CLOZE TEST 6

Jul 9 • English Notes • 55 Views • No Comments on CLOZE TEST 6

CLOZE TEST 6

CLOZE TEST 6

 

Directions (71-80) : In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits blank appropriately. Find out the appropriate word in each case-    

The focus of public and judicial concern over the situation (71) in India’s prisons has in recent times been related to overcrowding and long spells of (72) faced by (73)inmates too poor to obtain bail. On some occasions, such as when the horrific blinding of prisoners in Bhagalpur took place over three decades ago, the (74) human rights situation also attracted attention. The (75) murder of a woman life convict in the Byculla women’s prison in Mumbai on June 23 has brought the focus back on custodial violence, especially the (76) of (77) to authoritarian behaviour. The allegation that prison guards targeted Manjula Shette, a lifer brought to the jail a couple of months ago from the Yerwada Central Prison in Pune as a warder, over some missing rations is indeed (78). It is said she (79) the (80) of the guards because of her rising popularity among the women prisoners. This suggests that until her arrival the inmates may not have been accustomed to even rudimentary care from the jail authorities. Eyewitnesses say that when the warder was severely assaulted by the guards, it led to a riot-like situation among the prisoners.

71) a) ongoing b) wide spreading c) routine d) prevailing e) commuting       

72) a) incarceration b) restriction c) detention d) liberation e) emancipation     

73) a) needy b) beggard c) indigent d) famished e) opulent    

74) a) sobre b) solemn c) dark d) stark  e) hard      

75) a) brutal b) heavy c) onus d) crushing e) bleak       

76) a) gullibility b) feebleness c) vulnerability d) immunity e) credulity       

77) a) partners b) inmates c) women d) officers e) helpers        

78) a) astounding b) stupendous c) remarkable d) startling e) staggering       

79) a) reacted b) jolted  c) experienced d) faced  e) incurred        

80) a) temper b) mood c) wrath  d) irritation e) warmth       

 

ANSWERS

(71) D

(72) A

(73) C

(74) D

(75) A

(76) C

(77) B

(78) D

(79) E

(80) C

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »