Trigonometry Question and Answer for Bank Exam

Jan 25 • Bank, Maths Notes • 1511 Views • No Comments on Trigonometry Question and Answer for Bank Exam

Trigonometry  Question and Answer for Bank Exam

Trigonometry  Question and Answer for Bank Exam, IBPS PO, SBI and all government exam preparation.

Height and distances

Angle of elevation : Suppose AB is a tower and there is a man C standing away some distance from tower AB. when a man sees the top of tower then the angle between horizontal line AC and line of sight is called angle of elevation

elevation

Angle of depression : Suppose AB is a tower and an observer’s eye is on the top of a tower which looks at a point C on the ground. Then the angle between horizontal and the line of sight is called angle of depression

           1. If x sin 45° = y cosec 30°, then x2/y4 is equal to

             a. 43           b. 63           c. 23            d. 83                 

                                                       SSC Graduate Level Tier- 2  29.09.2013                                                         

          2. If θ is a positive acute angle and tan2 θ tan3 θ = 1, then the value of (2 cos2 50/2 – 1) is

            a. – ½           b. 1           c. 0               d. ½

                                                        SSC Graduate Level Tier- 2  16.09.2012   

          3. In a right – angled triangle XYZ, right angled at Y, if XY = 2√6 and XZ – YZ = 2, then                     secX + tanX is

          a. 1/ 6           b. 6           c. 26           d. 62

Trigonometry  Question and Answer for Bank Exam

                                                           SSC Graduate Level Tier- 2  16.09.2012  

        4. The minimum value of  sin2 θ + cos2 θ + sec2 θ + cosec2 θ + tan2 θ + cot2 θ is

             a. 1            b. 3            c.5            d. 7

                                                            SSC Graduate Level Tier- 2  16.09.2012            5. If 2 sin (x / 2) = x2 + 1x2, then the value of  ( x – 1x ) is

            a. -1            b.2            c.1            d.0

                                                        SSC Graduate Level Tier- 2  16.09.2012

Question asked by Best Bank Coaching 

         6. If cos x  + cos2x = 1, then the numerical value of (sin12x + 3 sin10x + 3 sin8x + sin6x – 1) is

           a. -1            b.2           c. 0            d. 1

                                                        SSC Graduate Level Tier- 1  21.04.2013

           7. The value of  (1 + cot x – cosec x) (1 + tan x + sec x ) is equal to 

           a. 1            b. 2           c.0            d. -1

                                                      SSC Graduate Level Tier- 1  21.04.2013

          8. If ( sec θ + tan θ ) / ( sec θ – tan θ ) = 5/3, then sin θ is equal to

           a. 1/4            b. 1/3           c. 2/3            d. 3/4

                                                        SSC Graduate Level Tier- 1  21.04.2013

          9. sin 50 – sin 70 + sin 10 is equal to

           a. 1              b. -1                c. 0                  d. 2

Top SSC Coaching in New Delhi

          10. If ( 1 + sin α ) (1+ sin β ) (1 + sin ϒ ) = ( 1 – sin α  ) (1 – sin β ) (1 – sin ϒ ), then each side is equal to

            a. ± cos α cos β cos ϒ            b. ± sin α sin β sin ϒ                                                        c. ± sin α cos β cos ϒ             d. ± sin α sin β cos ϒ

11. The eliminate of from x cos – y sin = 2  and  x sin +y cos = 4 will give

           a. x2 + y2 = 20        b. 3x2+ y2 = 20       c. x2 – y2 = 20       d. 3x2 – y2 = 10

         12. If tan= 1/√11 and 0 < θ < π/2, then the value of (cosec2 θ – sec2 θ) / (cosec2 θ + sec2 θ) is

          a. 3/4             b. 4/5            c. 5/6            d. 6/7

         13. If tan x  = cot y, then x + y is equal to

          a. 0                 b. 45             c. 60              d. 90

         14. If the sum and difference of two angles are 22/9 radian and 36° respectively, then the value of smaller angle in degree taking the value of π as 22/7 is :

          a. 52°              b. 60°             c. 56°             d. 48°

Join Best Exam Preparation group on Telegram 

         15. The minimum value of 2 sin2 + 3 cosθ is

          a. 0                 b. 3                  c. 2                 d. 1

         16. Cot 10 . cot 20 . cot 60 . cot 70 . cot 80 is

          a. 1                  b. -1                 c. √3              d. 1/√3

           17. sin x + cos x/sin x – cos x = 3, then the value of sin4cosx is

          a. 1/5             b. 2/5             c. 3/5              d. ⅘

          18. If tan 9 = p/q, then the value of sec81/1 + cot81 is

           a. q/p           b. 1                  c. p2/q2          d. q2/p2

          19. A kite is flying at a height of 50 meter. If the length of string is 100 meter then the inclination of string to the horizontal ground in degree measure is

           a. 90            b. 60                c. 45                d. 30

         20. If the angle of elevation of the sun changes from 30 degree to 45 degree, the length of the shadow of a pillar decreases by 20 meters. The height of the pillar is

    a. 20 (√3 – 1) m             b. 20 (√3 + 1) m                c. 10 (√3 – 1) m                    d. 10 (√3 + 1) m

         21. Two towers A and B have lengths 45m and 15m respectively . the angle of elevation from the bottom of the tower B to the top of tower A is 60 degree. If the angle of elevation from the bottom of tower A to the top of the tower B is then value of sin is

         a. 1/2          b. 1/2           c. 3/2                d. 2/3

         22. The value of (sin1/sin82 1/tan2.tan88) is

         a. 1              b. 2              c. 0                      d. 4

        23. If sec x + tan x = 2, then the value of sin x is (assume that 0 < x < 90)

         a. 0.4        b. 0.5            c. 0.6                   d. 0.8

         24. ABC is a right angled triangle, right angled at B and angle A = 60 and AB = 20 cm, then the ratio of sides BC and CA is

          a. 3 : 1               b. 1 : 3                c. 3 : 2                     d. 3 : 2

        25. a, b, c are the lengths of three sides of a triangle ABC. if a, b, c are related by the relation a2+ b2+ c2 = ab + bc + ca, then the value of sinA+ sinB + sinC is

          a. 3/4                b. 33/2              c. 3/2                      d. 9/4

                                                Answer key

1. a 6. c 11. a 16. d 21. b
2. c 7. b 12. c 17. c 22. b
3. b 8. a 13. d 18. d 23. c
4. d 9. c 14. a 19. d 24. d
5. d 10. a 15. c 20. d 25. d

Join us on Telegram and Facebook for BANK Exam is also asked in other government exam like BANK IBPS SO RRB SSC. This note has been prepared by  Ms. Supriya Kundu is of one of best teacher in this field.If any question please ask in below.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

« »