Practice Question on Simple Interest for IBPS PO

Jan 25 • Bank, Maths Notes • 764 Views • No Comments on Practice Question on Simple Interest for IBPS PO

Practice Question on Simple Interest for IBPS PO                             

Practice Question on Simple Interest for IBPS PO,SBI PO,Bank, SSC and other government exam preparation.               

  Practice set  

  1. In what time (years), a sum of Rs. 2800 gives a simple interest of Rs. 455 at 5%  per annum?

              a. 7/3            b. 9/3              c. 10/3              d. 13/4               e. None of these

  1. What sum of money will give Rs. 300 as simple  interest for 10 months at 6% per two months ?

              a. 1000         b. 1500          c. 2000              d. 3000              e. None of these

  1.  A sum of money becomes 5/3 times in 9 years at simple interest. In how many years does it become 7/3 times of itself at the same rate of simple interest ?

              a. 15               b. 12              c. 18                   d. 21

Practice Question on Simple Interest for IBPS PO

  1. A sum of money gives amount to Rs. 1670 in 98 years and to Rs. 1700 in 100 years. Find the sum of money .

             a. 100             b. 150               c. 200                 d. 220

  1. what should be the least number of months in which the simple interest on Rs. 2700 at 8% per annum be an exact number of rupees ?

             a. 1                   b. 2                     c. 3                        d. 4                   e. None of these

  1. Ratio of the amount and the interest after 3 years will be 59:9 . Then the rate of interest per annum is

             a. 4%                b. 6%                  c. 3%                    d. 5%                 e. None of these

Question asked By Best Bank Coaching 

  1. If the difference between the simple interest and true discounts on a sum of money due 5 years at 4% per annum simple interest is 40. Find the sum of money

            a. 1500              b. 4000             c. 1000             d. 1200                 e. None of these

  1. The difference between  compound interest and simple interest on a sum of money for 2 year sat 7% per annum is 49. find the sum of money

           a. 3000              b. 4900              c. 10000             d. 7000

For Join Best Exam Preparation group on Telegram 

  1. A sum of money becomes 9 times in 3 years at compound interest. In how many years will it amount to 27 times itself at same rate of interest.

           a. 3.5                   b. 4.5                   c. 4                      d. 3                       e. None of these

  1. A sum of money becomes 1.8 times in 8 years at simple interest. In how many years will it amount to 2.7 times itself

           a. 16                     b. 19                  c. 18                   d. 17                      e. None of these

Best Books for Competitive exam Preparation

  1. 11. Find the rate percent per annum, if Rs. 3000 amounts to Rs. 3630 in 1 years, interest being compounded half yearly

          a. 20%                  b. 12%               c. 5%                  d. 15%                  e. None of these

  1. A sum of money becomes 6/5 of itself in 5/2 years at a certain rate of interest . the rate of interest per annum is

         a. 10%                    b. 6%               c. 8%                    d. 7%                   e. None of these

  1. A sum of money amounts to Rs. 12500 in 7 years and to Rs. 15700 in 11 years. Find the sum of money

         a. 6900                 b. 6000            c. 7300                d. 8100                 e. None of these

  1. The compound interest on a certain sum of money for 2 years at 10% per annum is 374. The simple interest on the same sum at the same rate and for the same time will be

        a. 350                     b. 300              c. 320                 d. 340                     e. None of these

  1. What is the difference between compound interest and simple interest on Rs. 1250 at rate 4% per annum for 2 years, interest being compounded annually

          a. 1                         b. 2                  c. 3                    d. 4

Top SSC Coaching Center in South Delhi

  1. A person invests money in two different schemes for 4 years and 5 years at 5% and 6% per annum respectively. At the completion of each scheme, he gets the same interest on both scheme. the ratio of his investment is

         a. 3 : 1                    b. 3 : 2             c. 2 : 3              d. 1 : 3                        e. None of these

  1. If the ratio of the principle and the amount after 10 years is 40:48, the rate of interest per annum is

        a. 2%                      b. 4%               c. 6%                 d. 1%                           e. None of these

  1. The difference between the simple interest and compound interest on a sum of money at 6% per annum for 1 year, interest being compounded half-yearly is 27. Find the sum of money

       a. 30000               b. 27000        c. 25000           d. 20000                      e. None of these

  1. A sum of money amounts to RS. 4255 in 57 years and amounts to Rs. 4595.4 in 58 years at simple interest. What is the rate of interest ?

      a. 5%                       b. 6%              c. 7%                  d. 8%                              e. None of these

  1. A lent Rs. 7000 to B for 3 years and Rs. 4000 to C for 2 years on simple interest and received 4350 in all from both as interest. The rate of interest per annum is

      a. 20%                  b. 5%               c. 15%                  d. 10%                           e. None of these

  1. Ramesh took Rs. 3825 as a loan which along with interest is to be repaid in 2 equal annual installments . If the rate of interest is 4% compounded annually, the the value of each installment is

      a. 2163                 b. 2142            c. 2059             d. 2028                             e. None of these

  1. At what rate of interest per annum , a sum of Rs. 2000 will amount to 4000 in 4 years

     a. 20%                  b. 25%            c. 30%               d. 100%                             e. None of these

  1. The price of a washing machine which costs 4375 depreciates 4% every year. After two years, what will be the price of washing machine

    a. 4000               b. 4032            c. 4732               d. 4500

  1. In what time , the difference between C.I. and S.I. on Rs. 10000, at rate 10% per annum will be 310

     a. 1                       b. 2                  c. 3                      d. 4                          e. None of these

  1. 25. A sum of money becomes 15/8 times of itself in 5 years. In how much time will it become 29/8 times of itself

     a. 10                  b. 15                 c. 20                    d. 25                               e. None of these

      

                                                   Answer key  

1. d 6. b 11. a 16. b 21. d
2. a 7. d 12. c 17. a 22. b
3. c 8. c 13. a 18. a 23. b
4. c 9. e 14. d 19. d 24. c
5. a 10. d 15. b 20. c 25. b

 

Join us on Telegram and Facebook for BANK Exam is also asked in other government exam like BANK IBPS SO RRB SSC. This note has been prepared by  Ms. Supriya Kundu is of one of best teacher in this field.If any question please ask in below.

                                                                               

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »