + 378 = 0  

    5x (x – 9) – 42(x – 9) = 0  

    (5x – 42) (x – 9) = 0  

    x = 425 , 9

    1. 3y2 – 49y + 200 = 0  

    3y2 – 24y – 25y + 200 = 0  

    3y(y – 8) – 25(y – 8) = 0

    (3y – 25) (y – 8) = 0

    y = 253 , 8

    Cleary, x > y

     

    1. (2)
    2. 14x2 – 37x + 24 = 0

    14x2 – 21x – 16x + 24 = 0

    7x (2x – 3) – 8(2x – 3) = 0

    (7x – 8) (2x – 3) = 0

    x = 87 , 32

    1. 28y2 – 53y + 24 = 0

    28y2 – 21y – 32y + 24 = 0

    7y (4y – 3) – 8(4y – 3) = 0

    (7y – 8) (4y – 3) = 0

    y = 87 , 34

    clearly, x > y

     

    1. (5)
    2. 2x2 – 3x – 35 = 0  

    2x2 – 10x + 7x – 35 = 0

    2x(x – 5) +7(x – 5) = 0

    (2x + 7) (x – 5) = 0

    x = – 7 2 , 5

    1. y2 – 7y + 6 = 0

    y2 – 6y – y + 6 = 0

    y(y – 6) – 1(y – 6) = 0

    (y – 1) (y – 6) = 0

    y = 1, 6

     

    1. (4)
    2. 6x2 – 29x + 35 = 0

    6x2 – 15x – 14x + 35 = 0

    3x(2x – 5) – 7(2x – 5) = 0

    (3x – 7) (2x – 5) = 0

    x = 73 , 52

    1. 2y2 –19y + 35 = 0

    2y2 – 14y – 5y + 35 = 0

    2y (y – 7) – 5(y – 7) = 0

    (2y – 5) (y – 7) = 0

    y = 52 , 7

    Clearly, x < y

     

    1. (2)
    2. 12x2 – 47x + 40 = 0

    2x2 – 15x – 32x + 40 = 0

    3x (4x – 5) – 8(4x – 5) = 0

    (3x – 8) (4x – 5) = 0

    x = 83 , 54

    1. 4y2 + 3y – 10 = 0

    4y2 + 8y – 5y – 10 = 0

    4y (y + 2) – 5(y + 2) = 0

    (4y – 5) (y + 2) = 0

    y = 54 , –2

    Clearly, x y

    No Comments on Simplification And Quadratic Equation Quiz

    Read More
  • QUIZ 1

    Jul 23 • Uncategorized • 1032 Views

    QUIZ 1

    1.  460 × 15 – 5 × 200 = ?
    1. 92000       b) 4600   c) 1378000         d) 7000          e) None of these

     

    1.  216+(334–114) = ?

     

    1. 4512      b) 4 ¼         c) 4712          d) 514           e) None of these

     

    1.  36251 + 43261 = ? + 52310
    1. 27202        b) 28102          c) 29302          d) 26602            e) None of these

     

    1. 736 of 534 + 262 = 61800 – ?
    1. 56533        b) 57533           c) 58533            d) 37355           e) None of these

     

    1.  ? ÷ 62 × 12 = 264
    1. 1364         b) 1284             c) 1348              d) 1388            e) None of these

     

    1.  415 313+ ? = 20% of 120
    1. 10115      b) 10       c) 5         d)  15        e) none of these

         

    1. 47256 64 = 1024 4?
    1. 2 b. 3 c. 4 d. 5 e. None of these

     

    1.  5384 = 25?
    1. 25 b. 50 c. 46 d. 28 e. 48

     

    1.      9. 35832 4 346656 = x2
    1. 1156 b. 1444 c. 36   d. 1681 e. None of these

     

    1.      10. 7 – 42 = ? + 63 + 28
    1. 23 + 77 b.23 + 117 c. 23 – 137 d. 23 e. None of these

     

    1.       11. 32000376 = ?
    1. 136 b.  126 c. 146 d. 116 e. None of these

     

    1. 714025 + 698896 = ?2
    1. 61 b. 46 c. 39 d. 41 e. 51

          

          13 :  36% of 245 – 40% of 210 = 10 – ?
             a) 5.8            b)6.8           c) 4.9          d) 5.6          e) None of these

         

    1.  72% of 486 – 64% of 261 = ?
    2.           a) 184.66       b) 183.66         c) 188.88           d) 182.88          e) 186.24

     

    1.       475 + 64% of 950 = 900 + ?
    1. 183       b) 233           c) 1983         d) 1863           e) None of these

     

    Answer key

     

                                                                         

     

    1. e
    2.ec 3.a 4. b 5. a 6. b 7. b
    8. e 9. c 10.  c 11. b 12. d 13. a 14. d
    15. a

     

            SOLUTIONS:

     

    1.(e)  460 × 15 – 5 × 200 = ?

            6900 – 1000 = 5900 (ans)

     

    1. (e) 216+(334–114) = ?

            = 13/6 + (15/4 – 5/4)

            =13/6 + 5/2 = 28/6 = 423(ans)

     

    1. (a) 36251 + 43261 – 52310 = 27202 (ans)

     

    1. (b) 736 of 534 + 262 = 61800 – ?

               X = 61800 –456534 – 262

                   = 57533 (ans)

     

    1. (a)  ? ÷ 62 × 12 = 264

                 x/62 12 = 264

                   X = 6222 = 1364 (ans)

     

     6.(b)  415 313+ ? = 20% of 120

                 21/5 10/3 + x = 120

                   X = 24-14 = 10 (ans)

     

    1. (b) 47256 64 = 1024 4?

       4744= 45 4x

          411= 4x + 5

           X+5 = 11

           X = 6 (ans)

     

    1. (e) 5384 = 25?

                53*4*8 = 52x

                   2x = 3*4*8

                      X = 48 (ans)

     

    1. (c)  35732 4 345856 = ?

              18*2*36 = x2

                  X = 36 (ans)

     

    1. (c) 7 – 42 = ? + 63 + 28

             7+ 16 – 2*4*7 = 23 – 87 = x + 57

             = 23 – 137 (ans)

     

    1. (b) 32000376 = 126 (ans)

     

    1. (d) 714025 + 698896 = ?2

               845 + 836 = 1681 = x2

                        X = 41 (ans)

     

    1.  (a) 36% of 245 – 40% of 210 = 10 – ?
               245*36/100 – 210*40/100 = 10 – x

             441/5 – 84 = 10 – x

             X = 10 – 4.2 = 5.8 (ans)

     

    1.  (d)  72% of 486 – 64% of 261 = ?

            = 486*772/100 – 261*64/100 = 8748/25 – 4176/25 = 182.88 (ans)

         

    15.(a) 475 + 64% of 950 = 900 + ?

             475 + 950*64/100 = 900 + x

              475 + 608 = 900 + x

              X = 1083 – 900 = 183 (ans)

     

    No Comments on QUIZ 1

    Read More
  • Number Series Quiz

    Jul 23 • Uncategorized • 647 Views

    Directions (1-5): In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.

    Q1. 2  11  38  197  1172  8227  65806

    (a) 11

    (b) 38

    (c) 197

    (d) 1172

    (e) 8227

    Q2. 16  19  21  30  46  71  107

    (a) 19

    (b) 21

    (c) 30

    (d) 46

    (e) 71
    Q3. 7  9  16  25  41  68  107  173

    (a) 107

    (b) 16

    (c) 41

    (d) 68

    (e) 25
    Q4. 4  2  3.5  7.5  26.25  118.125

    (a) 118.125

    (b) 26.25

    (c) 3.5

    (d) 2

    (e) 7.5
    Q5. 16  4  2  1.5  1.75  1.875

    (a) 1.875

    (b) 1.75

    (c) 1.5

    (d) 2

    (e) 4
    Direction (6-10) : What will come in place of the question mark (?) in the following number series ?

     

    6. 13,    16,    22,    33,    51,    (?)

    (1) 89 (2) 78 (3) 102 (4) 69 (5) None of these
    7. 39,    52,    78,    117,    169,    (?)

    (1) 246 (2) 182 (3) 234 (4) 256 (5) None of these
    8. 656,    432,    320,    264,    236,    (?)

    (1) 222 (2) 229 (3) 232 (4) 223 (5) None of these
    9. 62,    87,    187,    412,    812,    (?)

    (1) 1012 (2) 1437 (3) 1337 (4) 1457 (5) None of these
    10. 7,   8,    24,    105,    361,    (?)

    (1) 986 (2) 617 (3) 486 (4) 1657 (5) None of these
    1. Ans.(d)

    Sol. The series is based on the following pattern:

    11 = 2 × 3 + 5

    38 = 11 × 4 – 6

    197 = 38 × 5 + 7

    1172 ≠ 197 × 6 – 8

    1172 is wrong and it should be replaced by 197 × 6 – 8 = 1174
    2. Ans.(a)

    Sol. The series is based on the following pattern:

    107 – 71 = 36

    71 – 46 = 25

    46 – 30 = 16

    30 – 21 = 9

    21 – 19 = 2≠4

    19  should be replaced by 17 for which 21 – 17 = 4
    3. Ans.(d)

    Sol. The series is based on the following pattern:

    16 = 9 + 7

    25 = 16 + 9

    41 = 25 + 16

    68 ≠ 41 + 25

    68 should be replaced by 66.
    4. Ans.(c)

    Sol. The series is based on the following pattern: ×0.5,×1.5,×2.5,×3.5,×4.5

    Obviously, 3.5 Is the wrong number which should be replaced by 3.
    5. Ans.(b)

    Sol. The series is based on the following pattern: ×0.25,×0.5,×0.75,×1,×1.25

    Obviously, 1.75 is the wrong number which should be replaced by 1.5.
    6. pattern of the number series is : 13 + 3 = 16 16 + (3 + 3) = 22 22 + (6 = 5) = 33 33 + (11 + 7) = 51 51 + (18 + 9) = 78
    7. (3) The pattern of the number series is : 39 + (13 × 1) = 52 52 + (13 × 2) = 78 78 + (13 × 3) = 117 117 + (13 × 4) = 169 169 + (13 × 5) = 234
    8. (1) The pattern of the number series is : 656 – 224 = 432 432 – (224 ÷ 2) = 320 320 – (112 ÷ 2) = 264 264 – (56 ÷ 2) = 234 236 – (28 ÷ 2) = 222
    9. (2) The pattern of the number series is : 62 + (25 × 1) = 87 87 + (25 × 22) = 187 187 + (25 × 32) = 412 412 + (25 × 42) 812 812 + (25 × 52) = 1437
    10. (1) The pattern of the number series is : 7 + (1)2 = 8 8 + (1 + 3)2 = 24 24 + (4 + 5)2 = 105 105 + (9 + 7)2 = 361 361 + (16 + 9)2 = 986

    No Comments on Number Series Quiz

    Read More
  • Miscelleneous Questions

    Jul 23 • Bank, IBPS PO • 591 Views

    Direction (1-5): Study the given information carefully to answer the given questions.

    There are 2500 employees in a company. The company has its branches in five different states, viz Bihar, Punjab, Delhi, Uttar Pradesh and Himachal Pradesh. Out of the total employees, 40% are females. 25% of the female employees work in Delhi. Out of the total number of male employees, 15% work in Punjab, 35% work in Bihar, 17% work in Uttar Pradesh, 10% work in Himachal Pradesh and the remaining male employees work in Delhi. There is no female employee in Himachal Pradesh. Out of the total females, 33% work in Uttar Pradesh, 18% work in Punjab and the remaining work in Bihar.

     

    1. If 60% of the male employees of Bihar and 50% of female employees of Delhi leave the company, then what will be the ratio of the male to female employees in these states respectively?

    (1) 25 : 42 (2) 42 : 25 (3) 1 : 2 (4) 7 : 6 (5) None of these

     

    1. What is the difference between the total number of female employees in Bihar and Punjab together and that in UP and Delhi together?

    (1) 190 (2) 180 (3) 155 (4) 160 (5) None of these

     

    1. What is the ratio between the 25% of the male employees in Punjab and 20% of the female employees in Delhi?

    (1) 21 : 10 (2) 525 : 250 (3) 8 : 21 (4) 21 : 8 (5) None of these

     

    1. What is the total number of employees working in Bihar?

    (1) 765 (2) 625 (3) 725 (4) 525 (5) None of these

     

    1. The total number of employees in Bihar is what per cent of the total number of employees in that company?

    (1) 30.8% (2) 30.4% (3) 30.6% (4) 30.7% (5) None of these

     

    1. 18 men can complete a work in 28 days. 24 women can complete the same piece of work in 54 days. 12 men and 18 women work together for 16 days. If only the men were to complete the remaining work in 4 days, then how many men would be required?

    (1) 40    (2) 37    (3) 38    (4) 45    (5) 50

     

    1. When the numerator and the denominator of a fraction are increased by 2 and 3 respectively, then the fraction becomes 58 and when the numerator and the denominator of the same fraction are increased by 3 and 4 respectively, then the fraction becomes 811 . What is the original fraction?

    (1) 87 (2) 43 (3) 58 (4) 67 (5) None of these

     

    1. A Man mixes 2L of water in 9L of milk and then sells the mixture at 10% higher price than that of milk. If considering the price of water is negligible, then what is the net profit earned by man in the whole transaction?

    (1) 35% (2) 34% (3) 32.2% (4) 34.4% (5) None of these

     

    1. A sum of money was invested for 14 years in first scheme, which offers simple interest at a rate of 8% pa. The amount received from first scheme after 14 years was then invested for two years in second scheme, which offers compound interest (compounded annually) at a rate of 10% pa. If the interest received from second scheme was Rs 6678, then what was the sum invested in first scheme ?

    (1) Rs 15500 (2) Rs 14500 (3) Rs 16000 (4) Rs 12500 (5) None of these

     

    1. 4 years ago, the ratio of 1 2 of Rohan’s age and four times of Sohan’s age at that time was 5 : 12. Eight years hence, 1 2 of Rohan’s age will be less than Sohan’s age at that time by 2 years. What is Sohan’s present age?

    (1) 10 years (2) 14 years (3) 12 years (4) 5 years (5) 8 years

     

    (1-5) : No. of female = 2500 × 40100 = 1000

    No. of male = 2500 – 1000 = 1500

     

    1. (2) Required ratio = 525 40100250 50100  = 210100 = 42 : 25

     

    1. (2) Required difference = [330 + 250] – [240 + 180] = 580 – 420 = 160

     

    1. (4) Required ratio = 225 25100250 20100 = 9 : 8

     

    1. (1) Total number of employees in Bihar = 525 + 240 = 765

     

    1. (3) Required percentage = (7652500 100 ) % = 30.6%

     

    1. (5) 18 men × 28 days = 24 women × 54 days 7m = 18w

    Total work = 28 × 18 = 504

    work done by 12 men and 18 women in 16 days = (12 m + 18w) × 16 = (12 m + 7m) × 16 = 304  Remaining work = 504 – 304 = 200  

    No. of men required = 2004 = 50

     

    1. (2) x + 2y + 3   = 58

    8x – 5y = –1 ……………(i)

    x + 3y + 4   = 2.9100 9          

    11x – 9y = –1 ……………(ii)

    Or, from (i) and (ii) 4y = 3x

    Original fraction = x y = 4 3

     

    1. (3) Let price of 1L of milk be Rs 1 CP of 9L of milk = rs 9 After adding water he has a mixture of = 9 + 2= 11L Price of 11L of mixture = Rs 11 As he sells the mixture at 10% higher price than the price of milk, so we need to calculate this percentage on pure milk which is 9L. So, 10% of 9 = Rs 0.9 Now, SP = 11 + 0.9 = Rs 11.9 Overall gain = 11.9 – 9 = Rs 2.9 Net Gain % = 2.9 100 9          % = 32.2%

     

    1. (5) Sum of money be Rs 100  S. I after 14 year = 100 14 8 100   = Rs112  Total amount = 100 + 112 = Rs 212 and amount received after two years = 212 × 110 100 × 110 100 = Rs 256.52  C. I = 256.52 – 212 = Rs 44.52 Now, 44.52 unit  6678  100 unit  6678 100 44.52  = Rs 15000

     

    1. (1) Let the present age of Rohan be x years and that of Sohan be y years

    Then, 4 year ago, Rohan’s age = (x – 4) years Sohan’s age = (y – 4) years Now, according to the question, =   – 4 2 4 – 4 x y = 5 12 or,   – 4 2 4 –16 x y = 5 12 or, – 4 4 –16 x y = 5 6 or, 6x – 24 = 20y – 80 or, 6x – 20y = – 56 or, 10y – 3x = 28 …… (i) After 8 years, 8 2 x  + 2 = y = 8 or, 2 x + 4 + 2 = y + 8 or, y – 2 x = – 2 or, 2y – x = – 4 …… (ii) or, x = 2y + 4 …… (iii) Putting the value of x in equation (i), we get 10y – 3(2y + 4) = 28 or, 10y – 6y – 12 = 28 or, 4y = 10 Hence the present age of sohan is 10 years

    No Comments on Miscelleneous Questions

    Read More
  • Data Interpretation Quiz

    Jul 23 • Bank, IBPS PO, IBPS Specialist Officer • 553 Views

    Direction (56–60): Study the following table and bar graph carefully and answer the given questions. Table and bar graph shows the percentage of appeared and qualified candidates in a SBI PO examination from six different institutes respectively.

     

    1. What is the ratio between the qualified candidates from institutes P, Q and R together and the appeared candidates from institutes S, T and U together?

    (1) 52 : 225 (2) 26 : 125 (3) 125 : 26 (4) 13 : 200 (5) None of these

     

    1. What percent of the candidates from institute T has been declared qualified out of the total candidates appeared from this institute?

    (1) 16% (2) 26% (3) 16.66% (4) 18% (5) None of these

     

    1. What is the approximate percentage of students qualified with respect to those appeared from the institutes Q and R together?

    (1) 20% (2) 21% (3) 22% (4) 23% (5) None of these

     

    1. Which institute has the highest percentage of candidates qualified with respect to those appeared?

    (1) P (2) Q (3) R (4) S (5) None of these

     

    1. What is the average number of appeared candidates from the institutes P, Q and U together?

    (1) 19800 (2) 2200 (3) 6600 (4) 8600 (5) None of these

     

    Direction (41–45): Study the following line graphs carefully and answer the given questions. Line graph shows the profit percent earned by two companies A and B over the given years.

     

    Profit % = Income – Expenditure ×100 Expenditure

     

    1. If the income of Company A in the year 2012 was equal to the expenditure of Company B in the year 2015, then what was the ratio of their respective profits?

    (1) 13 : 15 (2) 15 : 26 (3) 13 : 26 (4) Cannot be determined (5) None of these

     

    1. If the income of Company A in the year 2015 was equal to its expenditure in the year 2016, then what was the ratio of its respective incomes in these two years?

    (1) 4 : 5 (2) 3 : 4 (3) 2 : 3 (4) Cannot be determined (5) None of these

     

    1. For Company B, in which year is the percent of increase in percent profit over that of previous year the highest?

    (1) 2016 (2) 2013 (3) 2015 (4) Cannot be determined (5) None of these

     

    1. If the expenditure of Company A in the year 2011 was Rs 40 crores, then what was its income in that year?

    (1) Rs 50 crore (2) Rs 48 crore (3) Rs 46 crore (4) Cannot be determined (5) None of these

     

    1. What was the difference in the expenditures of these two Companies in the year 2013?

    (1) 10   (2) 100   (3) 1000   (4) Cannot be determined   (5) None of these

     

    Solutions:

     

    1. (1) Total no. of qualified candidates from institutes P, Q and R together

    = 8000 × (16 + 20 + 16100)        

    = 8000 × 52100 = 4160

    Total no. of appeared candidates from institutes S, T and U together

    = 36000 × 15 + 10 + 25100         

    = 36000 × 50100 = 18000  

    Required ratio = 4160 : 18000 = 52 : 225

     

    1. (5) No. of qualified candidates from institute

    T = 8000 × 12100 = 960

    No. of appeared candidates from institute

    T = 36000 × 10100 = 3600  

    Required% = (9603600 100 )% = 26.66%

     

    1. (2) Total of qualified candidates from institutes Q and R together

    = 8000 × 20 16 100        

    = 8000 × 36100 = 2880

    Total no. of appeared candidates from institutes Q and R together

    = 36000 × (18 + 20100)        

    = 36000 × 38100 = 13680  

    Required % = (288013680 100) % = 21.05% 21%

     

    1. (1)

     

    1. (3) Total no. of appeared candidates from institutes P, Q and U together

    = 36000 × (12 + 18 + 25100)         

    = 36000 × 55100 = 19800  

    Required average = 198003 = 6600

     

    1. (5)
    2. (3)Let expenditure of Company A in the year 2015 = Rs100  

    Income = 100 × 140100 = Rs140 and

    expenditure of Company A in the year 2016 = Rs140  

    Income = 140 × 150100 = Rs210  

    Required ratio = 140 : 210 = 2:3

     

    1. (3)
    2. (2) Expenditure of Company A in the year 2011 = Rs40 crore  

    Income = 40 × 120100 = Rs 48 crore

    1. (4)

     

    No Comments on Data Interpretation Quiz

    Read More
  • CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

    Jul 21 • Bank, IBPS PO • 627 Views

    CLOZE TEST FOR BANK EXAMS 

     

    Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-  

    In a welcome move this week, India has (71) two key global conventions meant to keep children away from work, decades since they were originally adopted by the International Labour Organisation. Nonetheless, the (72) aroused by the Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Act, 2016 over the government’s (73) towards complete (74) of child labour will persist. The ILO treaties are about the minimum age at which a person may begin work and the (75 ) industries where she may not. Crucially, conventions 138 and 182 of the United Nations body leave it to the member-states to determine what constitutes acceptable or unacceptable work for children at different ages. Such flexibility has given the Indian government (76) room in adopting the international standards in question, even though the 2016 legislation falls several (77) below a comprehensive prohibition of child labour. The Act contains the controversial provision that (78 ) the employment of children below 14 years under the rubric of family enterprises and the declassification of several industries as hazardous occupations. The (79) effects on the ground from these dilutions of the original 1986 Act could be widespread. With roughly 90% of the workforce continuing to remain outside the (80) of the organised sector, protecting vulnerable children from exploitation is difficult.  

     

    71) a) ratified b) accepted c) sanctified d) endorsed e) passed                   

    72) a) faith b) anxiety c) credence d) dubiety e) scepticism                    

    73) a) separation b) estrangement c) fondness d) commitment e) adhesion      

    74) a) retirement b) abolition c) rectification d) delusion e) compulsion                                                      

    75) a) venturesome  b) grievous c) hazardous d) dicey e) mortal                  

    76) a) relax b) squirm c) silt d) flutter e) wiggle                                         

    77) a) aspects b) facets c) notches d) decremented e) measures                

    78) a) notes b) condones c) heeds d) marks e) specify                             

    79) a) detrimental b) hostile c) lethal d) ruinous e) malign                                 

    80) a) breadth b) width c) amplitude d) ambit e)  sphere                                

    ANSWERS

    71. A

    72. E

    73. D

    74. B

    75. C

    76. E

    77. C

    78. B

    79. A

    80. D

     

    No Comments on CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

    Read More
  • ERROR DETECTION FOR BANK EXAMS

    Jul 21 • Bank, IBPS PO, Uncategorized • 832 Views

    ERROR DETECTION FOR BANK EXAMS

    ERROR DETECTION FOR BANK EXAMS

    1. Having an institution mechanism/(a) is one thing, but infusing a sense/(b) of responsibility in those helming/(c) State governments is quite another./(d)  NO ERROR/(e)

     

    2. It is also a possible part shot by/(a) the outgoing administration before/(b) the unambiguously partisan/(c) Trump team takes charge./(d) NO ERROR/(e) 

     

    3. Over the years the bureaucratic impediments/(a) that the cumbersome requirements posed to/(b) genuine applicants were so severe that much had/(c) to knock on the doors of high courts for remedy./(d) NO ERROR/(e)

     

    4. The new rules address many irritants/(a) in the process of getting a passport,/(b) but also make one wonder why these/(c) were not introduced long before./(d) NO ERROR/(e) (ago)

     

    5. At present, the existing/(a) staff are  redeployed, and existing/(b) buildings are being utilised/(c) for administrative purposes./(d) NO ERROR/(e)

    6. The decision to increase the number/(a) of districts was taken following/(b) the spiralling of an agitation/(c) in Jangaon, Sircilla and Gadwal./(d) NO ERROR/(e) (no error)

     

    7. Equally questioning is the NDA government’s own/(a) record in pursuing the case, which seems to have sped up only now,/(b) after the Milan high court overturned the lower court’s/(c) partial acquittal of Finmeccanica officials./(d) NO ERROR/(e) (questionable)

     

    8. Eradicating corruption from the defense sector/(a) is a necessity, not only  for saving taxpayer/(b) money but also uphold the country’s/(c) battlefield preparedness./(d) NO ERROR/(e)

    9. Equipments bought on/(a) compromised quality standards/(b) can have untold consequences/(c) at critical moments./(d) NO ERROR/(e)

     

    10. Some may believe it is time to set free the Rajiv case/(a) prisoner as they were mere accessories/(b) in the assassination, while/(c) the masterminds are dead./(d) NO ERROR/(e) (prisoners)

    ANSWERS

    1. A , Mechanism is noun and an adjective describes a noun so ‘institutional’ will replace ‘institution’.
    2. A, ‘Parting’ will replace ‘part’.
    3. C, We use ‘much’ for uncountable noun and ‘many’ for countable noun so ‘many’ will replace ‘much’.
    4. D, ‘Ago’ is used in past tense and ‘before’ in past perfect so replace before by ago.
    5. B, ‘Being’ is used when the action is done by someone else and not the subject of the sentence (are being redeployed).
    6. E, NO ERROR
    7. A, ‘Questionable’ will replace ‘questioning’.
    8. C, Not only – but also is a type of correlative conjunction. They link the same words so to will come after but also.
    9. A, equipment will replace equipments.
    10. B, prisoners will replace prisoner.

    No Comments on ERROR DETECTION FOR BANK EXAMS

    Read More
  • CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

    Jul 20 • Uncategorized • 663 Views

    CLOZE TEST FOR BANK EXAMS 

    CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

     

    • Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    

     

     

    Assam’s Bihugeet songs celebrate the many colours of the Brahmaputra and its life-sustaining character, with stirring (71) by Bhupen Hazarika in praise of the of its people in their most challenging moment — when the river turns (72) during the monsoon and floods the plains. That season is once again upon the State, and the death toll has (73) 40. Lakhs have been put off their normal stride, with tens of thousands (74) from their homes. The (75) has circled vast parts of the Kaziranga National Park, (76) its wildlife into towns. There are dramatic images of a rhinoceros walking through the streets. A (77) to normality must now await (78) of the rising waters, and the drafting of a comprehensive relief plan by the Assam government with help from the Centre and the specialized units of the disaster response forces. Yet, short-term measures can have no (79) impact on the Brahmaputra’s course each year, as several factors (80) its tendency to overrun its banks in the June-July season.

    71) a) versions b) variations c) renditions d) presentations e) readings      

    72) a)  furious b) raging c) idiotic d) inflamed e) fuming                                  

    73) a)  cleared b) crossed c) failed d) shown e) raised                                     

    74) a)  displaced b) succeed c) shifted d) dismissed e) rejected                

    75) a)  overwhelm b) inundated c) submerged d) water e) deluge                  

    76) a)  clearing b) lifting c) dispersing d) leaving e) breaking                         

    77) a) return  b) move c) relieved) submission e) proclaim                           

    78) a) weakening  b) reduce c) decrement d) abatement e)  fade                     

    79) a) lasting b) ensuring c)  abiding d) remaining e)  surviving                       

    80) a) contact b) leverage c) rank d) influence e) power                              

    ANSWERS

    71. C

    72. A

    73. B

    74. A

    75. E

    76. C

    77. A

    78. D

    79. A

    80. D

     

     

    No Comments on CLOZE TEST FOR BANK EXAMS

    Read More
  • math quiz 2

    Jul 18 • Uncategorized • 567 Views

    QUIZ 2

     

    Q 1 :  25 : 36 is the ratio of area of two equilateral triangle.find ratio of their altitude ?

    1. 36 : 25
    2. 25 : 3 6
    3. 5 : 6
    4. 5 : 6

     

    Q 2 : each edge of a cube is increased by 40 % , the percentage increase in its surface area

    1. 40%
    2. 60%
    3. 80%
    4. 96%

     

    Q 3 :  HCF and product of two no’s are 15 and 6300 .find the no of possible pair of numbers?

    1. 4
    2. 3
    3. 2
    4. 1

     

    Q 4 : find 12+35 + 1235  ?

    1. 1
    2. 2
    3. 12
    4. 0

     

    Q 5 :  The batting average of 40 innings of a player is 50 runs. His highest score exceeds his lowest score by 172 runs. If these two innings (highest and lowest) are excluded, the average of the remaining 38 innings become 48 runs. Find his highest score ?

    1. 165
    2. 170
    3. 172
    4. 174

     

    Q 6 : The ratio of first and second class fares between two railway station is 4 : 1 and that of the number of passengers travelling by first and second classes is 1 : 40. on a day Rs 1100 are collected as total fare, find  the amount collected from the first class passengers is ?

    1. Rs 315
    2. Rs 275
    3. Rs 137.5
    4. Rs 100

     

    Q 7 :  60 % student of a class passed in english, 70% passed in Hindi and 40% passed in both. What percentage of student fail in the both english and Hindi ?

    1. 10%
    2. 20%
    3. 25%
    4. 30%

     

    Q 8 : A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs 225 for it the cost price of the bicycle for A is :

    1. Rs 110
    2. Rs 125
    3. Rs 120
    4. Rs 150

     

    Q 9 : A person lent some money at 9% simple interest and an equal amount of money at 10% simple interest each for two years. If his total interest was Rs 760, what amount was lent in each case ?

    1. Rs 1700
    2. Rs 1800
    3. Rs 1900
    4. Rs 2000

     

    Q 10: Difference between Comp. interest and simple interest on a certain sum of money for 2 years is Rs 300.at the rate of 10% per annum Find sum ?

    1. Rs 3100
    2. Rs 31500
    3. Rs 30,000
    4. Rs 30500

    Q 11 : A work can be completed by P and Q in 12 days, Q and R in 15 days, R and P in 20 days. In how many days P alone can finish the work?

    1. 10 days
    2. 20 days
    3. 30 days
    4. 60 days

     

    Q 12 : A is 50% as efficient as B. C does half of the work done by A and B together. If C alone does the work in 20 days, then A, B and C together can do the work in how many days ?

    1. 523 days
    2. 623 days
    3. 6 days
    4. 7 days

     

    Q 13 : Two boats A and B start towards each other from two place, 108 km apart. Speed of the both boats A and B in still water (same) are 12 km/hr. If A proceeds down and B up the stream, they will meet after how many time?

    1. 4.5 h
    2. 4 h
    3. 5.4 h
    4. 6 h

     

    Q 14 :  The missing term in the sequence

               0,  3,  8,  15,  24,….., 48 is

    1. 35
    2. 30
    3. 36
    4. 39

     

    Q 15 : If x = 32 +3, then the value of x3+1x3?

    1. 8
    2. 9
    3. 2
    4. 4

     

    Answer key

     

    1. 3
    2. 4 3. 3 4. 3 5. 4 6. 4 7. 1
    8. 4 9. 4 10.  3 11. 3 12. 2 13. 1 14. 1
    15. 1

     

    Solutions

     

    1. (3) Ratio of area = 25:36 (given )

             So, ration of height = 25:36 = 5 : 6 (ans)

     

       2) (4) edge increase by 40%

              Area increase by =  (x + y +  xy/100) %

                                          = 40 + 40 + 4040 /100 = 96 %       (ans)

     

     3) (3)  HCF = 15;  product of two no = 6300  

                    So, undivided part of no’s = 6300/1515 = 420/15 = 28

               Factor of 28 is (1, 28) and (4, 7)

               so , the no of possible pair is 2

    4) (3) use a2– b2= (a+b)(a-b)

    5) (4) after reducing 2 innings , the total run excluded= 100 + 76 = 176

             So , lowest score=2; highest score = 174  (ans)  

    6) (4)  ratio of fares = 4 : 1

             Ratio of first class: second class = 1 : 40

             Ratio of fare collections = 4*1 : 1*40  = 1 : 10

             Amount of first class passenger = 1100 * 1/11 = 100 (ans)

     

    7) (1) english and hindi passed student = (60 + 70 )% = 130 %

          But it not possible that passing percentage is more than 100%

         And 40% pass in both subject which is english and hindi

          So, actual passing percentage is = 130 – 40 = 90%

                   Percentage of failed student = 100 – 90 = 10 % (ans)

     

    8) (4)   cp of A                      cp of B                  cp of C

                 100                          120                     120 5/4 = 150

                   

                  According the question 150 = 225

                                                      So, 1 = 225/150

                                                      And 100 = 225/150 100 = 150  (ans)

    9) (4) total interest after 2 years = 38%

            38% ——– 760

            100%———-760/38*100= 2000 (ans)

     

    10) difference between CI – SI = R2//10

                300——-1%

                 30000————100% (ANS)

    11) (3)  p and q can in 12 days; q and r in 15 days; r and p in 20 days

              LCM of 12, 15 and 20 = 60 unit work

               P,q and r 1 day work = 12/2= 6 unit

               P one day work = 6 -4 = 2

                So, total days to fines the task by P = 60/2 = 30 (ans)

    12) (2) ratio of efficiency of   A : B : C = 50 : 100 : 75 = 2:4:3  

             Total work =60 unit

             A,B and C can do the job in = 60/9= 623days (ans)

    13) (1)  total time = 108/(12+12) = 4.5 h (ans)

     

    14) (1)    0+3=3 ; 3+5= 8 ; 8+7= 15 ; 15 +9 =24 ; 24+11= 35 (ans)

     

    15) (1)   (32+3)3+1(32+3)3 = 4 +3+4-3  =8 (ans)

     

    No Comments on math quiz 2

    Read More